Şeful misiunii OMS la Wuhan, despre elementele noi privind originea coronavirusului: Am găsit 13 tulpini. Epidemia era extinsă în luna decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter Ben Embarek, şeful misiunii OMS în Wuhan. FOTO EPA
Peter Ben Embarek, şeful misiunii OMS în Wuhan. FOTO EPA

Coordonatorul misiunii OMS la Wuhan, Peter Ben Embarek, a enumerat într-un interviu amplu pentru CNN elemente noi ale anchetei privind originile noului coronavirus, care au fost dezvăluite în premieră. Există indicii că virusul a fost răspândit mult mai larg în Wuhan în decembrie 2019, nu mai puţin de 13 tulpini diferite fiind descoperite, fapt care sugerează că virusul a început să circule mai devreme.

În lumina descoperirilor din ancheta condusă la Wuhan, echipa OMS vrea să obţină accesul la mii de probe de sânge pe care China nu le-a permis să le examineze în această deplasare, scrie CNN.

Pe de altă parte, alte probe care s-ar fi putut dovedi utile misiunii OMS nu au fost disponibile, întrucât „un mare număr de probe au fost aruncate după câteva săptămâni sau luni în funcţie de scopul pentru care au fost colectate”, spune şeful misiunii OMS, Peter Ben Embarek

Acesta a mai dezvăluit, într-un interviu amplu pentru CNN, că echipa sa a stat de vorbă cu primul pacient înregistrat ca infectat de autorităţile chineze, pe 8 decembrie, un funcţionar de peste 40 de ani care nu călătorise anterior.

Datele care ies acum la iveală adaugă la îngrijorările altor oameni de ştiinţă care studiază originile virusului şi anume că virusul s-a răspândit înainte de a fi recunoscut oficial în decembrie 2019.

„Virusul circula pe scară largă la Wuhan în luna decembrie, ceea ce este o descoperire nouă”, spune Embarek.

Expertul în siguranţă alimentară de la OMS a explicat că cercetătorii chinezi au prezentat echipei sale 174 de cazuri de contaminare cu coronavirus din Wuhan sau împrejurimi, toate infecţii din luna decembrie. Dintre acestea, 100 au fost confirmate prin teste de laborator şi restul de 74 prin diagnostic pe baza simptomelor.

Potrivit specialistului, este posibil ca acest număr ridicat de cazuri simptomatice- şi anume potenţiale îmbolnăviri mai grave observate de medicii chinezi la începutul pandemiei - să reflecte faptul că boala exista deja în decembrie la circa 1.000 de persoane.

Embarek a explicat că din toate cazurile de îmbolnăvire 15% sunt unele severe, în timp ce restul sunt forme moderate.

Dominic Dwyer, un specialist australian în boli infecţioase, parte din echipa OMS, a declarat duminică pentru Reuters că aceste prezentări ale primelor cazuri de infectare cu coronavirus au fost doar rezumate, şi nu date brute. Doar jumătate dintre cele 174 de îmbolnăviri înregistrate în spitale s-au produs prin expunere la piaţa umedă din Wuhan.

Misiunea OMS - din care au făcut parte 17 oameni de ştiinţă ai OMS şi 17 cercetători chinezi -  a procedat prin a extinde tipul de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis să examineze probe genetice parţiale şi nu doar pe cele complete. Drept rezultat, au putut pentru prima dată să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2 - toate din decembrie 2019. Raportând aceste rezultate la datele mai cuprinzătoare despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii valoroase despre geografia şi timingul epidemiei de dinainte de decembrie, crede echipa OMS care speră să revină la Wuhan pentru analize suplimentare.

„Unele cazuri provin din pieţe, altele nu sunt conectate cu ele -astea sunt descoperirile misiunii noastre şi ale schimburilor dintre cercetători”, spune Embarek .

Embarek nu a dorit să tragă concluzii despre semnificaţia acestor 13 tulpini pentru istoria circulaţiei virusului înainte de luna decembrie.

Unii virusologi sugeraseră deja teoria că virusul circula de mai devreme, or aceste secvenţe genetice sunt de natură să avanseze mai consolidat această teorie.

Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydey, spune că existenţa unei diversităţi genetice deja din decembrie sugerează că virusul circula deja de ceva vreme.

„Aceste date se potrivesc cu alte analize conform cărora virusul a apărut la populaţia umană mai devreme de decembrie 2019 şi a existat o perioadă de transmitere criptică înainte de a fi detectat în piaţa de fructe de mare Huanan.

Embarek a dezvăluit şi ale date noi obţinute din anchetă, şi anume că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie şi noiembrie 2019 - pacienţi cu simptome similare COVID-19 şi grav bolnavi.

Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienţi - doar 67 au consimţit, dar testele lor au ieşit negative. Embarek a subliniat însă că ar fi necesare teste suplimentare întrucât nu este clar dacă anticorpii rămân în organism un an de zile.

Totuşi modul răspândirii acestor 92 de cazuri geografic, în provincia Hubei, şi pe parcursul a două luni de zile, l-a intrigat pe Embarek. Acestea nu au apărut în clustere, ci în mici grupuri şi au fost spaţiate în toată provincia Hubei, unde se află Wuhan.

Totuşi nu este clar dacă aceste cazuri au fost de infecţie cu coronavirus.

Embarek şi echipa sa s-au întâlnit cu primul pacient înregistrat de autorităţile chineze, un bărbat de peste 40 de ani din Wuhan care nu călătorise recent.

„Nu avea nicio conexiune cu pieţele. Am vorbit cu el şi viaţa lui era foarte liniştită şi ternă, lipsită de aventură. Era un funcţionar de birou la o companie privată”.

Embarek a declarat în interviul său pentru CNN că echipa sa speră să poată analiza probe de sânge care nu le-au fost accesibile în prima deplasare la Wuhan şi anume probe de la donatori de sânge din ultimii doi ani.

„Există circa 200.000 de probe care sunt acum securizate şi care ar putea fi folosite pentru o nouă serie de studii. Ar fi fantastic dacă am putea să le examinăm”.

   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite