Asia

articolul anterior articolul urmator

Americanii au început să-şi evacueze membrii familiilor personalului militar şi diplomatic de la Seul

18
18 Apr 2017 16:31:06
Autor: Viorica Marin

Militarii americani au început să-şi evacueze familiile şi personalul civil din bazele din proximitatea capitalei sud-coreene, Seul. De asemenea, şi membrii familiilor diplomaţilor şi ale personalului ambasadei Statelor Unite părăsesc capitala sud-coreeană. Experţii ruşi văd un semn clar al pericolului unui conflict.

Membrii familiilor militarilor americani au început să părăsească capitala Coreei de Sud. Chiar dacă Pentagonul nu a confirmat deocamdată oficial aceste informaţii, rapoarte privind evacuarea au apărut deja pe reţelele de socializare şi paginile publice ale Diviziei de Infanterie 2 şi Armatei americane care staţionează în Coreea de Sud, potrvit Sputnik .
 
„Comportamentul americanilor înseamnă că că ei nu speră să distrugă în totalitate instalaţiile nucleare ale Coreei de Nord. Se înţelege că Coreea de Nord va răspunde acestor atacuri. În afară de aceasta, în centrul Seulului există un cartier aglomerat al trupelor americane”, a precizat Konstantin Asmolov, expert pe problemele Coreei, într-un interviu pentru Izvestia.
 
În timp ce presa locală a făcut apel de a nu intra în panică, spunând că Seulul se opune ferm oricărei acţiuni militare împotriva Phenianului, şi  Tokyo ar planifica măsuri de urgenţă de evacuare a 60.000 de cetăţeni japonezi care locuiesc în Coreea Sud. 
 
Formal, Statele Unite şi Coreea de Nord sunt în stare de război. De fapt, conflictul din 1950-1953 din Coreea s-a încheiat doar prin semnarea unui armistiţiu. Statele Unite au refuzat să discute diferitele propuneri ale Phenianului pentru semnarea unui acord de pace, păstrând în Coreea de Sud mai mult de 28 de mii de soldaţi americani sub pretextul apărării ţării împotriva „ameninţării din nord".
 
Pentru a spori forţa de descurajare a Coreeei de Nord, Statele Unite au desfăşurat trei portavioane în largul peninsulei coreene: USS Carl Vinson, USS Ronald Reagan şi USS Nimitz. Coreea de Nord, la rândul său, invocă ameninţarea americană şi dezvoltă un program nuclear şi balistic, în pofida interdicţiilor Consiliului de Securitate al ONU.
 
Preşedintele american Donald Trump i-a transmis luni liderului nord-coreean Kim Jong-Un "să se ţină bine", în contextul în care Washingtonul a înăsprit tonul faţă de Phenian, după ce acesta şi-a accelerat în ultimul an programul de teste interzise de comunitatea internaţională, relatează AFP. 
 
„Aveţi un mesaj pentru Kim Jong-Un?“, l-a întrebat un jurnalist pe preşedinte, care participa la tradiţionala vânătoare a ouălor pe peluza Casei Albe. „Să se ţină bine“, a răspuns Trump.
 
Vicepreşedintele american Mike Pence, aflat într-o vizită în Coreea de Sud, a declarat luni că SUA nu exclud nicio opţiune în problema nord-coreeană şi că „epoca răbdării strategice a trecut“.
 
„Poporul Coreii de Nord şi armata Coreii de Nord nu trebuie să pună la încercare determinarea Statelor Unite ale Americii de a ne susţine aliaţii“, a declarat Pence, cu prilejul unei vizite în zona demilitarizată care separă cele două Corei. 
Mike Pence menţionează că Washingtonul şi Tokyo doresc ca conflictul coreean să fie soluţionat pe cale paşnică, dar nu exclude că această pace poate fi obţinută prin aplicarea forţei, scrie RIA Novosti.
 
Demnitarul american a declarat că SUA intenţionează să colaboreze cu Japonia, Coreea de Sud şi China pentru a soluţiona problema Coreei de Nord. Recent, Mike Pence spunea că acea perioada când SUA a tolerat aceste lucruri s-a încheiat. El a făcut un apel către Phenian să nu încerce răbdarea preşedintelui Donald Trump. 
 
Vizita de lucru efectuată în mai multe ţări asiatice a vicepreşedintelui american a coincis cu criza Coreei de Nord, care în ultimii ani s-a acutizat destul de mult.
 
 Presa internaţională a scris de mai multe ori că SUA ar putea să atace Coreea de Nord. Drept răspuns Phenianul a declarat că este gata, în cazul unor provocări, să aplice atacuri preventive asupra bazelor militare americane. 
 
Adjunctul reprezentantului Coreei de Nord pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că SUA a creat o situaţie extrem de riscantă care ar putea periclita pacea în această regiune.
 
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus că speră că Statele Unite nu vor recurge la ceea ce a numit măsuri militare unilaterale „foarte riscante” împotriva Coreii de Nord, aşa cum au făcut recent în Siria. 
 
Lavrov a răspuns astfel luni declaraţiei vicepreşedintelui american Mike Pence, care spunea că în relaţia cu Phenianul „epoca răbdării strategice s-a încheiat”. „Coreea de Nord ar face bine să nu ne pună la încercare hotărârea, şi nici puterea forţelor armate ale Statelor Unite”, se mai spune în declaraţie.
 
 În declaraţia sa de luni, Serghei Lavrov a condamnat „acţiunile nucleare iresponsabile” ale Coreii de Nord, dar a adăugat că dacă declaraţia lui Pence semnalează vreo ameninţare de acţiuni unilaterale împotriva Phenianului, atunci „este o cale foarte riscantă”.
 
„Nu acceptăm aventurile nucleare şi balistice ale Phenianului, care încalcă rezoluţiile ONU, dar această nu înseamnă că poate fi încălcat dreptul internaţional prin folosirea forţei“, a adăugat Lavrov. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

18 Comentarii

b. e.
18.04.2017, 16:41:26

Americanii au trimis 3 portavioane din clasa Nimitz in largul peninsulei coreene. In caz de război, ii mănâncă pe nord coreeni cu fulgi cu tot.

-2 (2 voturi)
Iris IRIS
18.04.2017, 18:01:13

Acuma am sosit de la DMZ : gata ? a inceput ? Seoulul este pustiu , la fel cetatenii straini au parasit Corea de Sud cu avioane, vapoare cu ce se inimereste. La aeroport era bataie pe locuri. Cu Dumnezeu inainte !

-2 (2 voturi)
trotuar
18.04.2017, 16:50:52

„Să se ţină bine“, a răspuns Trump. Nu, Trump a spus "Just behave", adică "Doar comportați-vă (bine, frumos, responsabil etc...)".

0 (2 voturi)
albu gaby
18.04.2017, 17:49:48

Termenul Axis of Evil a fost folosit de Bush cu vreo 15 ani in urma. Au fost numite Irak, Iran, N Korea, Siria si Libia. Astazi situatia din Irak, Siria si Libia sint bine cunoscute. E greu de imaginat ca nord-koreeni nu sint la curent cu aceasta situatie! Daca comunitatea internationala nu ia masuri drastice de a garanta suveranitatea Iranului si Korei de Nord, americanii vor continua cu implementarea doctrinei lor de a distruge orice stat care nu accepta hegemonia lor! Este o situatie similara cu politica promovata de Hitler si concesiile eterne ale anglo-francezilor in fata Germaniei la aceea vreme! Iar acele concesii nu au impiedicat declansarea ww2!!!

+3 (7 voturi)
Ivan Purchel
18.04.2017, 18:00:20

Spectacol.Americanii vor ataca fara sanctiunile ONU si atunci nordcoreenii au dreptul sa atace sie ei.Cinne din hamburgheristi vor sa moara fara sa stie pentru ce?Nimeni. Coreea de nord nu ameninta pe nimeni si nu sustin teroristi prin lume cum o face SIA.Nordcoreenii nu distrug tari cum o fac yanchii. Presiunea spre coreeni ii indreptata mai mult spre chinezi. Se vede de la o posta. Vor patima japonezii si sudcoreenii iar americanii in continuare vor restabili cele mai muncitoare "furnicare"din lume eroic depunand bani. Asa exista unele specii.Nici o indoiala, ca coruptia din Coreea de sud ii facuta artificial si controlaa de CIA, ca acest popor sa munceasca dirijat si sa nu-si ridice niciodata capul.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (18)

Modifică Setările