În Bhutan, ţara oamenilor fericiţi, există un singur medic psihiatru pentru miile de bolnavi mintali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bhutanezii se autodeclară unii dintre cei mai fericiţi oameni din lume. FOTO: Reuters
Bhutanezii se autodeclară unii dintre cei mai fericiţi oameni din lume. FOTO: Reuters

Locuitorii din Bhutan acordă o mare importanţă fericirii. După ce regele a introdus în 1972 noţiunea de „fericire naţională brută”, toate politicile publice adoptate de mica monarhie asiatică sunt evaluate de o comisie specială a fericirii. Însă bunăstarea psihică a ţării apasă pe umerii unui singur om, unicul medic psihiatru din ţară.

Deschiderea ţării spre modernitate a început cu anii 1960 şi a îmbunătăţit speranţa la viaţă şi condiţiile economice interne. Însă progresul a lăsat loc şi pentru apariţia şomajului în rândul tinerilor, urbanizarea rapidă şi consumul de droguri, relatează revista franceză „The Slate”.

Chiar dacă vorbim despre o ţară care pune mare accent pe fericirea naţională, există bhutanezi care suferă de probleme mintale. Unicul doctor psihiatru, Chencho Dorji, are o poveste de viaţă care este omonimă cu istoria psihiatriei în Bhutan.

Dorji a ales să devină medic psihiatru pentru a-şi ajuta fratele bolnav de schizofrenie. Astăzi este la conducerea singurului cabinet de psihiatrie din Regat. În total există aproximativ 5.300 de depresivi, bipolari, schizofrenici, alcoolici şi toxicomani care sunt trataţi de la deschiderea unităţii de psihiatrie, în 1999.

Bhutanezi sunt foarte superstiţioşi, aşa că majoritatea bolnavilor mintali cred că sunt posedaţi de spirite rele. După ce apelează mai întâi la ritualuri budiste şi la magia neagră, iar dacă niciuna din aceste metode nu funcţionează, se duc la medicul psihiatru.

Dorji are o misiune dificilă, într-o ţară în care nici măcar nu există un corespondent pentru cuvântul „depresie” în limba oficială a ţării. Doctorul nu încearcă să-i convingă pe locuitori să renunţe la obiceiurile lor mistice, atât timp cât acceptă tratamentul recomandat de el.

Însă după 14 ani de pratică dificilă şi fără niciun ajutor, doctorul Dorji recunoaşte că este epuizat. Comisia fericirii naţionale brute recunoaşte că există un deficit de investiţii în ramura medicinii mintale. Ei au explicat că resursele ţării au fost distribuite altor domenii (în continuare în ţară profesează doar şase chirurgi).

În ciuda acestei probleme serioase, bhutanezii vor să-şi păstreze reputaţia de locuitori cu o viaţă fericită. Mai mult, guvernul a anunţat la începutul acestui an că intenţionează să devină prima ţară din lume care va practica o agricultură bio în totalitate, continuând pe drumul „căutării fericirii colective”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite