Sifilisul, cea mai întâlnită boală cu transmitere sexuală. Care sunt vârstele bolnavilor diagnosticaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principala cale de transmitere a sifilisului este prin contact sexual FOTO Arhivă
Principala cale de transmitere a sifilisului este prin contact sexual FOTO Arhivă

Sifilisul este o boală infecţioasă şi contagioasă, provocată de bacteria Treponema pallidum, care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplancentară, de la gravidă la făt.

În 2017, spitalele din Iaşi au raportat mai multe infecţii cu transmitere sexuală decât în 2016. Potrivit raportului Compartimentului de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile de la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, în 96% dintre cazurile depistate diagnosticul a fost de sifilis. Astfel, 31 de ieşeni cu vârste cuprinse între 15 şi 74 de ani au fost diagnosticaţi cu sifilis recent. Alţi 23 de ieşeni cu vârste cuprinse între 20 şi 84 de ani au fost diagnosticaţi cu sifilis tardiv. Încă doi ieşeni au fost diagnosticaţi în 2017 cu gonoree.

„Faţă de anul trecut, când s-au înregistrat un număr de 50 de cazuri de infecţii cu transmitere sexuală (ITS), din care 33 cu sifilis recent, 15 cu sifilis tardiv şi 2 cu gonoree, în anul 2017 s-au raportat 56 de cazuri de ITS (96,4 % infecţii luetice), din care 50% au vârste cuprinse între 25- 44 ani şi 26,8% au vârste cuprinse între 45-64 ani”, se precizează în raportul citat.

Sifilisul este o boală infecţioasă şi contagioasă, provocată de bacteria Treponema pallidum, care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplancentară, de la gravidă la făt. Rar, boala se poate transmite şi prin contact sanguin, printr-o înţepătură sau transfuzie de sânge. Potrivit specialiştilor, afecţiunea are două stadii denumite sifilis recent sau precoce şi sifilis tardiv. 

Sifilisul precoce are trei forme de manifestare: primară, secundară şi latentă. Prima formă se caracterizează prin apariţia unei ulceraţii a pielii sau a mucoasei şi prin inflamarea ganglionilor limfatici. Sifilisul secundar se manifestă prin erupţie extinsă la nivelul pielii şi mucoasei, asociată cu febră, dureri de articulaţie, hepatită sau uveită (n.r. inflamaţie a uveei, strat pigmentar al irisului). Semnele clinice apar intre 6 saptamani si 6 luni de la debutul sancrului. Erupţia poate să dureze până la câteva săptămâni şi poate să dispară spontan, chiar în lipsa tratamentului. A treia formă de sifilis, cea latentă, este lipsită de semne clinice. 

Sifilisul tardiv poate fi: latent - caracterizat de lipsă de simptome – sau terţiar. Cazurile rare de sifilis terţiar se manifestă prin apariţia unor noduli la nivelul pielii, paralizie generalizată sau anevrism de aortă. 

Citeşte şi:

Riscul de transmitere a sifilisului în România, printre cele mai mari din Europa

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite