Atacul poliţiei israeliene asupra celor îndoliaţi de moartea jurnalistei Shireen Abu Akleh stârneşte proteste la nivel înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa: Captură video
Sursa: Captură video

Mii de oameni se adunaseră în Ierusalimul de Est pentru înmormântarea jurnalistei Al Jazeera, după ce aceasta a fost împuşcată de forţele israeliene. Poliţia israeliană a atacat în mod brutal şi gratuit cortegiul funerar al jurnalistei Al Jazeera, Shireen Abu Akleh.

Atacurile forţelor israeliene asupra celor îndoliaţi de moartea jurnalistei Al Jazeera Shireen Abu Akleh au stârnit condamnări, Naţiunile Unite şi Statele Unite descriind scenele ca fiind „profund tulburătoare” – deşi SUA nu au condamnat în mod explicit Israelul pentru violenţă, transmite Al Jazeera.

Mii de oameni s-au adunat vineri în Ierusalimul de Est ocupat pentru înmormântarea jurnalistei veterane Al Jazeera, la două zile după ce a fost împuşcată de forţele israeliene în timp ce transmitea „live” un raid în Cisiordania ocupată.

În timp ce trupul ei a părăsit spitalul St Joseph, poliţia israeliană a atacat cortegiul funerar – aproape forţând pe purtători să arunce sicriul lui Abu Akleh. Forţele israeliene au confiscat steaguri palestiniene de la cei îndoliaţi şi mai târziu au spart geamul vagonului funerar care transporta cadavrul lui Abu Akleh şi au îndepărtat un drapel palestinian.

Semiluna Roşie a Ierusalimului a declarat că 33 de persoane au fost rănite în urma atacurilor şi şase au fost spitalizate. Autorităţile israeliene au declarat că şase persoane au fost arestate după ce cei îndoliaţi au aruncat „pietre şi sticle” în forţele atacatoare.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este „profund deranjat” de violenţă, potrivit unui purtător de cuvânt.

Uniunea Europeană s-a declarat „îngrozită de violenţa din complexul Spitalului St Joseph şi de nivelul de forţă inutilă exercitat de poliţia israeliană pe parcursul procesiunii funerare”.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA este „profund îngrijorată să vadă imaginile poliţiei israeliene acţionând astăzi împotriva cortegiul ei funerar... Fiecare familie merită să-şi poată conduce în pace pe cei dragi într-o manieră demnă şi nestingherită”.

La rândul său, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a numit imaginile „profund deranjante”. Ea a spus că accentul ar fi trebuit să se pună pe „marcarea memoriei unui jurnalist remarcabil care şi-a pierdut viaţa”. „Regretăm intervenţia brutală în ceea ce ar fi trebuit să fie o procesiune paşnică”, a adăugat ea.

Când însă, preşedintele american Joe Biden a fost întrebat ulterior de reporteri dacă a condamnat în mod explicit acţiunile israeliene la înmormântare, el a spus: „Nu ştiu toate detaliile, dar ştiu că trebuie investigat”.

Sâmbătă, fundaţia regretatului Arhiepiscop sud-african Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a declarat că scenele în care poliţia israeliană îi atacă pe purtători sucriului „aminteşte înfricoşător” de ceea ce s-a întâmplat în timpul funeraliilor activiştilor anti-apartheid.

Postul TV Al Jazeera a declarat într-un comunicat că atacul poliţiei israeliene asupra procesiunii funerare „încalcă toate normele şi drepturile internaţionale”.

„Al Jazeera Media Network denunţă această violenţă în cei mai puternici termeni şi face guvernul israelian pe deplin responsabil pentru siguranţa şi securitatea tuturor celor îndoliaţi şi ai familiei colegului nostru Shireen.”

Al Jazeera a mai spus că „o astfel de violenţă nu o va descuraja să raporteze adevărul”.

UE şi ONU au susţinut apelurile pentru o anchetă completă asupra uciderii lui Abu Akleh.

Saleh Hijazi, director regional adjunct pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord la Amnesty International a declarat pentru Al Jazeera că atacul este „consecvent cu politicile şi practicile apartheidului israelian împotriva palestinienilor ori de câte ori aceştia doresc să reprime şi să asuprească libertatea de exprimare, drepturile sociale şi culturale.

„Documentul investigaţiilor israeliene arată că nu există voinţă şi nici capacitatea de a investiga încălcările crimelor când vine vorba de palestinieni”.

Autoritatea Palestiniană a respins apelurile israeliene pentru o anchetă comună, numind Israelul drept „autoritate ocupantă”.

Diana Buttu, un avocat pentru drepturile omului, a declarat pentru Al Jazeera la înmormântare că Abu Akleh a fost venerat pe scară largă de palestinieni pentru relatările ei despre viaţa sub ocupaţia israeliană şi că violenţa israeliană împotriva celor îndoliaţi i-a subliniat influenţa.

„Atât de mulţi oameni au iubit-o şi continuă să o iubească [pentru] puterea reportajelor ei, dar şi dragostea pentru Palestina”, a spus Buttu.

„Oamenii ştiu că ceea ce face Israelul este o crimă de război. Îi păsa de modul în care ocupaţia le afectează vieţile, spunând oamenilor ce înseamnă ocupaţia la nivel personal. Ea a iubit cu adevărat oamenii şi a fost revoltată de ocupaţia israeliană.”

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite