Bunicul de 85 de ani din prima linie a luptei pentru democraţie din Hong Kong. „Aş prefera să-i omoare pe bătrâni, decât să-i rănească pe tineri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul unui val de contestare în care majoritatea participanţilor sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, bunicul Wong pare o prezenţă stranie în mijlocul protestelor. Eforturile lui de a împiedica ciocnirile dintre trupele de poliţie şi grupurile de protestatari l-au făcut cunoscut printre cei care se află în stradă de mai bine de trei luni, cerând reforme ample ale ordinii politice din Hong Kong.

„Aş prefera să-i omoare pe cei bătrâni, decât să-i rănească pe tineri”, le-a spus Wong reporterilor AFP, în timp ce se afla în mijlocul unor conflicte stradale între poliţişti şi protestatari. „Noi suntem bătrâni acum, dar copiii sunt viitorul Hong Kong-ului”, a adăugat acesta.

Mai multe cercetări au arătat că jumătate din cei implicaţii în protestele din Hong Kong au între 20 şi 30 de ani, iar 77% dintre ei au studii universitare. În marşurile zilnice de pe străzile oraşului, însă, sunt constant prezente grupuri de cetăţeni mai în vârstă. Wong şi prietenul său de 73 de ani, Chan, fac parte dintr-un grup numit „Protejaţi Copiii”. Compus în mare parte din persoane aflate la o vârstă înainte, principalul scop al grupului este să medieze între poliţie şi protestatari. Atunci când eşuează în aceste eforturi, aceştia încearcă să câştige timp pentru protestatari, aşezându-se în faţa trupelor de poliţie care încep să-i fugărească.

„Este greşit din partea protestatarilor să arunce cu pietre, din cauza asta îi bate poliţia. Sper, pur şi simplu, că poliţia nu-i va lovi, iar copiii nu vor arunca cu nimic”, a mai spus acesta, explicând că încearcă mereu să-i avertizeze pe protestatari să nu mai provoace poliţia. „Toate lumea ar trebui să fie paşnică şi să protejeze valorile fundamentale ale Hong Kong-ului”.

Bunicul Wong spune că înţelege de ce tinerii simt că nu au de ales şi sunt nevoiţi să protesteze, explicând faptul că a fost martor la creşterea puterii economice şi politice a Chinei în ultimele decenii şi la autoritarismul de care Beijingul nu se dezice. 

Protestele au început în urma unei propuneri legislative, acum retrase, care ar fi permis extrădarea cetăţenilor din Hong Kong în China, dar s-au transformat repede într-o mişcare cu ţeluri mult mai generale. Protestatarii cer acum reformarea sistemului politic în vederea întăririi democraţiei, precum şi sancţionarea poliţiştilor responsabili de mai multe intervenţii violente în ultimele trei luni.

Peste 1,110 de oameni au fost arestaţi până în prezent, printre ei numărându-se copii de 12 ani şi bătrâni care se apropie de 80 de ani. Mulţi dintre cei arestaţi sunt acuzaţi de revoltă împotriva ordinii politice, putând fi condamnaţi la 10 ani de închisoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite