Judecătorii ieşeni au refuzat cererea unei femei agresate care vrea să îşi ierte concubinul. Care este explicaţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Caz inedit la Iaşi, unde o femeie care s-a refugiat la o asociaţie caritabilă pentru a scăpa de concubinul care o agresa frecvent a solicitat anularea ordinului de protecţie pe care chiar ea îl ceruse împotriva bărbatului, în faţa autorităţilor.

Geanina şi Vasilică sunt împreună de mai mult de un deceniu, trăind într-o casă părăsită din Iaşi, timp în care au adus pe lume şi patru copii. Relaţia lor a devenit una tot mai violentă, iar în luna mai a anului 2022, femeia l-a reclamat pe concubin pentru că a agresat-o şi ameninţat-o. Poliţiştii au început cercetările, iar Geanina şi-a găsit un loc la asociaţia „Glasul Vieţii”, instituţie înfiinţată de cunoscutul preot ieşean Dan Damaschin. La scurt timp, Vasilică a început să îşi caute femeia iubită, însă a continuat să o ameninţe şi să spună că va da foc clădirii în care aceasta trăia, dacă nu va decide să revină acasă. 

Victima a reuşit să obţină într-un final un ordin de protecţie, bărbatul neavând voie să se apropie de ea timp de şase luni, aceasta fiind durata maximă care poate fi dată în cazul unui ordin de protecţie. 

Cazul a luat o întorsătură neaşteptată după doar câteva luni, la începutul lunii august, când Geanina a cerut anularea ordinului de protecţie de către judecători. Aceasta a motivat prin dorinţa copiilor de a-şi vedea tatăl, dar şi prin dorinţa sa de a-i mai acorda bărbatului o şansă.

Totuşi, cererea femeii a fost respinsă de către judecători, pentru că în cazul unui ordin emis pe o durată maximă, singura persoană care poate cere anularea este chiar cea împotriva căreia a fost emis ordinul, în acest caz bărbatul agresor. Pentru a putea fi eligibil, bărbatul trebuie să îndeplinească anumite condiţii, să fi urmat consiliere psihologică şi să demonstreze că nu mai reprezintă un pericol pentru victimă şi pentru cei din jur. 

Ce spun specialiştii despre astfel de situaţii

Cazurile de divorţ, separare şi apelare la autorităţi pentru diferite probleme de cuplu se întâmplă foarte des în România, spre deosebire de alte ţări, spun specialiştii, care îndeamnă autorităţile să schimbe regulile de convieţuire, pentru a nu mai fi la fel de uşor să se apeleze la divorţ, spre exemplu, ca într-o joacă.

„Există varianta în care bărbatul agresor chiar reprezintă un pericol şi situaţia poate fi conciliată doar cu ajutorul specialiştilor în sănătate mintală sau chiar să se apeleze la servicii de psihiatrie pentru partenerul violent. Odată ce au fost implicaţi toţi factorii adjuvanţi relaţiei de cuplu, precum terapia, implicarea familiei, putem considera că s-au bifat toate ancorele externe ce au avut menirea de a salva relaţia. Vorbele superficiale şi declaraţiile în grabă pentru a reface pana relaţiei reprezintă o reeşapare provizorie a relaţiei. Un ordin de restricţie ar trebui ridicat doar după o perioadă în care cei doi parteneri urmează un program special conceput pentru a rezolva ceva în acel cuplu. Un ordin de restricţie impus şi ridicat precum o barieră de cale ferată nu rezolvă nimic”, a declarat pentru „Adevărul” Cozmin Mihai, medic psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi. 

În cazul de la Iaşi, decizia judecătorilor de a respinge cererea femeii a fost atacată şi de către victimă, dar şi de către agresor şi sunt şanse mari ca ordinul să fie totuşi anulat la apelul care se va judeca la mijlocul lunii august. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

O companie din Ungaria plăteşte în locul Rusiei datoria către Ucraina pentru reluarea livrărilor de petrol către Europa

Rusia le oferă libertatea deţinuţilor din închisori dacă luptă în Ucraina. Trimişi în prima linie, ca momeală, mulţi puşcăriaşi îşi asumă acest risc mortal

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite