Asia

articolul anterior articolul urmator

Aproape 20.000 de morţi în Siria în 2018, anul cel mai puţin sângeros al războiului

3
31 Dec 2018 18:26:40
Autor: News.ro
Zeci de mii de oameni au murit în urma conflictului din Siria
Zeci de mii de oameni au murit în urma conflictului din Siria

Aproximativ 20.000 de persoane au fost ucise în Siria în 2018 - anul cel mai puţin sângeros de la începutul războiului, în 2011, în care regimul lui Bashar al-Assad şi-a consolidat acapararea teritorială, a anunţat luni un ONG, relatează AFP.

În decursul acestui an, puterea lui al-Assad şi-a multiplicat victoriile împotriva rebelilor şi jihadiştilor, mulţumită susţinerii militare a Iranului şi Rusiei. Ea controlează în prezent aproape două treimi din Siria devastată de război, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

”În 2018, am înregistrat bilanţul anual de morţi cel mai slab” de la începutul războiului, în martie 2011, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman, evocând 19.666 de persoane ucise.

Între ele se află 6.349 de civili - dintre care 1,437 sunt copii -, potrivit Observatorului, care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga ţară.

Cu titlul de comparaţie, în războiul sângeros din Siria au fost omorâte peste 33.000 de persoane în 2017, aminteşte ONG-ul. Anul 2014, marcat de emergenţa grupării jihadiste Statul Islamic (SI), rămâne cel mai sângeros - cu peste 76.000 de morţi, potrivit aceleiaşi surse.

Declanşat odată cu reprimarea sângeroasă de către regim a unor manifestaţii în favoare democraţiei paşnice, războiul din Siria s-a transformat, de-a lungul anilor, într-un război complex, implicând grupări rebele, mişcări jihadiste şi puteri străine pe un teritoriu tot mai fragmentat.

Până în prezent, războiul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi a aruncat în exil milioane de sirieni. Iar ONG-uri denunţă în continuare atrocităţi şi atingeri aduse drepturilor omului comise de regim, acuzat atât de atacuri chimice sângeroase, cât şi de tortură şi arestări arbitrare.

GHOUTA DE EST

În prima jumătate a lui 2018, ”majoritatea morţilor a fost provocată de bombardamentele regimului şi a aliatului său rus în regiuni ale opoziţiei, inclusiv în Ghouta de Est”, potrivit lui Abdel Rahman.

Ghouta de Est, ultimul bastion rebel aflat la porţile capitalei Damasc, a fost în întregime cucerită de regim în aprilie, după o ofensivă de două luni extrem de devastatoare, în care au fost omorâţi 1.700 de civili, potrivit SOHR.

O lună mai târziu, puterea îi disloca pe jihadiştii SI din cartierele din sudul capitalei, după care a lansat o ofensivă contra teritoriilor rebele din sud.

Însă, în a doua jumătate a anului, atacurile aeriene ale coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de către Statele Unite s-au dovedit cele mai sângeroase, potrivit lui Abdel Rahman.

Coaliţia intervine în susţinerea unei coaliţii de combatanţi kurzi şi arabi, Forţele Democratice Siriene (FDS), angajate în lupta împotriva SI.

În septembrie, FDS au lansat o ofensivă contra unui ultim bastion SI în estul ţării. În toată această campanie, SOHR a raportat zeci de morţi în rândul civililor, arătând cu degetul raidurile coaliţiei.

Pentru Siria, 2019 s-ar putea anunţa un an sângeros, în contextul în care puterea lui al-Assad şi-a subliniat mereu hotărârea de a recuceri întreaga ţară.

AMENINŢĂRI TURCE

În nord-vestul ţării, provincia Idleb contituie ultimul mare bastion insugent care-i scapă. Regiunea se află sub controlul Hayat Tahrir al-Sham, o alianţă jihadistă dominată de fosta aripă a Al-Qaida, însă în provincie se află de asemenea numeroase grupări rebele.

Pentru moment, acest sector este relativ calm, în urma unui acord dezvăluit în septembrie de Rusia şii Turcia - susţinătoarea rebelilor. Cele două puteri au decis să instaureze o ”zonă demilitarizată” cu scopul de a delimita teritoriile insurgente din Idlab de regiuni guvernamentale învecinate.

În ceea ce priveşte forţele kurde, ele deţin în continuare controlul asupra a aproape 30% din Siria, potrivit SOHR.

Vecinul turc, care vede cu ochi răi această autonomie de facto, a ameninţat în mai multe rânduri cu lansarea unei ofensive contra principalei miliţii kurde din Siria, Unităţile Protecţiei Poporului (YPG).

Aceste ameninţări au fost luate foarte în serios - cu atât mai mult cu cât preşedintele american Donald Trump a provocat o surpriză, la 19 decembrie, când a anunţat dezangajarea celor aproximativ 2.000 de militari americani staţionaţi în Siria cu scopul de a ajuta forţele kurde în lupta împotriva SI. Iar potrivit Washingtonului, acceasta va fi ”lentă şi extrem de coordonată” cu Turcia.

În replică la aceste răsturnări de situaţie, YPG au invitat vineri forţele regimului să se desfăşoare în regiunea Manbij (nord), provocând furia Ankarei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Valentin Radu
31.12.2018, 18:59:04

Acest articol cuprinde o multime de distorsionari voite ale adevarului. Inca se zice "regimul lui Bashar al-Assad şi-a consolidat acapararea teritorială" in loc de "si-a eliberat tara de teroristi" si inca se mai apeleaza la "informatii" provenite de la Observatorul sirian. Toata lumea stie ca directorul SOHR Rami Abdel Rahman este un "one man band" a carui organizatie de stiri este locata in apartamentul lui de doua camere si care are un singur angajat - Abdel Rahman.

+2 (2 voturi)
Kongo-Müller
31.12.2018, 19:19:01

Assad este conducatorul legitim al Siriei , el continua tradita, preluata de la tatal sau, de a insista asupra reintregirii Siriei. Nu va ceda pana ce Platoul Golan nu va fi luat inapoi de la hotii din vecinatate . E si logic ca presa controlata de acestia il pun pe Assad intr-o lumina proasta, iar aviatia lor violeaza permanent granitele Siriei si ucide oameni nevinovati in cartiere civile.

+2 (2 voturi)
OmTacut
31.12.2018, 20:11:39

Statele Unite s-au facut ca nu observa cand ISIS a invadat Kobani. La fel, si Turcia, ca si US, nu au făcut nimic pentru a opri un genocid continuu, Statele Unite au sărit și planul anti-Assad a fost în pauză în timp ce Pentagonul sa concentrat pe ISIS cu YPG și Turcia a pus grupuri FSA în formații cu Jabhat al-Nusra cum ar fi Jaysh al Fatah și Frontul Islamic. CIA a fost atât de concentrată să scape de Assad, încât erau dispuși să privească în cealaltă direcție până când era incontestabil ca ISIS dorea sa omoare la occidentali cat puteau. Trebuie "multumit" din inima US & Co pentru ajutorul dat fortelor "democratice" din Siria, gen Al Nusra filiala Al Qaeda, Ahrar al-Sham, Jaysh al-Islam.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările