Arsenalul chimic al Siriei îngrijorează Occidentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflictul din Siria împarte populaţia în două tabere
Conflictul din Siria împarte populaţia în două tabere

Există presiuni considerabile ca SUA să vină cu un plan de securizare a arsenalului chimic al Siriei, în cazul prăbuşirii regimului lui Bashar al Assad, scrie BBC pe website-ul său.

Atât ţările vecine, cât şi guvernele occidentale sunt îngrijorate în această privinţă, iar în SUA există unele informaţii care arată că forţele speciale ar fi pregătite să intervină pentru a securiza aceste arsenale. 

Leonard Spector, director executiv al Centrului James Martin pentru Studii de Neproliferare, cu sediul în Washington, susţine că Siria are unul dintre cele mai mari arsenale chimice din lume, ce include agenţi chimici tradiţionali, cum ar fi gazul muştar, cât şi agenţi mai moderni, precum Sarin şi gaze nervoase, printre care VX.

„Siria are mai multe arme chimice majore, unele în zone de conflict, cum ar fi Homs sau Hama. Se crede că aceste baze sunt păzite de forţe de elită, dar nu se ştie dacă acestea vor rămâne la post în cazul în care regimul Assad se prăbuşeşte", afirmă el.

Pericole multiple

„E posibil ca guvernul Assad să folosească o parte din aceste arme împotriva forţelor rebele şi chiar a civililor. Sau insurgenţii pot cuceri unul dintre buncărele în care aceşti agenţi chimici sunt depozitaţi şi pot ameninţa cu utilizarea lor", spune Leonard Spector. Totuşi, scenariul care creează cea mai mare îngrijorare este pierderea controlului acestor arsenale chimice şi ajungerea lor în mâinile grupării Hezbollah, din sudul Libanului sau în mâinile Al-Qaida. Ramuri ale acestor organizaţii operează acum în Siria, printre grupurile care luptă împotriva regimului Assad.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite