75 de ani de la primul atac nuclear din istorie. Primarul Hiroshimei avertizează asupra „naţionalismului autocentrat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceremonie comemorare 75 de ani de atacul nuclear de la Hiroshima
Ceremonie comemorare 75 de ani de atacul nuclear de la Hiroshima

Primarul Hiroshimei a cerut joi comunităţii internaţionale să respingă ''naţionalismul autocentrat'', în timp ce Japonia a comemorat victimele atacului nuclear american ce a avut loc în urmă cu 75 de ani,

La o ceremonie anuală drastic limitată din cauza pandemiei de coronavirus, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a cerut guvernului japonez să semneze şi să ratifice Tratatul ONU privind interzicerea armelor nucleare (TPNW), adoptat de 122 de ţări în iulie 2017.

Aproximativ 880 de participanţi, inclusiv supravieţuitori ai atacului nuclear, prim-ministrul Shinzo Abe şi reprezentanţi din peste 80 de ţări, au ţinut un minut de reculegere la 8.15 (23.15 GMT), momentul exact când bomba atomică americană a fost lansată asupra Hiroshimei în 1945.

GALERIE FOTO

Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 şi a trebuit să se mulţumească să urmărească ceremonia online. Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii în fiecare 6 august în memoria victimelor.

"Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare şi o pace durabilă", a promis la rândul său Abe, care a fost adesea criticat pentru intenţia sa de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei.

Bomba "Little Boy" a făcut aproximativ 140.000 de morţi la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc şi multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiaţiilor în săptămânile şi lunile care au urmat.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra Nagasaki (sud-vest), provocând încă 74.000 de morţi.

Aceste două bombe de o putere distructivă fără precedent la acea vreme au îngenuncheat Japonia: pe 15 august 1945, împăratul Hirohito a anunţat capitularea în faţa Aliaţilor, marcând astfel sfârşitul Celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, istoricii continuă să dezbată dacă acest atac nuclear dublu chiar a salvat mai multe vieţi prin precipitarea sfârşitului conflictului.

Mulţi consideră crime de război atacurile nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki, din cauza amplorii fără precedent a devastării şi a numărului mare de victime civile.

Statele Unite nu şi-au cerut niciodată oficial scuze. Dar în 2016, Barack Obama a devenit primul preşedinte american în funcţie care s-a dus la Hiroshima, unde a adus un omagiu victimelor şi a chemat la o lume fără arme nucleare.

Omenirea se luptă acum cu o nouă ameninţare: noul coronavirus, a mai declarat primarul la ceremonia de la Memorialul Păcii.

"Cu toate acestea, cu ceea ce am învăţat din tragediile din trecut, ar trebui să fim capabili să depăşim această ameninţare", a adăugat el.

"Când pandemia de gripă din 1918 a atacat acum un secol, a luat zeci de milioane de vieţi şi a terorizat lumea, în timp ce naţiunile care luptau în Primul Război Mondial nu au fost în măsură să se confrunte cu ameninţarea împreună. O creştere ulterioară a naţionalismului a dus la Al Doilea Război Mondial şi bombardamentele atomice", a notat el.

"Nu trebuie să permitem niciodată ca acest trecut dureros să se repete. Societatea civilă trebuie să respingă naţionalismul autocentrat şi să se unească împotriva tuturor ameninţărilor", a subliniat Matsui.

Pe 9 august 1945, o altă bombă atomică a explodat deasupra oraşului din sud-vestul Japoniei Nagasaki. Aproximativ 74.000 de oameni au murit acolo până la sfârşitul anului.

Mii de supravieţuitori sunt încă afectaţi de efectele secundare ale atacurilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite