A început exodul firmelor din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din companiile străine decid să-şi mute punctele de lucru din China în ţările vecine FOTO Reuters
O parte din companiile străine decid să-şi mute punctele de lucru din China în ţările vecine FOTO Reuters

Ca să-şi limiteze dependenţa faţă de fabricile chineze, companiile străine aleg să-şi deschidă puncte de lucru în ţări asiatice cu forţă de muncă ieftină.

 Investitorii străini din China au început să aibă tot mai multe probleme din cauza forţei de muncă tot mai scumpe şi a numărului tot mai scăzut de tineri interesaţi să lucreze într-o fabrică, notează cotidianul „The New York Times“. În ultimii zece ani, salariilor muncitorilor au crescut de patru ori, iar începând de anul trecut, forţa de muncă chineză a început să scadă pe fondul unei populaţii în îmbătrânire şi a politicii „copilului unic“. Totuşi, noua conducere de la Beijing a ţinut să asigure investitorii străini că „economia Chinei este într-o stare bună“. „China îşi va menţine uşa deschisă pentru investitorii străini şi, în contrapartidă, sperăm că ţările străine vor face la fel“, a declarat Xi Jinping, care luna trecută şi-a preluat atribuţiile de preşedinte.

Acestea sunt principalele motive pentru care companiile străine fug în ţările din apropiere cu forţă de muncă ieftină, precum Cambodgia, Vietnam, Bangladesh şi Myanmar. În Cambodgia, spre exemplu, un muncitor este plătit lunar cu aproximativ 130 de dolari, inclusiv beneficii, precum asigurarea medicală şi cea în caz de accident, în timp ce în China unul care prestează aceeaşi muncă primeşte 640 de dolari. „Costul este de trei ori mai mic decât în China, unde lucrurile au devenit mai scumpe“, mărturiseşte Piet Holten, preşedintele companiei belgiene Pactics.

Locuitorii din Phnom Penh, capitala Cambodgiei, scapă de sărăcie datorită investiţiilor făcute de companiile străine, alungate de salariile mari din China, spune Peter Brimble, economist la Banca Asiatică de Dezvoltare. Atât de multe fabrici s-au deschis în Phnom Penh şi la graniţa cu Thailanda, încât Larry Kao, directorul general al companiei taiwaneze Medtecs, spune că „populaţia ar trebui să se dubleze“, scrie „Financial Times”.

Deocamdată, doar o parte dintre companiile străine, precum cele din industria uşoară, intenţionează să părăsească de tot China în favoarea vecinilor de la sud. Altfel, China, cu populaţia ei mare şi cu bazele sale industriale, rămâne atractivă pentru multe firme străine. „Companiile nu caută să se retragă din China, ci mai degrabă să stabilească operaţiuni paralele ca să-şi diminueze riscurile“, consideră Bretton Sciaroni, un avocat american din Cambodgia, o ţară în care în ultimii ani fabricile au apărut ca ciupercile, iar investiţiile străine directe au crescut cu 70% în 2012 faţă de anul anterior. 

Chiar dacă multe companii din Japonia şi Europa investesc în Cambodgia, un reprezentant al sindicatului muncitorilor din domeniul textil atrage atenţia că „produsele expediate din China valorează zeci de miliarde şi nicio ţară din sud-estul Asiei nu ar putea să-i ia locul“.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite