Asia

articolul anterior articolul urmator

Beijingul lansează procesul de integrare a oraşului Shenzhen cu Hong Kong şi Macao

7
19 Aug 2019 13:15:13
Autor: Ion Gaidau
Shenzhen FOTO EPA-EFE
Shenzhen FOTO EPA-EFE

Consiliul de Stat al Chinei a dat o directivă pentru o dezvoltare mai mare a regiunii din jurul Shenzhen, precum şi integrarea culturii şi economiei acestui oraş din sudul ţării cu Hong Kong şi Macao, aflate în vecinătate, informează Reuters.

Directiva vine în contextul în care manifestaţiile antiguvernamentale din Hong Kong ameninţă statutul centrului financiar asiatic. Hong Kong, unul din porturile cu cel mai mare trafic de pe glob, este în pragul primei recesiuni din ultimii zece ani, pe măsură ce protestele violente din ultimele luni au speriat şi îndepărtat turiştii şi au afectat vânzările cu amănuntul şi investiţiile, scrie Reuters.

Directiva în 19 puncte a Consiliul de Stat, publicată în Ziarul Poporului, un oficios al regimului comunist de la Beijing, cere ca Shenzhenul să fie unul dintre cele mai dezvoltate oraşe din lume din punct de vedere economic până în 2025  şi un „reper global“ până la jumătatea secolului XXI.

În prezent, Shenzhen găzduieşte sediile companiilor Huawei şi Tencent.

Directiva propune „modernizarea guvernării sociale în Shenzhen prin aplicarea completă a datelor de mare viteză, cloud computing, inteligenţă artificială şi a altor tehnologii“.

În plus, documentul mai solicită integrarea culturii şi economiei din Shenzhen cu Hong Kong şi Macao prin finanţarea spitalelor, eforturi comune de salvare în caz de dezastre şi schimburi culturale, dar şi prin dezvoltarea în continuare a Marii Zone a Golfului Hong Kong-Macao.

Sute de mii de locuitori din Hong Kong au ieşit în stradă duminică seară, înfruntând poliţia şi cerând mai multă democraţie. Este vorba de cea mai mare acţiune de protest de la începutul mişcării de contestare, lansată în iunie în scopul de a denunţa un proiect de lege privind extrădările în China şi extinsă ulterior la alte solicitări.

Guvernul chinez îi acuză pe manifestanţi că se dedau unor acte de terorism şi ţine mobilizate unităţi armate la frontieră.

Donald Trump a avertizat duminică Beijingul, subliniind că o reprimare a manifestanţilor din Hong Kong în stilul zdrobirii revoltei din Piaţa Tiananmen ar dăuna discuţiilor privind încheierea unui acord comercial sino-american.

„Mă gândesc că ar fi foarte dificil de încheiat un acord dacă vor practica violenţa, dacă va fi un alt Tiananmen“, a spus Trump, citat de AFP.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Adrian Foangǎ
19.08.2019, 13:28:27

Mama voastra de chinezi!

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
19.08.2019, 14:31:56

Așa-i că au ales o soluție democratică?

+2 (2 voturi)
Goicea Niculae
19.08.2019, 16:38:30

China va domina lumea in timp ce SUA a ajuns un pudel in lesa celor ce conduc din umbra țara pentru interese străine.

+1 (5 voturi)
Sub Marinu
19.08.2019, 16:53:06

Iar delirezi?

0 (2 voturi)
Totedati Urechilă
19.08.2019, 22:36:58

Așa mai pricepem și noi de ce se agită ăia prin HongKong! Peste 30 de ani, cînd expiră statutul special și autonomia honkolezilor centrul financiar al Chinei va fi de ceva timp Shanghai-ul nu kongahonga care s-a trezit după 100 de ani de lins fundul englezoilor că vor democrație! Asta vor asta vor primi! Democrația poporului ... comunist chinez! Și în loc să stea pe curul lor, un pic mai modești și mai sfioși vizavi de lins fundulețe, la sfatul unora direct interesați de destabilizarea Chinei se ocupă cu prostii. O să le iasă pe nas democrația! China nu se grăbește, își permite să îi fiarbă la foc mic zeci de ani non-stop pînă vor fi doar o umbră a trecutului, rușinos pentru chinezi, colonial britanic în China.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)