Cum preparăm socata, băutura delicioasă a începutului de vară. Reţetă simplă, cu flori proaspete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socata este una dintre băuturile agreate de toate vârstele, sănătoasă şi uşor de preparat, iar în această perioadă materia primă ne este la îndemână.

Prepararea socatei necesită relativ puţin efort, ingredientele nu sunt multe, însă efectul îi va încânta pe membrii familiei şi pe musafiri. Florile de soc le putem culege într-o ieşire la iarbă verde, fiind uşor de găsit în zăvoaie, sau le putem cumpăra de la piaţă. Mai avem nevoie de zahăr (sau miere, sau îndulcitor, după preferinţe şi necesităţi), puţină drojdie, lămâi.

Iată şi reţeta, dezvăluită de Iuliana Dumitrana, care ne garantează succesul:

Ingrediente:

  • 7 litri apă;
  • 1 kg zahăr (sau un borcan de miere, sau zaharină, îndulcitor din ştevie etc.);
  • 3-4 lămâi (de preferat cele bio, le găsim în supermarket, pentru a evita să cumpărăm lămâi tratate cu substanţe care nu ne permit să consumăm coaja);
  • o jumătate cub mic de drojdie;
  •  6-7 flori de soc.
Imagine indisponibilă

Florile de soc proaspete se lasă la „pălit“ două-trei zile. După acest interval încălzim apa atât cât să permită dizolvarea zahărului. Într-un pahar se dizolvă drojdia, după care se amestecă în întreaga cantitate de apă. Lămâile se toacă rondele, se adaugă şi acestea în apa cu zahăr, iar totul se pune într-un vas transparent (un borcan mare), care se acoperă cu o farfurie. Se lasă la fermentat 2-3 zile, până când capătă aciditate, la temperatura mediului ambiant, într-un loc luminos. În acest interval se mai amestecă întregul conţinut. Când socata a căpătat gustul dorit, se strecoară, se pune în sticle şi se păstrează la frigider.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite