Asia

articolul anterior articolul urmator

Ambiţiile politice din China se reflectă în construirea de zgârie-nori

0
20 Nov 2012 18:23:54
Autor: Sabrina Valeriu
Zgârie-norii din centrul financiar Yujiapu FOTO Reuters
Zgârie-norii din centrul financiar Yujiapu FOTO Reuters

Poreclit noul Manhattan al Chinei, districtul financiar Yujiapu din Tianjin cuprinde cel puţin 47 de zgârie-nori construiţi într-o zonă de coastă, la 160 de kilometri sud-est de Beijing. Finanţat prin împrumuturi uriaşe de la băncile de stat, districtul este un proiect public imens şi este asociat cu Zhang Gaoli, secretarul mai puţin cunoscut al Partidului Comunist din Tianjin.

Turnurile districtului Yujiapu sunt nişte monumente dedicate transformării acestui oraş nordic în regiunea chineză cu cea mai mare dezvoltare în 2011. Ele sunt, de asemenea, o dovadă a puterii politice exercitate de Zhang Gaoli, un candidat promiţător la comanda Chinei comuniste, remarcă „The New York Times“.

Dar localnici precum Dong, un electrician pensionat în vârstă de 62 de ani a cărui casă a fost demolată pentru a face loc turnurilor, rămân sceptici cu privire la modul în care au fost cheltuite sumele imense de bani pompate în acest proiect din oraşul cu o populaţie de 13 milioane ƒde locuitori. „ Mă uit la zgârie-nori şi realizez că ţara investeşte prea mult“, zice Dong în timp ce dă la undiţă pentru a coborî un năvod circular în apa gri a râului. „Toată lumea are împrumuturi în ziua de azi, dar ceea ce nu înţelegem noi, oamenii de rând, este de unde provin toţi banii ăştia“, a declarat el pentru Reuters.

Pro şi contra Zhang Gaoli

Mulţi experţi împărtăşesc scepticismul lui Dong. Pentru unii dintre ei, acţiunile economice ale lui Zhang în Tianjin sunt un exemplu al costurilor monumentale implicate în crearea unei cariere politice într-un stat cu un singur partid, în care creşterea economică este o dovadă a succesului, nu voturile.

Există, însă, şi experţi chinezi care aplaudă viziunea lui Zhang, sugerând că nu este greşit să primească recunoaştere politică pentru eforturile depuse. „Lucrurile s-au schimbat foarte mult de la venirea lui Zhang în oraş. Nu există nicio îndoiala că a jucat un rol important. Vorbim aici despre un fel de antreprenoriat fără de care oraşe precum Chicago sau New York nu s-ar fi putut construi“, susţine Dali Yang, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Chicago.

Numai în ultimii trei ani guvernul a investit mai mult de 160 de miliarde de dolari în dezvoltarea zonei ce adăposteşte Yujiapu, cu aproape de trei ori mai mult decât suma cheltuită pentru Barajul celor Trei Defileuri, cunoscut ca fiind unul dintre cele mai scumpe proiecte ale naţiunii chineze.

Realizările lui Zhang

Yujiapu, supranumit Manhattanul Chinei, a ajutat Tianjin să înregistreze în 2011 o creştere de 16,4%. În Tianjin Zhang a îndemnat la extinderea comerţului cu amănuntul, dar şi a altor tipuri de servicii ca modalitate de a crea locuri de muncă şi în alte domenii decât în construcţii şi în industrie. De asemenea, el este un susţinător al unor condiţii de muncă ce au ca scop îmbunătăţirea vieţii chinezilor obişnuiţi.

În timpul lui Zhang, salariul minim a devenit cu 4% mai mare faţă de cel din Beijing, deşi per total Tianjin este considerabil mai sărac.

Districtul este unul dintre proiectele-cheie ale reformei financiare din Tianjin, iar dezvoltarea zonei şi construcţia este planificată să se termine în 15 ani.

Vânzarea de proprietăţi imobiliare este crucială pentru oraşul înglodat în datorii. Valoarea creditelor totale emise în Tianjin a crescut mai repede decât în oricare altă parte a Chinei în timpul programului din 2009 pentru stimularea economiei, care a scos ţara din criza financiară globală.

Acum întrebarea este dacă vor putea fi vândute sau închiriate suficient de multe clădiri noi pentru a evita un dezastru fiscal, atrage atenţia „The New York Times“.

Un alt motiv de îngrijorare îl reprezintă terenul pe care s-au construit clădirile, fiind unul aflat la doar câţiva metri deasupra nivelului mării şi care ar putea fi vulnerabil la schimbările meteorologice care ar duce la creşterea fluxului mării sau la taifunuri puternice.

Astfel de griji, însă, trec pe locul doi atunci când există presiunea mai mare de a ocupa cât mai multe clădiri goale din district.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii