Îşi vând organele şi chiar copiii, ca să nu moară de foame. Realitatea crudă din Afganistan după retragerea trupelor occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură video Sky News
FOTO: Captură video Sky News

Din cauza foametei, familiile înfometate din Afganistan recurg la alegeri extreme, într-un moment în care întreaga naţiune este în pragul colapsului. Un reportaj Sky News arată realitatea greu de conceput în lumea Occidentală, cea pe care o trăiesc afganii după retragerea trupelor americane şi preluarea puterii de către talibani.

La şase luni de la instalarea noului regim, economia a fost paralizată şi peste o jumătate de milion de oameni şi-au pierdut locurile de muncă. Un număr tot mai mare de afgani îşi vând şi rinichii în Iran, pentru că a rămas singura modalitate prin care îşi pot asigura hrana. 

Imaginile surprinse de Sky News într-o comunitate rurală mică din afara Heratului arată bărbaţi şi femei de diferite vârste cu cicatrici mari pe abdomen, suferite în urma intervenţiilor chirurgicale.

Trei fraţi şi două surori din aceeaşi familie au fost operaţi şi şi-au vândut organele pentru aproximativ 1.500 de dolari fiecare, pentru a-şi hrăni rudele.  O mamă de 25 de ani, dintr-un sat din apropierea Herat, partea de vest a ţării, declară pentru Sky News: „Acum aproximativ şase luni, fiul meu de trei ani a murit de foame. Nu pot să-i văd pe toţi murind... Cel puţin în felul acesta altcineva îi va hrăni”. Atât femeia, cât şi soţul ei şi-au vândut deja câte un rinichi şi acum se confruntă cu o alegere de neconceput: pe care dintre cei opt copii ai lor să-l vândă. „Nu mai avem nimic de vândut. Trebuie să ne vindem copiii acum şi sunt pregătit să fac asta chiar şi pentru 20.000 de afgani (aproximativ 200 de dolari). Nu pot să mă culc în fiecare noapte cu ei plângând că le este foame”, a declarat tatăl pentru sursa citată. 

Trupele americane şi britanice s-au retras din Afganistan în august, după o misiune militară de 20 de ani, permiţându-le talibanilor o preluare rapidă. De atunci, mai mult de jumătate din populaţia Afganistanului estimată la 40 de milioane a ajuns să se confrunte cu „niveluri extreme de foamete, iar aproape 9 milioane dintre ei sunt în pericol de moarte”, potrivit ONU. 

Afganistanul „atârnă de un fir de aţă", a declarat miercuri secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, în faţa Consiliului de Securitate, cerând ţărilor să autorizeze toate tranzacţiile necesare pentru desfăşurarea activităţilor umanitare în statul condus acum de talibani.

Finanţarea internaţională pentru Afganistan a fost suspendată şi miliarde de dolari din activele ţării în străinătate, mai ales în SUA, au fost îngheţate după ce talibanii au revenit la putere. Aproximativ 9,5 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane rămân blocate în străinătate, iar sprijinul internaţional pentru dezvoltare a fost epuizat, potrivit Reuters. Donatorii încearcă să folosească banii ca o pârghie asupra talibanilor în probleme precum drepturile omului. Însă în acest timp, populaţia afgană se luptă pentru subzistenţă, iar ONU şi organizaţiile umanitare cer deblocarea fondurilor care să-i ajute pe afgani să supravieţuiască iernii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite