Alexandru Solcan: Este posibil să se repete scenariul din 2016 privind cooptarea deputaţilor pentru a forma o majoritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova

Pentru a forma o majoritate în Parlamentul nou-ales, nu este exclusă varianta cooptării deputaţilor din alte partide care au acces în legislativ, după scenariul din anul 2016: parlamentarii independenţi ar putea veni cu o asemenea propunere şi ar putea concentra în jurul lor politicieni care nu-şi doresc anticipate. De această părere este decanul Facultăţii de Relaţii Internaţionale şi Ştiinţe Politice de la USM, Alexandru Solcan, transmite IPN.

Potrivit lui Solcan, independenţii ar putea lua în mâinile lor iniţiativa şi ar putea face un apel către candidaţii care au ajuns în Parlament fiind aleşi pe circumscripţiile uninominale pentru forma o fracţiune. „Independenţilor li se pot alătura cei din Partidul Şor. Probabil, cea mai posibilă variantă în scenariul acesta este 30 de deputaţi PDM+şapte de la Partidul Şor+trei independenţi şi alţii care s-ar putea alătura independenţilor”, spune Alexandru Solcan. Politologul spune că este posibilă şi perspectiva cooptării deputaţilor din alte partide pentru a forma o majoritate.

Totodată, Alexandru Solcan nu exclude situaţia în care Partidul Socialiştilor va coagula cu blocul ACUM, care sunt marcaţi de lupta antioligarhică şi pentru care nu contează vectorul geopolitic. „Aici putem spune, mai ales, că este componenta PPDA, care numără şapte deputaţi şi probabil se vor mai găsi din aceştia. Imediat ce se va găsi numărul necesar de voturi pentru acest scenariu, imediat va fi făcut public”, spune Alexandru Solcan.

Şi comentatorul politic Vlad Ţurcanu spune că ceea ce rezultă de pe urma amânărilor prelungite de formare a majorităţii legislative seamănă foarte puţin cu politica şi democraţia pentru că, în condiţiile legii, după votul electorilor, ar trebui ca partidele care au acces în Parlament să discute sau să accepte alegerile anticipate. „Din câte am văzut, după asemenea amânări, rezultă nişte construcţii în Parlament sau în Guvern care sunt improprii şi nu rezultă din votul cetăţenilor”, spune comentatorul.

Doctorul în drept Alexandru Arsene este de părere că ar putea fi susţinut un Guvern minoritar. În acest caz, este posibilă o alianţă tacită între blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor. „Blocul ACUM a şi ieşit cu aceste opt proiecte pentru a demafiotiza societatea noastră şi organele de stat, pentru că însăşi opinia publică ne arată că oamenii nu au încredere în organelel de stat. Deputaţii, după statutul lor pe care îl au, aş spune că sunt forţaţi să găsească soluţii calculate, clare şi, evident, că o majoritate cu PDM asta nu este o soluţie, dar este o degradare în continuare”, spune juristul. În opinia lui, dacă nu va fi anunţată o alianţă între ACUM şi PSRM în mod formal, ea poate exista şi în mod tacit „pentru a porni lucrurile bune în societate”.

Urmare a alegerilor parlamentare din 24 februarie, niciunul din cele patru formaţiuni care au acces în legislativ nu a obţinut majoritatea de voturi. Astfel, pentru votarea Guvernului, este nevoie de o majoritate parlamentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite