Asia

articolul anterior articolul urmator

Armistiţiu în războiul comercial dintre SUA şi China

3
15 Dec 2019 13:46:42
Autor: Viorica Marin

China a suspendat taxele vamale suplimentare asupra produselor americane – taxe ce urmau să intre în vigoare duminică – după anunţul făcut vineri de Beijing şi Washington privind încheierea unui „armistiţiu” în războiul lor comercial, informează AFP.

 
Astfel, China a suspendat intrarea în vigoare a unor taxe de 10% şi 5% asupra unor importuri americane şi „ea continuă să suspende taxele suplimentare asupra autoturismelor şi pieselor detaşate fabricate în SUA”, a anunţat duminică Ministerul de Finanţe chinez. Această măsură survine după anularea de către preşedintele american Donald Trump a noilor taxe anunţate asupra produselor chineze, în cadrul acordului preliminar între cele două ţări. 
 
 
„Tarifele vamale prevăzute pentru 15 decembrie nu vor mai fi impuse pentru că am ajuns la un accord“, a informat preşedintele american Donald Trump într-un mesaj pe Twitter. „Este un acord fantastic pentru toată lumea. Mulţumesc“, a adăugat liderul de la Casa Albă, precizând că negocierile pentru următoarea fază a acordului vor începe „imediat“. 
 
Ministerul chinez al Comerţului a anunţat vineri că a încheiat cu SUA un acord preliminar ce prevede o retragere progresivă a taxelor vamale şi protecţia drepturilor cu privire la proprietatea intelectuală. „Cele două ţări au ajuns la o identitate de viziune cu privire la textul unui acord economic şi comercial preliminary“, a declarat la rândul său vice-ministrul chinez al Comerţului, Wang Shouwen. 
 
Cele două părţi mai trebuie să semneze acest acord, un progres major în confruntarea între cele două cele mai mari economii ale lumii, care durează de 21 de luni. În afară de taxele vamale deja existente, Trump ameninţase să impună duminică o taxă de 15% asupra circa 160 de miliarde de exporturi chineze, printre care electronicele şi textilele.
 
 China anunţase la rândul său ca va replica cu o taxă de 25% la autoturismele americane şi o taxă de 5% la piesele auto. SUA şi China, primele două economii ale lumii, sunt angajate de peste un an într-un război comercial care s-a tradus prin introducerea reciprocă de tarife vamale suplimentare, care au vizat produse în valoare de sute de miliarde de dolari.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

geek-a-contra
15.12.2019, 14:16:44

cu alte cuvinte: stumpy a renuntat la taxele pe care voia sa le introduca impotriva chinei iar china a renuntat sa introduca taxele impuse ca raspuns la taxele alea. deci: ce sens au a avut decizia rozaliului sa impuna taxele de la care a pornit tarasenia?

+1 (1 vot)
Index 4.2
15.12.2019, 18:21:42

Adica ca in filmul ala: Adio dar raman cu tini! Deci DOnald Trump face America Mare din Nou prin folosirea fortei de munca chineze ieftine, asa cum a promis in campanie de fapt, iar chinezii continua sa aiba acces la tehnologia yankeilor! Cum ar zice un constantean de al nostru: la Constanta dam cu nisip in ochi la fraierii conservatori de Dreapta! Sa vedem ce antibilotice le prescrie presedintele Republican la baza sa ca sa poata sa inghita si galusca asta, ca niste pelicani cuminti, dupa ce deja le-a promis si livrat o Legea Sanatatii mult mai buna decat a lu Obama, si dupa ce le-a construit Marele Zid American (impenetrabil) la frontiera cu......Colorado!

+2 (2 voturi)
Index 4.2
15.12.2019, 18:26:38

Acest acord vine la cateva zile dupa ce acelasi Trump a semnat un nou acord NAFT care continua procesul de integrare economica( deocamdata) nord american, intre Mexic, USA si Canada, tot in nota clasica din campanie , de continuare a Globalizarii , atat de draga papagalilor de Dreapta! In continuare Trompeta continua cu sloganul MAGA doar ca acum se refera la : My Attorney ( aka Giuliani) Got Attorney! Oricum extremistii de Dreapta nu pricem ce se intampla in jurul lor si bat pas de defilare spre dezastrul final!

+1 (1 vot)