140 de ani de existenţă a Spitalului Militar de Urgenţă din Piteşti. Şeful Statului Major al Apărării, prezent la ceremonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, alături de comandantul Spitalului, colonel medic Tudor Gheorghe
Şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, alături de comandantul Spitalului, colonel medic Tudor Gheorghe

Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Ion Jianu” din Piteşti a împlinit 140 de ani de existenţă. La ceremonie a luat parte inclusiv şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, care a felicitat conducerea şi întregul personal al unităţii.

Prima atestare documentară despre un spital militar permanent în Piteşti apare în anuarul Armatei Române din 1881 la filele 28 si 65. Spitalul avea atunci ca personal propriu pe farmacistul de batalion clasa a 2-a sublocotenent Rădulescu Alexandru, restul personalului fiind “ataşat” de la unităţile din garnizoană şi a funcţionat în imobilul din strada Şerban Vodă (astăzi Victoriei) la nr. 96.

Au trecut de atunci 140 de ani. Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Ion Jianu” funcţionează acum pe Str. Negru Vodă din Piteşti şi este una dintre cele mai apreciate unităţi spitaliceşti din ţară, în care ordinea şi disciplina sunt atribute care potenţează actul medical, unitatea acordând asistenţă medicală de specialitate atât personalului militar şi civil din unităţile militare arondate în cele trei judeţe, membrilor familiilor acestora, pensionarilor militari, veteranilor de razboi, cât şi celorlalţi asiguraţi ai CASA OPSNAJ sau ai celorlalte case de asigurări de sănătate, în condiţiile legii.

"Aniversarea mi-a oferit atât plăcutul prilej de a onora profesionalismul celor care formează, în prezent, Spitalul Militar de Urgenţă, cât şi cadrul cel mai potrivit pentru a omagia personalul din structurile medicale care au precedat Spitalul Militar din Piteşti, începând cu anul 1881", a scris pe Facebook, şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu care l-a felicitat pe comandantul Spitalului Millitar de Urgenţă "Dr. Ion Jianu", colonel medic Tudor Gheorghe odată cu întreaga echipă a unităţii.

Istoricul spitalului

În 1833 şi 1877-1878 au fost menţionate formaţiuni medicale militare în garnizoana Piteşti, dar fără continuitate sau legătură precisă cu Spitalul Militar Piteşti.

În anuarul Armatei Române din 1881 apare pentru prima dată denumirea Spitalului Militar Piteşti, cu continuitate până în ziua de astăzi.

Ca urmare a cuceririi independenţei naţionale şi în urma reorganizării armatei române din 1883, se înfiinţează Divizia a 2-a, în acest oraş.

Spitalul Militar îşi reîncepe activitatea ca spital al diviziei a 2-a având ca şef pe medicul de divizie Dianu George, iar ca şef al farmaciei pe farmacistul de regiment, lt. Constantinescu George, aceştia fiind în acelaşi timp medic şef şi respectiv farmacist şef al diviziei.

Spitalul a funcţionat iniţial tot pe strada Negru Vodă la nr. 219 având o capacitate de două paturi ofiţereşti şi 20 de paturi pentru trupă.

În anul 1886 Spitalul Militar se mută împreună cu cel judeţean în strada Negru Vodă nr. 53, într-un local propriu corespunzător acelei perioade, unde ocupă două din cele patru pavilioane principale, plătind o chirie anuală de 1400 lei. Din anul 1885 Spitalul Militar Piteşti a fost condus de medicul maior Şerbinescu Ion (în 1888-lt.col.).

În urma unor noi modificări organizatorice ale armatei, prin Înaltul Decret nr. 556 din 17 martie 1889, Comandamentul Diviziei a 2-a de la Piteşti se desfiinţează, iar toate unităţile din garnizoana trec în componenţa Diviziei a 3-a cu sediul la Târgovişte, divizie componentă a Corpului 3 Armată. Drept urmare, Spitalul Militar se mută la Târgovişte având şef pe medicul lt.col. Zorileanu Nicolae, în Piteşti rămânând o infirmerie centrală de garnizoană unde lucrau: medicul de regiment Condemin Nicolae, medicul de regiment clasa a II-a Popovici Alexandru, farmacistul de batalion clasa a II-a, Vasilescu Ştefan.

În anul 1893 Spitalul Militar revine în Piteşti, devine din nou divizionar deşi Comandamentul diviziei ramâne la Târgovişte.

În anul 1911 Spitalul Militar se mută în str. Negru Vodă, nr. 53, într-o clădire compusă din patru pavilioane pentru bolnavi, un pavilion pentru boli contagioase, pavilion administrativ şi anexe gospodăreşti.

În 1919 după întoarcerea unităţilor în garnizoana de pace din Piteşti, se pune problema înfiinţării Spitalului Militar. În urma propunerilor medicului şef al garnizoanei şi susţinute ierarhic, se aprobă înfiinţarea Spitalului Garnizoanei Piteşti, sub conducerea medicului lt. col. Pristăvescu Gheorghe.

O dare de seamă a activităţii din anii 1926-1927 arată că spitalul dispunea de 75 de paturi, insuficiente în perioadele de încorporări.

Era organizat un serviciu chirurgical cu 20 de paturi, un serviciu medical cu 40 de paturi, un serviciu dermato-veneric cu 15 paturi şi laborator. Examenele radiologice le făcea medicul şef cpt. Tiţescu V., fiind primul medic radiolog din oraş.

Spitalul a fost completat cu noi dotări: aparat de radiologie în 1936, laborator de biochimie în 1937, sală de sterilizare adecvată în 1938, mobilier, paturi cu somiere, instrumente pentru farmacie.

În primii ani de după al doilea razboi mondial, spitalul a funcţionat cu o capacitate de 140 de paturi organizat pe patru servicii. Pentru decongestionarea Spitalului Militar Central Bucureşti în 1952 se hotărăşte ca Spitalul Militar Piteşti să devină regional, cu trei pavilioane: unul pentru secţiile chirurgicale, unul pentru cele medicale şi unul pentru policlinică şi serviciile administrative. Construcţia primului pavilion a început în anul 1952 şi s-a terminat în toamna anului 1956.

Această construcţie a constituit un eveniment important în viaţa spitalului, clădirea nou construită oferind condiţii mai bune de lucru atât pentru personalul medical cât şi pentru pacienţi. În această perioadă, de la înfiinţarea din anul 1881 şi până în prezent, spitalul a avut 30 de comandanţi - şefi de spital.

În prezent, în spital funcţionează urmatoarele secţii: Compartiment de primiri urgenţe, Chirurgie, A.T.I, Oftalmologie, O.R.L, Medicină Internă, Cardiologie, Endocrinologie, Chirurgie plastică şi reparatorie, Psihiatrie, Laboratoare, Urologie şi Neurologie.

Spitalul este dotat corespunzator cu aparatură şi tehnică modernă, cum ar fi: tomograf computerizat, ecografe performante, aparatură de chirurgie laparoscopică, bronhoscop, endoscop, aparatură laser pentru chirurgie oftalmologică. Laboratorul de radiologie beneficiază de aparatură rontgen de ultimă generaţie iar laboratoarele de biochimie sunt dotate cu analizoare performante de biochimie şi hematologie.

   

Continuitatea asistenţei medicale este asigurată prin linii de gardă pentru specialităţile chirurgie generală, medicină internă şi medicină de urgenţă, precum şi prin gardă la domiciliu pentru anestezie şi terapie intensivă, neurologie, psihiatrie, medicină de laborator şi radiologie-imagistică medicală.

Vă recomandăm să mai citiţi:

„O fi de la încălzirea globală”. Reacţia Salvamont Argeş după ce un american echipat sumar a fost găsit ghemuit în cort, în Custura Sărăţii

Dosare penale deschise în Argeş pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale

  

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite