Cu morţii nu o rezolvi. Poate cu Alzheimer…

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mesaj de la un cititor, care semnează Mandy: „Mă simt ca un pasager neajutorat, într-un autobuz ce goneşte nebuneşte pe contrasens, condus de doi iresponsabili. Cineva să-i arunce de acolo! Direct la groapa de gunoi a istoriei, dacă se poate...“

Se poate, dar ceva mai încolo. Până atunci, cei doi aventurieri - pilotul şi copilotul - continuă să conducă pe contrasens, provocând daune şi victime colaterale. Scapă cine poate! - pare să fie deviza după care se ghidează puciştii.

În spatele uşilor închise, sforile sunt trase cu o febrilitate bolnavă. Din fericire, nici cele mai ferecate uşi nu garantează păstrarea secretului, astfel încât opinia publică află, din când în când, ce năstruşnicii se mai pun la cale. Aşa s-a întâmplat, recent, cu stenograma videoconferinţei PNL de vineri, 3 august. Câteva secvenţe din stenogramă sunt de-a dreptul halucinante.

Primul şoc (mai mult prin limbaj decât prin conţinut) l-a furnizat un fruntaş liberal din Caraş-Severin, Marcel Vela (omul lui Sorin Frunzăverde): „Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a fost alături de noi, alături de români, alături de liberali".

Dar asta a fost doar încălzirea. Artileria grea, având ca ţintă Justiţia (mai exact pe şeful DNA, Daniel Morar), a fost lansată într-un dialog Varujan Vosganian - Crin Antonescu. „Spune-ne de Daniel Morar ceva... numai de bine", şi-a făcut curaj Vosganian. Cum Antonescu nu-i oferea un răspuns mulţumitor, Vosganian a continuat: „Da' stai puţin, el poate fi demis, dacă după aceea lucrurile se normalizează, nu trebuie să mai stăm şapte luni cu el, nu?". Sorin Roşca Stănescu a venit cu o soluţie radicală: „Dar decizia asta nu se poate da de către preşedintele interimar?". „Nu, nu", a spus Antonescu.

Dar dl Vosganian, care pare să fi fost vedeta videoconferinţei PNL din 3 august, nu s-a lăsat. Când o voce din sală constata că „morţii nu au fost scoşi de 22 de ani", semn că unii dintre ei încă se mai află pe listele de alegători, Vosganian a replicat: „Cu morţii nu o rezolvi. Numai cu morţii nu rezolvi". Carevasăzică, nu curăţarea listelor îl preocupa pe vigurosul liberal (pentru că morţii nu sunt suficienţi), ci găsirea altor mijloace de a micşora drastic numărul de alegători pentru a atinge, astfel, cvorumul la referendumul din 29 iulie.

Liberalii n-au fost lăsaţi să-şi bată capul prea mult, pentru că tot dl Vosganian a venit şi cu soluţii: scoaterea din listele de alegători a bolnavilor de Alzheimer sau a celor cu sindromul Down! „Poate că sunt prea vorbăreţ, dar am două teme aici. Una, care nu ţine de primar. De pildă: persoanele născute cu sindrom Down, care au mai mult de 18 ani, nu au capacitate de exerciţiu... persoanele care sunt cuprinse în programul Alzheimer, de la un stadiu încolo...

De aceea, eu cred că trebuie să valorificăm toate suges­tiile şi să centralizăm tot. Şi-am dat două exemple, probabil că mai sunt şi altele. Asta cu Alzheimer mi-a fost sesizată de o doamnă care lucrează în programul Alzheimer şi care mi-a spus că majoritatea, de la un anumit stadiu al bolii încolo, nu mai au capacitate de exerciţiu. Ei trebuie scoşi, nu sunt foarte mulţi".

Păcat că sunt prea puţini bolnavi de Alzheimer, altfel se putea atinge cvorumul doar pe bază de certificat medical...

Grigore Cartianu este director editorial "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite