Klaus Iohannis, la întâlnirea cu primarii: PNDL trebuie regândit, nu desfiinţat. Perioada de incompetenţă s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat luni la Adunarea Generală a Asociaţiilor Comunelor din România. Acolo, acesta a susţinut într-un discurs că „parioada de incompetenţă s-a încheiat”, şi că fondurile alocate administraţiilor locale nu vor mai fi determinate de „bunul plac al puternicilor zilei”. Şeful Statului a vorbit şi despre programul PNDL, afirmând că acesta nu trebuie desfiinţat, ci regândit.

Klaus Iohannis a afirmat la începutul discursului că procesul de reformare al comunităţilor locale va fi implementat imediat ce „avem o majoritate parlamentară”, arătându-şi suportul pentru Guvernul Orban.

„Ştiu că există o serie de probleme care apasă greu pe umerii comunităţilor locale şi respectiv a primarilor. Am susţinut în repetate rânduri că dezvoltarea comunităţilor locale nu poate fi făcută în absenţa fondurilor. Exemplul ultimilor ani ne-a arătat ce rezultate dezastruaose se pot face dacă nu se ţin cont de aceste premise. Bugete nerealiste, ignorarea unor reguli privind finanţele publice, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zile, toate acestea au blocat dezvoltarea comunităţilor. Acea perioadă de incompetenţă s-a încheiat. Actualul guvern are ca obiectiv dezvoltarea rurală. Sunt sigur că procesul de reformare va fi implementat imediat ce avem o majoritate parlamentară”, a precizat şeful Statului.

„PNDL trebuie regândit, nu desfiinţat”

Klaus Iohannis i-a lăudat apoi pe primarii care au reuşit să modernizeze sate prin intermediul PNDL, însă subliniază că programul trebuie regândit astfel încât să nu se mai acorde bani pe criterii politice.

„În acest program de modernizare, satul românesc e o componentă esenţială. Foarte mulţi din dvs. aţi implementat în comune proiecte prin PNDL. Şi au fost bani mulţi, de multe ori şi proiecte implementate cu succes. Însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Spun răspicat, acest program trebuie regândit, nu desfiinţat. Nu cred că e nimeni care îşi doreşte acordarea banilor pe criterii politice. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv”, a adăugat preşedintele.

Mai departe, Klaus Iohannis a vorbit despre importanţa fondurilor europene, subliniind că accesarea acestora trebuie să reprezinte o prioritate pentru fiecare administraţie din ţară.


„Dacă tot vorbim despre bani, veţi fi de acord cu mine că alocările de la bugetul de stat nu reprezintă singura sursă de finanţare a autorităţilor locale. Accesarea fondurilor europene trebuie să fie o prioritate pentru fiecare administraţie din România. Mulţi dintre dvs. aţi făcut lucruri admirabile cu aceşti bani”, a conchis acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite