Virusul Epstein-Barr poate juca un rol important în unele cazuri de COVID-19 de lungă durată. Coronavirusul poate afecta procesarea zahărului din sânge - STUDIU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

COVID-19 ar putea reactiva un virus comun care se ascunde nevăzut la majoritatea oamenilor, iar acest efect ar putea creşte riscul pacienţilor de a prezenta anumite simptome de lungă durată, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu, relatează Reuters. Mai mult de 90% dintre adulţi au fost infectaţi cu virusul Epstein-Barr (EBV). Cei mai mulţi au rămas asimptomatici, dar unii au dezvoltat mononucleoză în adolescenţă sau la vârsta adultă.

Cercetătorii au constatat că în rândul a 280 de pacienţi cu infecţii SARS-CoV-2, dintre care 208 cu Covid-19 de lungă durată, la patru luni de la diagnosticare, oboseala şi problemele de gândire şi de raţionament erau mai frecvente la participanţii  cu celule imune în sânge care prezentau semne de reactivare recentă a EBV.

Totuşi, aceste semne de reactivare nu au fost legate de alte constatări ale variantei de lungă durată a Coronavirusului, cum ar fi problemele gastrointestinale sau cele cardiace şi pulmonare. De asemenea, EBV în sine nu a fost găsit în sângele pacienţilor, ceea ce sugerează că orice reactivare este probabil tranzitorie şi are loc în timpul infectării cu SARS-COV-2, a raportat Dr. Timothy Henrich de la Universitatea din California, San Francisco, potrivit Reuters. 

Constatările nu dovedesc că reactivarea EBV a cauzat simptomele pacienţilor, a spus Henrich. Şi chiar dacă a făcut-o, „există probabil multe alte cauze ale simptomelor Covid de lungă durată, cum ar fi virusul SARS-CoV-2 ce persistă în ţesuturi de-a lungul timpului şi un sistem imunitar cu probleme”, a spus el. „Este nevoie urgentă de studii suplimentare ale diferitelor ţesuturi, precum şi de studii care să urmărească participanţii din momentul infecţiei acute până la luni sau ani după aceea”.

SARS-CoV-2 poate afecta procesarea zahărului din sânge 

Infecţia cu coronavirusul afectează activitatea mai multor gene implicate în procesele chimice ale organismului, inclusiv zahărul din sânge, iar pentru prima dată cercetătorii au observat aceste efecte nu doar în sistemul respirator al pacienţilor, ci şi în alte părţi ale corpului.

Cercetătorii japonezi au analizat probe de sânge şi de ţesut de la pacienţi cu formă uşăară şi severă de Covid-19 şi de la voluntari sănătoşi, evaluând „expresia” - sau nivelurile de activitate - a glandelor care controlează insulina, care la rândul ei afectează multe funcţii ale organismului necesare pentru metabolism, creştere şi fertilitate. „Rezultatele au fost surprinzătoare”, a declarat Iichiro Shimomura, conducătorul studiului, de la Universitatea din Osaka.

„Infecţia cu SARS-CoV-2 a afectat semnalizarea receptorilor insulinici/IGF în plămâni, ficat, ţesut adipos şi celule pancreatice”. Perturbările rezultate în metabolismul zahărului din sânge contribuie probabil la efectele Covid-19 asupra organelor, au declarat cercetătorii.

Modificările, pe care ei le atribuie în parte răspunsului inflamator al sistemului imunitar la virus, au fost mai pronunţate la pacienţii cu Covid-19 sever, au raportat aceştia în revista Metabolism. În experimentele de eprubetă, dexametazona - despre care se ştie că este benefică pentru pacienţii spitalizaţi cu Covid-19 - a ajutat la ameliorarea efectelor adverse ale virusului asupra genelor.

Noile descoperiri ar putea fi un indiciu pentru a afla de ce unii pacienţi dezvoltă complicaţii metabolice în timpul sau după Covid-19, cum ar fi rezistenţa la insulină, hiperglicemia, hiperlipidemia şi un nou debut al diabetului, au declarat cercetătorii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite