Asia

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile palestiniene spun că jurnalista Shirin Abu Akle a fost ucisă în mod intenţionat de un lunetist israelian

0
27 May 2022 03:28:36
Autor: Gabriel Niţulescu
Foto: Arhiva Adevărul / Captură video
Foto: Arhiva Adevărul / Captură video

Procurorul general Akram al-Khatib a spus că un soldat a împuşcat-o pe Shirin Abu Akla în cap, în timp ce încerca să fugă.

Shirin Abu Akle, un reporter al canalului de televiziune prin satelit din Qatar Al Jazeera, a fost ucisă în mod deliberat de un lunetist israelian. Acest lucru a fost anunţat joi, la o conferinţă de presă la Ramallah, de către procurorul general al Palestinei, Akram al-Khatib, în ​​urma rezultatelor investigaţiei finalizate.

Potrivit acestuia, toate faptele indică uciderea premeditată a lui Shirin şi tentativa de omor a producătorului Al Jazeera Ali Al Samoudi. „Caracteristicile glonţului indică faptul că a fost tras dintr-o armă de lunetist israelian din locaţia forţelor de ocupaţie”, a spus el, subliniind că glonţul care străpunge armura era cu un miez metalic. Procurorul general a remarcat că militarul a împuşcat-o pe jurnalistă în cap când aceasta a încercat să fugă, iar forţele de ocupaţie au continuat să tragă în oricine încerca să se apropie de Shirin şi să o ajute.

În plus, şi-a amintit al-Khatib, jurnaliştii purtau veste antiglonţ cu inscripţia „presa” şi căşti atunci când au fost sub foc, care a fost deschis asupra lor fără niciun avertisment. „Armata israeliană a avut o idee clară şi directă despre locul unde se află jurnaliştii din Jenin”, a spus procurorul general. „Preşedintele Mahmoud Abbas a promis că va conduce o anchetă transparentă şi responsabilă cu privire la uciderea lui Shirin Abu Akle, iar acest lucru a fost făcut. ."

Shirin Abu Akle a fost împuşcată mortal pe 11 mai, în timp ce transmitea despre un raid al armatei într-o tabără de refugiaţi din Jenin, în timpul căruia au izbucnit ciocniri armate între soldaţii israelieni şi palestinieni. Ali al-Samoudi a fost rănit. Aproape imediat, a fost exprimată o versiune conform căreia jurnalistul ar fi putut fi ucis de un lunetist.

Autorităţile israeliene s-au oferit să efectueze o anchetă comună asupra acestui tragic incident, sugerând că palestinienii înarmaţi ar fi putut să fi tras în lucrătorii mass-media. Cu toate acestea, conducerea palestiniană a respins astfel de propuneri şi orice cooperare cu israelienii, spunând că intenţionează să iniţieze o anchetă internaţională asupra incidentului şi că se pregăteşte să trimită uciderea reporterului, Curţii Penale Internaţionale (CPI). 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările