Asia

articolul anterior articolul urmator

Armata chineză avertizează că poate ajunge în doar zece minute în Hong Kong

11
16 Aug 2019 20:43:47
Autor: George-Andrei Cristescu
Importante forţle militare chineze au fost masate în apropiere de Hong Kong
Importante forţle militare chineze au fost masate în apropiere de Hong Kong

Armata Chineză a avertizat că poate ajunge în zece minute în Hong Kong, în contextul în care demonstranţii pro-democraţie se pregătesc de noi proteste în acest weekend.

Sute de tancuri chineze au fost aduse pe un stadion situat la doar şapte kilometri de grabniţa cu provincia autonomă  Hong Kong, ceea ce stârneşte temeri privind o posibilă intervenţie militară brutală a armatei chineze pentru reprimarea demonstraţiilor. În plus, în ultimele două zile, mii de militari chinezi au efectuat exerciţii pe stadionul din Shenzhen.
 
„Stadionul se află la 56 de kilometri de Aeroportul din Hong Kong, iar de aici armata chineză poate ajunge în Hong Kong în zece minute", a avertizat un departament al armatei chineze, citat de Metro.co.uk.
 
Presa de stat de la Beijing a publicat imagini cu vehiculele militare din Shenzhen, iar administraţia Xi Jinping a sugerat că ar putea lansa o intervenţie militară pentru oprirea demonstraţiilor. 

Un cotidian chinez evoca vineri reprimarea din Piaţa Tiananmen - un subiect tabu în ţară -, pentru a explica faptul că o eventuală intervenţie armată la Hong Kong nu va fi o repetare a carnagiului comis de armata chineză la Beijing în 1989, relatează AFP.
 
”Beijingul nu a decis să intervină în forţă pentru a înăbuşi revoltele de la Hong Kong, însă această opţiune se află, evident, la dispoziţia sa”, scrie într-un editorial cotidianul de limbă engleză Global Times.
 
Însă chiar dacă regimul comunist ar decide să trimită armata împotriva manfestanţilor, ”incidentul de la Hong Kong nu va fi o repetiţie a incidentului politic de la 4 iunie 1989”, scrie ziarul pe un ton voit naţionalist.
 
Preşedintele american Donald Trump s-a declarat ”foarte îngrijorat” de riscul unei reprimări violente a Chinei la Hong Kong şi a dat asigurări că va discuta ”în curând” cu preşedintele chinez Xi Jinping despre acest lucru.
 
”Aş vrea cu adevărat să văd China rezolvând uman problema la Hong Kong. Am cu adevărat deplină încredere în preşedintele Xi. Ştiu că, dacă el ar decide să se aşeze (la discuţii) cu reprezentanţii” manifestaţilor în favoarea democraţiei din regiunea semiautonomă, ”el ar putea să rezolve problema rapid”, a declarat Trump. 
 
Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de peste două luni, ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

_Turbatu_
16.08.2019, 20:59:37

Hehee, astfel n-ar face decat sa-si grabeasca sfarsitul regimului. Vor mai fi si alte orase care vor voi sa iasa de aub jugul tirano-comu(n) ist de la Beijing.

-4 (6 voturi)
Galeriu Crestinu
16.08.2019, 21:34:48

...n-are nevoie Beijingul de o "democratie" ca la noi....care am demolat tot ce-am facut inainte.....

+2 (4 voturi)
Goguţă
16.08.2019, 22:17:28

Aş vrea cu adevărat să văd China rezolvând uman problema la Hong Kong. La fel cum rezolva si americanii revoltele negrilor de pe la ei, diplomatic mobilizand garda nationala.

+1 (5 voturi)
Victor Nagy
17.08.2019, 00:42:02

Prin anii 50 , americanii asigurau unele grupuri din Romania , ca interventia lor este iminenta . Oamenii au crezut .....si au devenit "eroi " Daca stiau adevarul , probabil ca putini ar fi ales calea eroismului . Presupun ca si pe acolo , la fel ca si in Georgia lui Sakaswili , si in alte parti , unii sunt asigurati de sprijinul total al americanilor . Cei care cred asta , vor fi viitorii eroi .

+1 (3 voturi)
stuncu matis
17.08.2019, 01:37:43

tu esti doar Victor de la victorie..ca Nagy nu ai cum sa fii doar daca...esti verisor cu acel Bela din 19 19 care a facut Ungaria sa fie sovietica! esti atat de redus...incat volumul de informatii care incearca sa patrunda la tine in cerebel are o viteza.prea mare ca sa si ramana ceva pe acolo!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările