Asia

articolul anterior articolul urmator

Învestirea lui Biden: Taiwanul a avut un invitat oficial pentru prima dată după mai bine de patru decenii

2
21 Jan 2021 12:06:46
Autor: Ion Gaidau
Soldaţi ridicând steagul Taiwanului FOTO EPA-EFE
Soldaţi ridicând steagul Taiwanului FOTO EPA-EFE

Noua administraţie din SUA a luat o decizie care riscă să înfurie regimul comunist de la Beijing, invitând în premieră după mai bine de patru decenii un reprezentant al Taiwanului la ceremonia de învestire.

Hsiao Bi-khim, reprezentanta Taiwanului în SUA, a postat o înregistrare video cu ea în timpul ceremoniei de miercuri, declarându-se „onorată să reprezinte poporul şi guvernul Taiwanului la învestirea preşedintelui Biden şi a vicepreşedintei Harris”.

„Democraţia este limba noastră comună, iar libertatea este scopul nostru comun”, a subliniat ea.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe de la Taipei precizează că este pentru prima dată din 1979 încoace - adică din anul în care SUA au recunoscut China - când un emisar taiwanez este „invitat oficial” la Ziua Inaugurării.

Partidul Democratic Progresist (PDP), aflat la putere în Taiwan, a evocat „un nou pas înainte după 42 de ani”, transmite AFP.

China continentală, condusă de Partidul Comunist, şi Taiwanul, un fost refugiu al armatei naţionaliste chineze în 1949 şi o democraţie în prezent, sunt separate de facto de peste 70 de ani, dar regimul de la Beijing nu vrea să admită acest lucru. China consideră în continuare Taiwanul o provincie a sa şi ameninţă să aplice forţa în cazul proclamării oficiale a independenţei.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979, pentru a recunoaşte regimul comunist de la Beijing drept singurul reprezentant oficial al Chinei. Cu toate acestea, SUA rămân aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme, notează AFP.

După depunerea jurământului de către Biden, preşedinta Taiwanului Tsai Ing-wen s-a declarat „pregătită să conlucreze cu SUA în calitate de putere mondială în serviciul binelui”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Kongo-Müller
21.01.2021, 12:09:48

Ohooo ! China nu se va bucura deloc !

+10 (10 voturi)
Toru Okada
21.01.2021, 13:31:42

bine joe! ma bucur sa vada ca lupta impotriva partidului comunist chinez are sprijin bipartizan in SUA.

-5 (5 voturi)
Modifică Setările