Ministerul Educaţiei şi broaştele râioase

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

La data de 17 noiembrie 2018, am publicat editorialul intitulat “De la Brănescu la Andronescu, via Dragnea”, provocat fiind de iminenta numire în postul de ministru al Educaţiei a d-nei Ecaterina Andronescu.

Titlul editorialului era inspirat de una dintre cele mai savuroase scene din piesa Ultima oră a lui Mihail Sebastian. O reamintesc pe scurt în cele ce urmează. Speriat de moarte de posibilele dezvăluiri legate de multiplele aspecte mizere, tenebroase ale afacerii Protar, dezvăluiri pe care le-ar fi putut face conferenţiarul de Istorie antică Alexandru Andronic, mega-industriaşul Grigore Bucşan l-a convocat în biroul său în miez de noapte pe ministrul Educaţiei. Un chefliu insipid, dar mârşav pe nume Brănescu. I-a cerut în mod expres să organizeze cât mai curând posibil o răzmeriţă studenţească în urma căreia Andronic ar fi urmat să fie concediat din Universitate. Brănescu nu acceptă chiar necondiţionat să ducă la îndeplinire dispoziţia lui Bucşan. Vrea să obţină, în schimb, din partea acestuia promisiunea că, la viitoare remaniere guvernamentală, îi va găsi un post mai mănos, mai acătării. De ce? Fiindcă e şi greu, şi neimportant Ministerul Educaţiei. Drept pentru care nu îl prea vrea nimeni.

Viaţa a făcut astfel încât duminica trecută mi-am amintit atât de piesa lui Sebastian, cât şi de editorialul publicat pe adevărul.ro şi pe contributors.ro în urmă cu vreo nouă luni. Duminică seara, postul de televiziune Digi 24 a lansat în eter informaţia că doamna Ecaterina Andronescu ar fi scăpat pentru moment de remaniere nu fiindcă doamna Dăncilă i-ar fi iertat afrontul de a o fi contra-candidat la şefia PSD, nu pentru că nu e deloc firesc să înlocuieşti omul de la şefia Educaţiei în plin sezon  de examene de evaluare şi admitere în învăţământul superior, ci deoarece, pur şi simplu, nici un profesor universitar, dintre cei sondaţi de PSD, nu a fost dispus să accepte dregătoria cu pricina.

Motivele? În bună parte aceleaşi cu cele invocate de Brănescu în piesa Ultima oră. Lor adăugându-li-se faptul că nimeni, nici un om cu scaun la cap, nici un profesor universitar pe bune, nu vrea să îşi murdărească cv­-ul cu detaliul că a făcut parte dintr-un guvern condus de d-na Viorica Vasilica Dăncilă. Că a fost coleg de Cabinet cu inşi de cea mai proastă calitate, care violează zilnic limba română, aşa cum este culturnicul Daniel Breaz (profesor universitar şi rector la celebrissima Universitate din Alba Iulia), cu neajutoratul Bogdan Matei, de la Tineret şi Sport care a fost incapabil să ia notă de trecere la un biet examen de titularizare, cu bâlbâiţii, agramaţii şi guşaţii Răzvan Cuc, Mircea Budăi sau Bogdan Trif, cu pitorescul Petre Daea - Hai la Tata, dar şi cu alţii al căror loc ar fi, cum adesea i-am comunicat pe felurite căi chiar d-nei Andronescu, într-o clasă de liceu seral. Anume creată pentru astfel de semidocţi cu carnet de partid.

Zilele trecute, preşedintele Academiei Române, dl. acad. prof. univ. dr. Ioan –Aurel Pop, a ieşit, în fine, din prudenta şi, pentru mine, dezamăgitoarea lui tăcere, spunând cât este de inconfortabil pentru un intelectual autentic, cât de umilitor este pentru un profesor sentimentul că, în fruntea celor două Camere legiuitoare, se află inşi submediocri, aşa cum sunt d-nii  Marcel Ciolacu, respectiv Călin Popescu-Tăriceanu.

De multe ori m-am întrebat eu însumi cum se simte la masa guvernului d-na Andronescu, nu ştiu cum suportă ca preşedintele Comisiei de Învăţământ din Senat să fie nulitatea profesională absolută Liviu Marian Pop, nu ştiu ce gândeşte în clipa în care le vede la televizor pe cele două tinere inenarabile, ambele descinse din D-ale carnavalului, pe nume Claudia Ţapardel şi Gabriela Zoană (viitor de aur are Universitatea din Piteşti, acolo unde este lector univ, dr. fosta ajunctă), nu ştiu cum dă mâna cu dublul plagiator şi client al DNA, Florian Bodog. Probabil că de abia îşi maschează repulsia.

Vom vedea, probabil, zilele viitoare, cel mai târziu la toamnă, dacă înghiţirea zilnică a câte unei broaşte râioase garantate de PSD o va scuti pe d-a Andronescu de remaniere. Deocamdată respectiva doamnă a mai comis o gafă monumentală. De teama unor mişcări studenţeşti de mare amploare, se opune deschis intenţiilor limitării călătoriilor gratuite ale studenţilor pe calea ferată. Oare nu a constatat d-na prof.univ.dr. ing. Ecaterina Andronescu că eternul du-te vino a scăzut calitatea învăţării? Sau se face că nu vede?  

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite