Secretele unei cafele preparate la presa franceză. Savuroasa şi aromata licoare poate fi preparată şi acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presă franceză  FOTO Alina Batcu
Presă franceză  FOTO Alina Batcu

Dacă este pregătită corect, în doar câteva minute, aromata cafea poate alinta toate simţurile. Aici apare utilitatea presei franceze, care vine în ajutorul iubitorilor de cafea care vor să se bucure de băutura energizantă chiar la ei acasă, fără prea mult efort.

Cafeaua are o istorie veche de 1.000 de ani şi poate fi preparată în diverse moduri, după gustul şi preferinţele fiecăruia. Una dintre cele mai simple modalităţi de preparare a energizantei băuturi în propria locuinţă este cafeaua realizată la presa franceză, însă sunt câteva detalii care trebuie respectate pentru a simţi savoarea cafelei din plin.

Am vorbit cu ieşeanul Alin Spînu, barista din Iaşi, despre acest mod de preparare a băuturii care se consumă în special dimineaţa. 

Pentru început, tânărul ne întoarce în timp şi ne vorbeşte despre istoria cafelei: „Istoria cafelei începe în secolul XII, în Peninsula Arabică. Restul, înainte de secolul XII, sunt legende, istorioare. Cum ar fi povestea păstorului de capre, care şi-a văzut animalele că mâncau fructele respective şi erau agitate. Apoi a dat de veste mai departe şi i s-a spus că acele fructe sunt, de fapt, lucrarea răului, aşa că au decis să le arunce pe foc. Aşa au observat cafeaua prăjită şi, după ce au băut ce au reuşit să scoată din cafea, au observat că le dă energie. Este o legendă“. 

Primele batoane energizante 

Povestea continuă cu fel şi fel de istorioare care au în centru cafeaua. De exemplu, se spune că africanii combinau fructele de cafea cu nişte grăsime animală şi mâncau un fel de batoane energizante. Cafeaua a fost întotdeauna o băutură foarte controversată. S-au întâmplat foarte multe evenimente în jurul cafelei.

Spre exemplu, în Imperiul Otoman, au apărut tot felul de cafenele. Erau, de fapt, locuri unde oamenii se întâlneau pentru a bea cafea. Era un fel de hub cultural al vremii, pentru că oamenii erau relaxaţi de la cafea şi stăteau la tot felul de discuţii. 

„Tot legenda spune că unei femei i se permitea să divorţeze de un bărbat, undeva în anii 1400, dacă acesta nu îi furniza şi cafea – se spunea că nu are grijă de ea. În Europa au apărut apoi tot felul de cafenele. Se zice că un preot local din Veneţia s-a dus cu băutura aceasta la Papă, spunându-i că această băutură neagră, care după părerea lui venea de la păgâni, era consumată şi de credincioşi. Papa a inspectat şi a spus: «De ce această băutură neagră să fie consumată doar de păgâni? O vom boteza şi o vom face creştin㻓, relatează Alin Spînu pentru „Weekend Adevărul“. 

presa franceză

Alin Spînu, barista  FOTO Arhiva personală

Presa franceză, folosită în întreaga lume

Potrivit definiţiei ca la carte, presa franceză (french press) este un dispozitiv de preparare a cafelei, format dintr-un vas de sticlă cu mâner din plastic şi un capac cu piston. Secretul gustului aromat şi profund al cafelei realizate la french press vine din amestecul apei fierte cu cafeaua măcinată, urmat de presarea lichidului folosind pistonul din capac. Astfel, cafeaua se prepară mai repede decât la ibric, iar instrumentele sunt foarte uşor de spălat după utilizare. 

Alin este barman de 15 ani. S-a axat foarte mult pe partea de cafea, chiar a predat lecţii despre cafea în cadrul unei şcoli de barmani. Cu timpul, şi-a deschis propria afacere la Iaşi. De data aceasta, noi suntem cursanţii, iar tema lecţiei este cafeaua preparată la presa franceză. Deşi durează doar câteva minute până este gata, cafeaua are un gust bogat şi intens. Plus că presa e foarte simplu de spălat şi de întreţinut, lucru care contează mult în economia bucătăriilor din ce în ce mai aglomerate astăzi.

Pentru un gust echilibrat

Avem nevoie de cafea proaspăt măcinată şi de apă îmbuteliată sau filtrată. Trebuie să stea la infuzat între două şi patru minute, în funcţie de cât de fin este măcinată cafeaua. Pentru a prepara cafea la presa franceză, trebuie să avem în vedere faptul că trebuie să fie un măciniş mai mare – dacă este foarte-foarte fin praful de cafea, o să treacă prin acea sită. 

Totodată, cei care aleg să prepare cafeaua la french press trebuie să ţină cont că se adaugă doar 10 grame de cafea la 180 de mililitri de apă. „Apa, cu cât este mai fierbinte, cu atât extrage din cafea cât mai multe substanţe. Contează dimensiunea măcinişului şi raţia – câtă apă şi câtă cafea punem. Asta variază în funcţie de preferinţele fiecăruia. Toţi parametrii aceştia influenţează gustul de la final. În cafea sunt şi substanţe pe care nu le vrei. Cum ar fi cele care îi dau gustul amar cafelei, deci nu prea vrei să o supraextragi. Să fie un gust echilibrat. Aşa că ne jucăm cu parametrii aceştia. Fiecare parametru îl influenţează pe celălalt“, ne explică Alin Spînu. 

Presa franceză este la celălalt capăt al grilei de măcinare faţă de ibric. Practic, cafeaua va sta în infuzor. Este o infuzie simplă şi avem nevoie ca apa să intre în contact cu particulele de cafea. Se poate testa presa franceză cu absolut orice cafea, dar recomandarea specialiştilor este să folosim o cafea mai solubilă, care să scoată corp şi aromă de cafea. 

presa franceză

Presă franceză  FOTO Alina Batcu

Paşii de urmat

Sunt cinci paşi pe care trebuie să îi urmăm atunci când preparăm cafea la presa franceză. Primul presupune să punem cafeaua măcinată în vasul presei franceze, aşa cum spun specialiştii, mare, ca pentru filtru. În acelaşi timp, punem apa la fiert – după ce a fiert, este important să aşteptăm cam un minut, pentru că abia atunci temperatura apei ajunge la nivelul ideal pentru presa franceză.

Acum este punctul culminant al procesului: turnăm apa peste cafea şi amestecăm, punem capacul presei, dar nu împingem încă, ci lăsăm aşa timp de 3-4 minute. După cele câteva minute, apăsăm încet butonul capacului până ducem pistonul jos, ca în final să putem turna cafeaua dorită în ceaşcă, pentru a putea fi savurată.

Presa franceză nu este un aparat automat şi implicit nu este foarte scumpă, aşa că prea multe probleme nu trebuie să ne facem atunci când o alegem. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ana Jignea, consilier vocaţional: „Este nevoie ca sistemul educaţional să pună accent pe abilităţile elevilor“

Scriitorul Robert Şerban, autorul volumului „Oameni în trening”: „Treningul ne accentuează umanitatea“

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite