Asia

articolul anterior articolul urmator

Şoigu îl „corectează” pe Tokaev: Ce spune ministrul rus al Apărării despre retragerea trupelor OTSC din Kazahstan

22
11 Jan 2022 18:18:55
Autor: Ion Gaidau
Militari ruşi sosind în Kazahstan pe 8 ianuarie FOTO EPA-EFE
Militari ruşi sosind în Kazahstan pe 8 ianuarie FOTO EPA-EFE

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, are o altă părere decât preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, în privinţa retragerii trupelor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) din Kazahstan, susţinând că misiunea se va încheia după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară din Asia Centrală.

„Forţele colective îşi vor îndeplini sarcinile până când situaţia din Kazahstan va fi pe deplin stabilizată”, a declarat Şoigu, fără să avanseze vreun termen precis în privinţa retragerii trupelor OTSC.

Potrivit ministrul rus, forţele OTSC îndeplinesc în prezent sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social din Kazahstan.

Anterior, Kasîm-Jomart Tokaev a declarat că trupele desfăşurate de Rusia şi aliaţii ei din OTSC în Kazahstan după tulburările violente de săptămâna trecută vor începe să se retragă din 13 ianuarie şi să părăsească teritoriul ţării în cel mult zece zile. O părere optimistă, în condiţiile în care Rusia nu şi-a retras niciodată complet trupele desfăşurate în ţări străine, în special foste republici sovietice, sub pretextul menţinerii păcii.

„Misiunea principală a forţelor de menţinere a păcii s-a încheiat cu succes”, a comunicat Tokaev Parlamentului kazah.

Aceste trupe - 2.030 oficial; mai multe potrivit presei ruse independente -, constituite în principal din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianţă formată din foste şase republici sovietice şi aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan).

Circa 10.000 de persoane au fost reţinute în urma tulburărilor din Kazahstan, care au început la 2 ianuarie în vestul ţării în urma dublării preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil pentru maşini. Protestele au degenerat în violenţe brutale la Almatî, capitala economică a Kazahstanului, unde au fost incendiate şi devastate clădiri oficiale şi magazine. Bilanţul morţilor nu este cunoscut cu exactitate.

Aceste tensiuni sociale au denotat o luptă pentru putere la vârf între tabăra lui Kassîm-Jomart Tokaev şi clanul fostului lider Nursultan Nazarbaev. Tokaev a pus aceste evenimente pe seama unei „tentative de lovitură de stat” întreprinsă de „terorişti” veniţi din străinătate, o viziune îmbrăţişată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Parlamentul Kazahstanului a aprobat marţi numirea lui Alihan Smailov, în vârstă de 49 de ani, în calitate de prim-ministru al ţării, funcţie pentru care a fost propus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev. Smailov a preluat cu titlu interimar conducerea guvernului la 5 ianuarie, pe fondul protestelor.

Tot marţi, Tokaev l-a acuzat pe Nazarbaev că a favorizat apariţia unei „caste a bogaţilor” în Kazahstan.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

mihai radu
11.01.2022, 18:26:47

Să vă fie de bine,ia-ți chemat acum să vă spălați pe cap cu ei,o să plece când o să vrea mușchii lor,adică când o vrea Tătuca !

+10 (10 voturi)
Ludwig
11.01.2022, 18:28:37

O sa ramana trupe de mentinerea pacii pentreu eternitate...

+9 (11 voturi)
Roman din Ardeal
11.01.2022, 18:36:10

Au fost fortati sa le accepte. Daca nu ar fi suferit soarta Ucrainei cu bucati din tara anexate mai ales partile din Nord. Asta este Rusia. Nu stiu ce vor americanii sa negocieze cu dementii care o conduc dar treaba lor. Pacat ca nici ei nu si-au invatat lectiile razboiului rece. Cand Rusia este condusa de psihopati ca si Putin orice negociere este imposibila.

-33 (43 voturi)
Carn
11.01.2022, 18:34:30

Oare in Moldova ce s-ar fi intamplat daca trupele Rusesti s-ar fi retras pripit ?

-8 (8 voturi)
freeson freeson4
11.01.2022, 18:36:50

"Aleluia!", cum ar spune Kiril, ăla cu pinguinii. De unde se vede că jafurile au fost orchestrate de Putler, care a reușit astfel să deturneze manifestațiile non violente pentru a pune stăpânire pe alte teritorii. De asta nu e bine să ai graniță cu rușii!

+6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările