Peter Michalko: Alegerile au avut loc în atmosferă de încredere scăzută în instituţiile statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, este de părere că alegerile din 24 februarie 2019 au avut loc în atmosferă scăzută a cetăţenilor în instituţiile statului. Potrivit lui, neregulile înregistrate în procesul electoral trebuie investigate de instituţiile statului, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru, va fi afectată foarte mult încrederea în instituţii, transmite IPN.

Ambasadorul UE spune că observatorii internaţionali au menirea să evidenţieze neregulile care au avut loc şi din acestea reiese ce trebuie rezolvat, ce nu trebuie să se mai întâmple şi în cazul dacă există nereguli foarte serioase, ele sunt evidenţiate, dar decizia de validare sau nevalidare a alegerilor nu este luată de către observatori.

„Ceea ce este clar este că, dacă există diferenţă foarte mare dintre realitate şi deciziile care sunt luate de autorităţi, nu numai cetăţenii pierd încrederea în instituţiile statului, dar aceasta afectează şi imaginea creată în ochii partenerilor externi. Şi asta are influenţă şi asupra angajamentelor pe care le-a dat ţara ca şi partener în domeniul standardelor democratice, pluralismului politic şi standardelor electorale”, a declarat Peter Michalko în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău.

În opinia oficialului european, un alt aspect ţine de alegerile în circumscripţiile din regiunea transnistreană şi modul în care au votat cetăţenii de aici. „Nu mai spunem despre faptul că nu a fost asigurat dreptul candidaţilor de a face campanie electorală în regiune”, a afirmat ambasadorul.

„Faptul că au existat aceste nereguli înregistrate şi foarte vizibile pentru toţi, este ceva ce trebuie investigat de către autorităţile Republicii Moldova. Este clar că dacă aceste nereguli nu sunt rezolvate sau nu li se dă notă, nu sunt luate măsurile care trebuie, acest lucru va afecta foarte mult încrederea cetăţenilor în rezultatul alegerilor şi în instituţii, în general”, a declarat şeful Delegaţiei UE.

Despre faptul că nu a fost permisă votarea peste hotare cu paşaportul expirat, Peter Michalko spune că aranjamentul acestui drept este în mâinile autorităţilor. „Este o practică care diferă în ţările europene şi ţine de autorităţile fiecărui stat şi se reflectă prin faptul că ţările au sau nu mulţi cetăţeni în străinătate cărora vor sau nu să le dea acest drept de a vota. Întrebarea este de ce această decizie care a schimbat realitatea aceasta şi dreptul acesta a venit aşa de aproape de alegeri şi nu a fost timp pentru mulţi dintre aceşti oameni să obţină un paşaport nou?”, a notat oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite