Împăratul Japoniei rosteşte luni un discurs rar către naţiune, primul pas spre abdicare, potrivit analiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împăratul Japoniei, Akihito, va rosti luni un discurs rar către naţiune, ce, potrivit analiştilor, va semnala dorinţa monarhului de 82 de ani de a abdica – un gest care nu a mai avut loc în Casa Imperială japoneză de două secole, relatează AFP.

Speculaţiile despre viitorul împăratului au apărut luna trecută, când surse apropiate lui ar fi spus că vârsta înaintată îl împiedică să îşi îndeplinească îndatoririle ceremoniale şi că ar vrea să se retragă de pe tron în următorii ani.

După săptămâni de dezminţiri publice, Casa Imperială a rupt vineri tăcerea, anunţând că Akihito va rosti un discurs luni, la 9.00 ora României, în legătură cu “sentimentele sale privind îndatoririle ca simbol” al naţiunii.

Împăraţii anteriori, inclusiv suveranul din timpul războiului, Hirohito, erau consideraţi semi-zei. Însă, după înfrângerea suferită în cel de-al Doilea Război Mondial, monarhia a fost limitată prin Constituţie la “un simbol al statului şi unităţii poporului”.

Discursul, ce ar urma să dureze circa 10 minute, marchează a doua oară când Akihito se adresează direct naţiunii. Prima dată a fost în zilele de după cutremurul devastator urmat de tsunami şi de un dezastru nuclear, din martie 2011. El a încercat atunci să liniştească poporul, care se confrunta cu cea mai gravă criză de după război.

Analiştii se aşteaptă ca Akihito să sugereze că vrea să abdice fără să rostească, propriu-zis acest cuvânt, din cauza constrângerilor privind implicarea sa în politică.

Însă Guvernul ar urma să interpreteze declaraţiile ca dorinţa sa de a se retrage şi să creeze apoi măsurile legale necesare. În prezent nu există nici un mecanism legal prin care împăratul să abdice.

Guvernul premierului Shinzo Abe va da publicităţii un comunicat după discurs, pentru a-şi clarifica poziţia.

Potrivit legendei, monarhia japoneză este cea mai veche monarhie ereditară din lume, cu o vechime de circa 2.600 de ani.

Este cuprinsă în spiritul religiei shinto, predominantă în arhipelag, şi include numeroase îndatoriri ceremoniale, precum plantarea orezului pe un câmp din palat.

Discursul vine într-o perioadă delicată în Japonia, august fiind luna aducerii aminte.Ţara a comemorat sâmbătă 71 de ani de la lansarea bombei atomice de la Hiroshima, iar marţi se vor împlini tot atâţia de la atacul nuclear de la Nagasaki. Săptămâna viitoare, Japonia va marca 71 de ani de la înfrângerea în cel de-al Doilea Război Mondial, un eveniment anual în care împăratul rosteşte un discurs.

Akihito avea 11 ani când s-a încheiat războiul şi a fost martor la distrugerea provocată în Japonia.

El şi-a îmbrăţişat rolul de suveran simbolic şi este creditat cu eforturi pentru reconciliere, atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru a depăşi moştenirea războiului luptat în numele tatălui său.

El a mers în numeroase zone unde s-au purtat lupte intense, precum Okinawa şi Saipan, în Japonia, dar şi Palau şi Filipine în străinătate. El s-a rugat de fiecare dată pentru sufletele tuturor celor care u murit, nu numai pentru japonezi.

O decizie a lui Akihito de a se retrage pare să se bucure de o susţinere publică amplă. Potrivit unui studiu dat publicităţii de Kyodo News săptămâna trecută, 85,7% dintre cei intervievaţi sunt în favoarea schimbărilor legale ce ar permite abdicarea.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite