Asia

articolul anterior articolul urmator

80 de milioane de bombe neexplodate: Statele Unite se angajează „să cureţe” rămăşiţele războiului secret din Laos

12
7 Sep 2016 04:39:50
Autor: Ionut Preda
Barack Obama la summit-ul G20 din China FOTO Getty Images
Barack Obama la summit-ul G20 din China FOTO Getty Images

Preşedintele Statelor Unite ale Americii Barack Obama a declarat miercuri seară că ţara sa are o „obligaţie morală” să ajute la curăţarea statului Laos de obuze neexplodate lansate în timpul războiului din Vietnam, care încă provoacă între câteva zeci şi sute de victime în fiecare an, relatează AP.

„Rămăşiţele războiului continuă să spulbere vieţi aici în Laos. Oricare ar fi scopul, sau intenţiile, războiul aduce un cost teribil, mai ales pentru bărbaţi, femei şi copii inocenţi” a declarat preşedintele american în faţa unei audienţe din capitala Ventiane, acolo unde participă la summit-ul regional ASEAN. Obama este primul preşedinte în exerciţiu al Statelor Unite care vizitează ţara asiatică.
 
Specific, şeful statului american a promis că va tripla ajutorul financiar acordat Laosului de către Statele Unite în acest scop, care ar urma să ajungă la 90 de milioane de dolari, în următorii trei ani. 
 
Obama a deplâns faptul că mulţi americani încă nu sunt conştienţi despre ceea ce a numit o „moştenire dureroasă” lăsată de bombardamentele americane din Laos, operaţiune ţinută secretă la acel moment.
 
Între 1964 şi 1973, în timpul conflictului din Vietnamul de Sud, armata Statelor Unite a aruncat bombe cântărind în total 2,5 milioane de tone asupra Laosului, care oficial se declarase stat neutru. Operaţiunea a avut ca scop atât întreruperea unei linii de aprovizionare folosite de guvernul nord-vietnamez pentru a susţine revolta din sud, cât şi păstrarea la putere a monarhiei din Laos, confruntată cu propria revoltă comunistă.
 
Peste 400 de milioane de proiectile au fost lansate de avioanele americane în Laos pe parcursul celor nouă ani de bombardament – însumând mai mult decât totalul proiectilelor lansate pe parcursul celui de-al doilea război mondial. Având în vedere că operaţiunea a fost una secretă, nu există un bilanţ oficial al victimelor, însă estimările se situează în jurul a sute de mii de morţi. 
 
Autoritatea Regulatorie Naţională pentru Mine/Bombe Neexplodate din Laos estimează că aproximativ 80 de milioane de bombe nu s-au detonat la impactul cu solul şi reprezintă în continuare capcane mortale pentru 25% din localităţile ţării. Autorităţile laoţiene estimează că mai mult de 50.000 de persoane au căzut victime bombelor neexplodate în cele mai bine de patru decenii de la sfârşitul războiului, dintre care un sfert au fost copii.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Valentin Radu
7.09.2016, 06:00:16

"..războiul aduce un cost teribil, mai ales pentru bărbaţi, femei şi copii inocenţi" Incredibila revelatie ! Fratilor, Obama se pocaieste. Va opri toate agresiunile in desfasurare si planificate, va inchide Guantanamo - cum a promis acum 7 ani, si gata, nu mai semneaza lista de executii extrajudiciare cu drone. Si poate plin de remuscari va restitui si Premiul Nobel pentru Pace. Iar armatele ce vor deveni inutile fara razboaie de dus, le va trimite sa vineze pokemoni - 80 milione de bombe -in junglele din Laos

0 (2 voturi)
Ivan Turbinca
7.09.2016, 07:55:47

Pocainta de la americani???Pai,nu le va ajunge nici o suta de ani,daca vor incepe de la extriminarea indienilor pana la cazul Ucrainei,al doilea Irac in Europa!

0 (2 voturi)
Ilie Horopciuc
7.09.2016, 09:07:16

ordin din rusia pentru postacii platiti de moscova in ruble devalorizate si hrisca--cat mai multe comentarii negative la adresa americii,asa poate mai uita lumea de zecile de milioane de victime facute de comunisti si de dezastrul economic si uman lasat in urma lor in tarile in care s-au strecurat la putere cu ajutorul mujicilor betivi din smarcurile sovietice.

0 (2 voturi)
Mihai Alex
7.09.2016, 10:41:56

Ilie poate calci si tu pe o bomba d-aia ca esti senil.

+1 (3 voturi)
sorin constantinm
7.09.2016, 10:15:51

Cit de multa munitie care nu a explodat cind a fost folosita...O fi fost vorba de caitate indoielnica a munitiei sau de sabotaj?

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările