Administraţia Biden pune presiuni pe Kim Jong-un: Denuclearizarea Coreei de Nord, o prioritate absolută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kim Jong-un (centru), la Congresul Partidului Muncitoresc FOTO EPA-EFE
Kim Jong-un (centru), la Congresul Partidului Muncitoresc FOTO EPA-EFE

Programele nucleare şi balistice ale Coreei de Nord reprezintă o prioritate absolută pentru Washington, care rămâne determinat pe calea denuclearizării acestei ţări din Asia, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a continuat să-şi dezvolte programele nucleare şi balistice în ultimii ani, iar „prioritatea noastră absolută” este să abordăm această problemă cu partenerii şi aliaţii noştri, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA

Potrivit acestuia, administraţia Joe Biden efectuează în prezent, în cooperare cu Coreea de Sud şi Japonia, o evaluare a politicilor nord-coreene.

Un raport confidenţial ONU consultat de Reuters arată că regimul de la Phenian şi-a continuat programele nucleare şi balistice în cursul anului trecut, încălcând astfel sancţiunile internaţionale.

Conform documentului, întocmit de observatori independenţi, Phenianul „a produs materiale fisionabile, a întreţinut instalaţii nucleare şi îşi modernizează infrastructura rachetelor balistice”.

Coreea de Nord „a continuat să caute echipamente şi tehnologie pentru aceste programe în străinătate”, atrag atenţia experţii.

Iranul este una dintre ţările care au cooperat cu Coreea de Nord în domeniul industriei militare. Conform raportului, Coreea de Nord şi Iranul ar fi reluat anul trecut cooperarea în dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acţiune.

În opinia autorilor documentelui, nu există nicio îndoială cu privire la faptul că regimul de la Phenian continuă să desfăşoare activităţi care îi sunt interzise prin rezoluţii ale ONU: „În perioada examinată, Coreea de Nord şi-a menţinut şi a dezvoltat programele sale nucleare şi cele destinate rachetelor balistice, încălcând rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU”.

Deloc surprinzător, Iranul respinge raportul, susţinând că este întocmit, „probabil”, pe „informaţii false şi date inventate”.

În cursul campaniei electorale, Joe Biden l-a calificat pe Kim Jong-un, liderul regimului de la Phenian, drept un „asasin” şi a declarat că ar accepta să se întâlnească eu el „doar dacă acceptă să-şi reducă capacitatea nucleară”.

Kim Jong-un nu a rămas dator. Dictatorul de la Phenian a susţinut că Washingtonul se ghidează după „politici ostile” în relaţia cu Phenianul. El a numit SUA drept „cel mai mare inamic” al Coreei de Nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite