Al-Qaeda atrage luptători din rândurile rebelilor sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Membrii Armatei pentru Eliberarea Siriei FOTO: Reuters
Membrii Armatei pentru Eliberarea Siriei FOTO: Reuters

O parte dintre luptătorii Armatei pentru Eliberarea Siriei trece de partea organizaţiei Al-Qaeda, alături de care şi luptă, deoarece în cadrul acesteia există o mai bună organizare şi disciplină, născută din principiile religioase respectate cu tărie.

Jurnalistul publicaţiei „The Guardian”, Ghaith Abdul-Ahad, s-a întâlnit, în provincia Deir el-Zour, din estul Siriei, cu luptătorii jihadului ce au părăsit Armata pentru Eliberarea Siriei din cauza lipsei de organizare şi de disciplină

Acolo a stat de vorbă cu Abu Khuder, comandantul brigăzii. El a fost ofiţer în cadrelor forţele de la graniţa Siriei, denumite Camel Corps, în momentul în care s-a întors împotriva regimului. Khuder a fost dezamăgit de instabilitatea şi de dezorganizarea armatei rebelilor.

Şi-a câştigat prestigiul de cel mai brav şi mai crud bărbat din provincie prin lupta deschisă cu forţele siriene, având doar un pistol şi o puşcă de vânătoare. El a ajutat la alcătuirea primelor batalioane ale Armatei pentru Eliberarea Siriei (AES. Atitudinea sa stârneşte admiraţie din partea celor din jur. 

Abu Khuder şi oamenii lui fac parte din organizaţia Al-Qaeda, şi îşi spun „străinii”, după o poezie a luptătorilor jihadului prin care celebrează perioada lui Osama bin Laden şi adepţii lui din munţii afgani. 

Ei încearcă să treacă neobservaţi „Unele persoane se feresc să ridice steagurile negre. Se tem că reprezentanţii Statelor Unite ale Americii vor trimite trupe să lupte cu noi. Aşa că noi ducem o luptă în secret”, a declarat  Abu Khuder „De ce să-i dăm lui Bashar al-Assad şi Occidentului un pretext? ”, s-a întrebat Khuder. În schimb, în Mohassen, existenţa lor este cunoscută. Chiar şi trecătorii din zonă glumesc cu membrii organizaţiei în legătură cu atentatele cu maşinile capcană şi cu dispozitivele explozive improvizate. 

Potrivit afirmaţiilor lui Abu Khuder, adepţii lui lucrează cu consiliul militar ce comandă brigadele Armatei pentru Eliberarea Siriei din regiune. „Ne întânim zilnic. Avem indicaţii clare din partea conducerii (Al-Qaeda). Dacă Armata pentru Eliberarea Siriei are nevoie de ajutorul nostru trebuie să-l oferim. Îi ajutăm cu dispozitive explozive improvizate şi cu maşini capcană. Îndeletnicirea principală este construirea de dispozitive cu bombă”, pentru că sunt experimentaţi din timpul războiului din Irak sau din alte părţi, a precizat Abu Khuder. 

Comandantul a relatat un atac asupra unei garnizoane guvernamentale din Mohassen, a cărui organizare a reliefat discrepanţa dintre cele două tabere: garnizoana era apărată de zidurile fortificate ale unei foste fabrici de textile în faţa asaltului firav al rebelilor.

„Când am atacat baza respectivă am încercat totul, dar nu am reuşit nimic. Cu aproximativ 200 de luptători atacând de pe fronturi multiple nu am rănit nici măcar un singur soldat al regimului. În schimb, am pierdut 18.500 de euro pentru muniţia folosită în încercarea de a detona pereţii”, a declarat  Khuder.

Un grup de luptători islamişti devotaţi şi disciplinaţi, aflaţi în aproprierea lor, şi-au oferit sprijinul. Au chemat un expert din Damasc şi după două zile de muncă au primit un camion echipat cu două tone de materiale explozive. Acesta a fost transportat în aproprierea fabricii şi detonat de la un dispozitiv aflat la distanţă, provocând pagube imense. Armata a părăsit oraşul chiar a doua zi.

„Camionul cu materiale explozive ne-a costat 1.500 de dolari şi mai puţin de zece persoane au fost implicate în această operaţiune. După două zile de la sosirea specialistului, totul era gata. Nu am risipit nici măcar un singur glonţ. Al-Qaeda are experienţă în activităţi militare şi ştie cum să procedeze în situaţii de genul acesta”, a afirmat Khuder.  

După atentatul respectiv el a părăsit AES şi a promis supunere organizaţiei Al-Qaeda din Siria. Şi-a lăsat barbă şi a adoptat religia unui luptător al jihadului, devenind comandantul unui batalion al grupării. 

„Armata pentru Eliberarea Siriei nu are reguli şi nicio disciplină militară sau politică. La ei totul este haotic. În schimb, Al-Qaeda are la bază o lege pe care nimeni nu o încalcă, nici măcar emirul. Grupării AES îi lipseşte abilitatea de a se organiza şi experienţa militară. Al-Qaeda este o organizaţie de care ştiu toate ţările. La început au fost foarte puţini membri. În prezent, (din ce în ce mai mulţi) imigranţi ni se alătură: oameni din Yemen, Arabia Saudită, Irak şi Iordania. Cei din Yemen sunt cei mai buni în credinţă şi în disciplină, în schimb, cei din Irak sunt cei mai slab pregătiţi în tot, chiar şi în credinţă”, a precizat comandantul. 

siria 2

La întrebarea unui activist referitoare la motivul luptei, Khuder a răspuns „Scopul Al-Qaeda este de a stabili un stat islamic, nu unul sirian. Acelora cărora le este frică de organizaţie le este frică de implementarea puterii lui Allah. Dacă nu păcătuieşti nu ai motive de frică.”

Principiile religioase

Religia şi sectele au rol decisiv în războiul civil din Siria încă de la începutul acestuia în special datorită necesităţii de finanţare şi de armament de afară, care sunt furnizate de reţelele musulmane.

„Religia este calea cea mai bună de a impune disciplina. Chiar dacă un luptător nu este un credincios, nu se poate împotrivi unui ordin religioas într-o bătălie”, a afirmat un comandant AES. 

Ramura Al-Qaeda există în această parte din estul Siriei de aproximativ un deceniu. După ocuparea Irakului de trupele americane, provincia Deir el-Zour a devenit poarta prin care mii de luptători străini ai jihadului au venit să lupte în războiul sfânt. 

Osama, un tânăr jihadist din unitatea lui Khuder, avea 17 ani când americanii au invadat Irakul în 2003. Atunci a fugit de acasă pentru a se alătura miilor de sirieni în război. Asemenea multor altor voluntari a plecat la luptă fiind inspirat de un amestec de loialitate naţională şi tribală, ca mai târziu religia să devină singura sa motivaţie. După reîntoarcerea în Siria s-a apropiat mai mult de ideologia jihadului. 

În primele luni ale rebeliunii siriene, s-a alăturat protestelor din stradă şi din momentul în care membrii din familie au fost ucişi a dezertat şi s-a alăturat AES. 

„Am decis să mă alătur celorlaţi. Dar curând am fost dezamăgit de AES. Când luptau erau măreţi, dar în restul timpului nu făceau decât să-şi piardă vremea (fumau, bârfeau şi conversau pe Skype)”, a afirmat activistul irakian.

S-a alăturat unei alte grupări, fondate în satul  Shahail, la vest de  Mohassen, care a devenit capitala de facto al organizaţiei Al-Qaeda din Deir el-Zour. Mai mult de 20 de tineri au fost omorâţi (în luptele din) Irak. În  Shahail, luptătorii îşi arată apartenenţa la această grupare prin purtarea steagurilor Al-Qaeda la maşini.

Până să înceapă războiul civil (în Siria), regimul era puternic şi recrutarea pentru războiul sfânt se desfăşura şi pe perioade de un an pentru că totul se făcea în secret. „În prezent luptăm deschis şi multe persoane ni se alătură”, a precizat Osama. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite