Ziua Marinei într-un loc unic în ţară, „Marea dintre Munţi“. Ce este scondrul cu purcel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasele de pe lac, la o defilare din anii trecuţi FOTO Dan Sofronia
Vasele de pe lac, la o defilare din anii trecuţi FOTO Dan Sofronia

Ceremonii dedicate Zilei Marinei Române au loc de zeci de ani şi pe lacul de acumulare de la Bicaz, unul căruia localnicii îi mai spun şi „Marea dintre Munţi“.

De mai bine de jumătate de veac, Ziua Marinei Române este

sărbătorită şi la la Bicaz, pe Lacul „Izvorul Muntelui“, cea mai mai mare acumulare artificială de pe râurile interioare ale României. I se mai spune „Marea dintre munţi“, deoarece se află la poalele masivului Ceahlău, cel ce străjuie Neamţul. 

Manifestarea de luni, de Sfânta Maria, este în prelungirea „Zilelor Bicazului“, de sâmbătă şi duminică. În oraş este programat un târg cu produse culinare tradiţionale, activităţi cultural-sportive, sărbătoare câmpenească şi concerte susţinute de formaţiile „Nemuritori“, „Floricică de la Munte“, Viorica Macovei, Lorena şi Andreea Bănică. 

Revenind la „Marea dintre munţi“, trebuie spus că Bicazul este singurul oraş montan din România unde sărbătorirea Zilei Marinei Române a devenit o tradiţie încă din anii 1960, după ce s-a format lacul de acumulare. Anul acesta, manifestarea va fi onorată de trupe militare. 

„Marinarii militari vor fi prezenţi în zona debarcaderului de

lângă  barajul Bicaz cu standuri interactive, unde vor prezenta publicului tehnică şi echipamente de scufundare, oferta educaţională a instituţiilor de învăţământ militar de marină şi un atelier de confecţionat noduri marinăreşti. Scafandrii de luptă vor

executa un exerciţiu demonstrativ“, a transmis Statul Major al Forţelor Navale. 

De ce este apreciat scondrul cu purcelul 

Ceremoniile organizate luni în Portul Bicaz încep la ora 10.00, când, la fel ca în Constanţa sau alte oraşe, va fi arborat marele pavoaz, îmbrăcând albul strălucitor al uniformei de gală în cinstea Zilei Marinei Române. Va fi  intonat Imnul de Stat şi scufundarea unei ancore de flori în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie şi alocuţiuni ale oficialităţilor. 

Programul marinăresc va presupune defilarea celor câteva vapoare de agrement şi ambarcaţiuni mai mici, apoi, conform obiceiului locului, jocuri distractive - vânătoarea de raţe, scondrul cu purcelul, concursuri de bărci cu rame, skijet, înot şi mule altele. Este posibil să „defileze“ şi o plută, pentru readucerea în actualitate a preocupării străvechi a muntenilor de pe Valea Bistriţei, plutăritul. 

Dintre concursurile organizate, cel mai apreciat şi distractiv este scondrul cu purcelul. El presupune ca participanţii să ia un steguleţ aflat la capătul unei bârne înclinată peste apă, lungă de peste 10 metri,

dar care este unsă cu ulei şi vaselină. Căderile de pe ea ale celor ce se încumetă să urce stârnesc hohote de râs, câştigătorul primind un premiu. 

Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 120-a aniversare. Cea mai importantă sărbătoare a marinarilor militari s-a organizat, pentru prima dată, la data de 15 august 1902, la Constanţa, la bordul crucişătorului „Elisabeta“. De la un an la altul, sărbătoarea marinarilor s-a dezvoltat, prin îmbinarea elementelor tradiţionale marinăreşti cu aspectele diferitelor etape de dezvoltare ale Marinei Militare Române.

Barajul de la Bicaz are 127 de metri înălţime, iar cantitatea de beton turnată este de circa 1.625.000 metri cubi. Volumul lacului e de 1.230.000 metri cubi, are o lungime de 35 de kilometri şi o lăţime maximă de 2 kilometri. Este cel mai mare de pe râurile interioare ale României, ocupând o suprafaţă de 3.300 hectare. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Memoria lui Patzaichin pe tărâmul vechilor plutaşi de pe Bistriţa. Water Fest, sporturi şi artişti renumiţi

Piramida spaţială şi „stafia de pe cer”, fenomenele stranii din Ceahlău. Cum se formează FOTO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite