Asia

articolul anterior articolul urmator

Blogger, reţinut pentru că a ponegrit „eroii” chinezi căzuţi în încleştările cu soldaţii indieni, la graniţa disputată dintre cele două ţări

4
23 Feb 2021 15:51:27
Autor: Cristina Ene
Un elicopter al Forţelor aeriene indene zboară deasupra Ladakh din regiunea disputată Caşmir FOTO EPA-EFE
Un elicopter al Forţelor aeriene indene zboară deasupra Ladakh din regiunea disputată Caşmir FOTO EPA-EFE

Un blogger chinez şi alţi şase tineri au fost reţinuţi de autorităţie chineze  pentru comentarii defăimătoare la adresa soldaţilor chinezi care şi-au pierdut viaţa în cursul încleştărilor din vara anului trecut, în Valea Galwan, de-a lungul graniţei disputate cu India (Munţii Himalaya).

Bărbatul de 38 de ani, un blogger din Nanjing, cu peste 2.5 milioane de urmăritori pe contul său Weibo,  „a distorsionat maliţios adevărul” despre conflict, au transmis autorităţile fără a preciza care au fost acele comentarii, scrie BBC. The Guardian relatează că acesta s-ar fi arătat sceptic faţă de numărul morţilor de partea chineză, şi anume 4 soldaţi faţă de 20 de partea indiană,în condiţiile în care China a păstrat sub tăcere acest bilanţ timp de 8 luni.
 
Peste 600 de soldaţi s-au bătut ore întregi pe întuneric cu pietre dar şi corp-la corp, mulţi soldaţi murind după ce au fost împinşi sau au căzut în gol de pe versanţii abrupţi.
 
Bloggerul Qiu Ziming a fost reţinut sub suspiciunea că stârneşte sfadă şi tulburare, o acuzaţie comună în China care de regulă îi vizează pe activişti şi jurnalişti şi se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare.
 
Acuzaţia autorităţilor chineze intră  sub incidenţa unei legi din 2018 privind interdicţia de a defăima eroi şi martiri. Aceasta a fost modificată recent în sensul unor pedepse mai aspre de până la 3 ani de închisoare. Bloggerul a comis însă infracţiunea înainte de intrarea în vigoare a legislaţiei modificate.
 
Potrivit unui comunicat al Biroului de securitate publică din Nanjing, bărbatul a fost arestat pe 19 februarie. Weibo a anunţat la rândul său că a suspendat contul bloggerului timp de un an.
 
Bărbatul, identificat de autorităţi doar prin prenumele Qiu, a recunoscut în faţa autorităţilor că a comis acest comportament ilegal „cu scopul de a capta atenţia internauţilor” „distorsionând faptele pe Weibo” şi făcându-se vinovat de„ ponegrirea şi batjocorirea eroilor care apărau graniţa”.
 
„Nu este permisă pângărirea eroilor şi martirilor. Spaţiul informatic nu este deasupra legii. Organele de securitate publică vor sancţiona acţiunile care reprezinstă o insultă directă la adresa faptelor şi spiritul eroilor şi martirilor în conformitate cu legea”, a transmis poliţia din oraşul Chongqing referitor la un tânăr de 19 ani care trăieşte peste hotare şi care a făcut de asemenea comentarii jignitoare pe reţeaua Weibo.
 
India şi China dispută o frontieră slab demarcată de 3.440 de kilometri lungime într-o regiune cu trecători şi lacuri din Munţii Himalaya, unde linia de demarcaţie riscă să se piardă foarte uşor.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Kongo-Müller
23.02.2021, 17:39:04

Na, ti-ai cam dat foc la valiza ! Te asteapta vreo 10-15 ani intr-un lagar de reeducare.

+5 (7 voturi)
Infractorul Burci
23.02.2021, 20:53:55

Acolo îi vor spăla creierul, va ieși exact ca tine.

-1 (1 vot)
Adi Bunea
23.02.2021, 23:17:10

Vai de mine, au murit si chinezi? Ca eu stiam c-au murit vreo suta de indieni si nici un soldat chinez. Imi dau seama ce transparente sunt stirile venite de la orazari.

NoName
24.02.2021, 11:51:33

"Bărbatul de 38 de ani, un blogger din Nanjing, cu peste 2.5 de urmăritori pe contul său Weibo" Cum adica 2.5 urmaritori?

Modifică Setările