Amanta de profesie, noua curtezană din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blamată şi admirată deopotrivă, curtezana revine în forţă în China, dar cu un nou tip de client şi cu o nouă denumire: amantă de profesie.

În China fondată de Mao, a fi amantă a devenit o meserie. O meserie care nu poate fi practicată însă de oricine şi care nici nu este accesibilă oricui.

De regulă, amanta este o femeie isteaţă şi iscusită, iar beneficiarul ei este un bărbat bogat, cu sau fără carnet de membru al Partidului Comunist, unicul din gigantul asiatic.

La fel ca în alte ţări, prostituţia de lux are o tradiţie lungă în China, dar fenomenul a luat avânt în ultimii ani pe măsura adâncirii diferenţelor economice între provinciile din interiorul ţării, rurale şi sărace, şi cele de pe coastă, urbanizate şi prospere.

Astfel, confruntate cu grijile zilei de mâine acasă, multe fete din Ningxia sau Sichuan ajung amante profesioniste în Beijing sau Shanghai, având un statut oarecum asemănător cu cel al concubinelor din timpul Chinei Imperiale, relatează Atlantico.

Drumul spre amantă profesionistă începe ca hostess într-un bar karaoke dintr-un oraş din adâncul Chinei. Este un local destinat doar unui anumit tip de client, care poate pleca la sfârşitul petrecerii însoţit de una dintre tinerele atrăgătoare ce i-au ţinut companie. 

Odată ajunsă într-un oraş de pe coastă, tânăra are parte de propriul apartament şi de o remuneraţie importantă, care depăşeşte, de exemplu, 3.000 de dolari în Beijing, în condiţiile în care PIB-ul pe cap de locuitor s-a ridicat la 8.123 de dolari în China în 2016. Acesta este cazul fericit. 

În eseul „Luminile roşii“, Zheng Tiantian, o fostă hostess care a devenit antropoloagă la Universitatea din New York, prezintă şi riscurile meseriei, cum ar fi ca o amantă să dea peste un bărbat care să o controleze fizic şi emoţional, să o exploateze gratuit şi apoi să o abandoneze. „Există percepţia că un astfel de bărbat este puternic“, explică ea.

Totul este un joc, cu avantaje şi dezavantaje, cu pasiuni şi uneltiri, cu sfârşituri frumoase sau tragice. Unele amante îşi ştiu locul, altele vor să înlocuiască soţiile. Iar cele mai avantajate ajung cele care dobândesc cât mai multe cunoştinţe.

Conform unui studiu al Universităţii Renmin din Beijing, 95% dintre politicieni corupţi din China întreţin relaţii extraconjugale, iar 60% dintre ei finanţează o amantă. 

Este o practică ce a evoluat de la o dorinţă de diferenţiere socială până la o obligaţie, întrucât lipsa unei amante este asociată, printre bogaţii chinezi, unei virilităţi scăzute.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite