Asia

articolul anterior articolul urmator

Beijingul avertizează Washingtonul că ar putea reţine americani, ca reacţie la inculparea de către SUA a unor cercetători chinezi afiliaţi armatei

6
19 Oct 2020 08:04:07
Autor: News.ro
Xi Jinping primindu-l pe Donald Trump la Beijing FOTO EPA-EFE
Xi Jinping primindu-l pe Donald Trump la Beijing FOTO EPA-EFE

Beijingul a avertizat Washingtonul că ar putea reţine americani în China, ca reacţie la inculparea de către Departamentul de Justiţie a unor cercetători afiliaţi armatei chineze, potrivit unui articol publicat de Wall Street Journal.

Potrivit unor surse citate de publicaţie, oficialii chinezi au emis avertismente repetate, prin canale multiple, adresate guvernului american.

Mesajul Chinei este că Statele Unite trebuie să nu mai pună sub acuzare cercetători chinezi din mediul academic în tribunalele americane, pentru că în caz contrar americani din China vor fi la rândul lor puşi sub acuzare în China.

Departamentul de Stat a emis p 14 septembrie o avertizare referitoare la călătoriile în  China, afirmând că guvernul chinez se foloseşte de detenţia arbitrară şi de interdicţia părăsirii ţării de către cetăţeni americani şi a altor persoane, ”pentru a obţine un avantaj în negocierile cu guvernele străine”.

Ambasada chineză la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii.

Administraţia Trump şi-a mărit acuzaţiile că China se foloseşte de operaţiuni cibernetice şi de spionaj pentru a fura know-how tehnologic, militar şi de altă natură din SUA, într-o strategie de a depăşi Statele Unite ca cea mai mare putere financiară şi militară din lume. Beijingul neagă acuzaţiile.

În luna iulie, Departamentul de Justiţie a anunţat că FBI a arestat trei cetăţeni chinezi pentru că ar fi ascuns că sunt membri ai Armatei Populare de Eliberare atunci când au solicitat vize pentru a efectua activităţi de cercetare în instituţii academice americane.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat că au revocat vizele a peste 1.000 de cetăţeni chinezi, în cadrul unei măsuri prezidenţiale de blocare a venirii studenţilor şi a cercetătorilor consideraţi un risc pentru securitatea naţională.

Citeşte şi:

Priorităţile Iniţiativei celor Trei Mări şi implicarea SUA

Tot mai multe măşti de protecţie neconforme, pe piaţa Uniunii Europene. Ce truc folosesc producătorii chinezi pentru a fenta legislaţia - ANPC

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Hoban Razvan
19.10.2020, 09:21:01

Ma si mir ca, dintre toti dictatorii lumii, tovarasul Trump n-a dezvoltat o afinitate si pentru sefu' al mare din China comunista ...

-1 (3 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
19.10.2020, 11:10:51

Ce iti mai place sa bati campii!

-1 (3 voturi)
Kongo-Müller
19.10.2020, 12:08:21

Hoban Razvan Tovarasu' Trump e suparat pe el fiindca i-a furat Covid-19 din laboratoarele americane, si l-a copiat.

+1 (1 vot)
Fahrenheit 451
19.10.2020, 09:26:16

Cred că americanii știau de mult timp asta, închizând ochii la spionajul chinezilor, dar abia acum li s-a luat vălul de pe ochi, realizând cât de periculoasă a devenit China, care părea o țară cu asiatici cuminți și răbdători. Indiferent cine va câștiga alegerile în SUA, chinezii vor suporta răzbunarea americanilor, dar și a celorlalți occidentali, plătindu-le înapoi picătura chinezească!! Chinezoii au spionat și copiat tot ce a fost posibil! ,,Cadrele''și le recrutau atât din străinătate cât și din rândul foarte mulților oameni de știință străini invitați la diverse conferințe din China! De fapt, chinezii sunt o civilizație veche de mii de ani și ei, chinezii, au aplicat cuvânt cu cuvânt învățăturile înțelepților lor, cum ar fi Sun Tzu: ,, Nici o ţară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior.'' ,, Spionii sunt oameni inteligenţi, dotaţi, prudenţi şi capabili să-şi croiască un drum către aceia care, în tabăra inamicului, sunt intimi cu suveranul şi membrii nobilimii. Astfel, ei sunt în măsură să observe mişcările inamicului şi să-i cunoască acţiunile şi planurile. Odată informaţi asupra situaţiei reale, se întorc să ne informeze.'' S-au trezit prea târziu occidentalii? Nu cred! Am citit de-a lungul vremii multe comentarii, că americanii au fost slabi și au pierdut războiul în Vietnam etc. Singura țară cu care americanii au avut un război total din 1940 încoace a fost Japonia, restul, așa cum ar fi cele din Irak și Afganistan, au fost războaie de antrenament! O parțială deosebire o constituie războiul din peninsula coreeană, unde chinezii au luptat alături de Coreea de Nord, determinând alianța ONU, condusă de SUA, care a luptat alături de Coreea de sud, să încheie un armistițiu. Sovieticii au fost și ei de partea Coreei de Nord. Actualmente, atât rușii cât și americanii, au destule arme nucleare cât să distrugă întreaga omenire! Chinezii n-au această capacitate nucleară, deși își doresc, ei au COVID etc.! Armele biologice par să fie la fel de ,,eficiente'' ca și cele nucleare!

0 (2 voturi)
mindrescu costel
19.10.2020, 11:18:22

iar se umfla orezul in omuletii asiatici

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările