Când se va încheia epidemia de coronavirus din China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile sanitare chinezwe spun că epidemia de coronavirus se va încheia în aprilie
Autorităţile sanitare chinezwe spun că epidemia de coronavirus se va încheia în aprilie

Un consilier chinez de rang înalt din sănătate a spus marţi că criza coronavirusului s-ar putea încheia în aprilie. Într-un interviu cu Reuters, Zhong Nanshan a spus că numărul de cazuri noi scade deja în unele provincii şi a anticipat că epidemia va atinge nivelul maxim luna aceasta. „Sper ca acest eveniment să fie depăşit cam prin aprilie”, a spus epidemiologul Zhong.

Un consilier chinez de rang înalt din sănătate a spus marţi că criza coronavirusului s-ar putea încheia în aprilie. Într-un interviu cu Reuters, Zhong Nanshan a spus că numărul de cazuri noi scade deja în unele provincii şi a anticipat că epidemia va atinge nivelul maxim luna aceasta. „Sper ca acest eveniment să fie depăşit cam prin aprilie”, a spus epidemiologul Zhong.

Şi preşedintele american Donald Trump a pronosticat luni că epidemia cu coronavirus va dispărea probabil în aprilie din cauza căldurii, salutând totodată din nou reacţia liderilor chinezi, relatează AFP.

"Până-n aprilie, sau în cursul lunii aprilie, căldura, în general, omoară acest gen de viruşi", a afirmat Trump la Casa Albă. "Ar fi un lucru bun", a adăugat preşedintele american.

Donald Trump a elogiat pe de altă parte atitudinea Beijingului în faţa epidemiei soldate cu peste 900 de morţi. "Cred că au făcut treabă bună", a declarat el. "Am avut o discuţie lungă cu preşedintele Xi (Jinping). Este foarte încrezător", a asigurat liderul de la Casa Albă.

Peste 1.100 de persoane au murit din cauza înfectării cu coronavirus, transmite CNN.

Conform datelor prezentate de autorităţile medicale chineze, în China au murit 1.113 persoane, cărora li se adaugă cele două decese înregistrate în afara ţării, în Hong Kong şi Filipine.

Numărul îmbolnăvirilor în China este de 44.653 de cazuri, în timp ce, în afara teritoriului chinez, s-au înregistrat 518 cazuri de îmbolnăvire, în 27 de ţări.

Autorităţile din provincia Hubei, de unde au izbucnit cazurile de infectare cu coronavirus, afirmă că există 1.638 de noi cazuri confirmate, un număr mai mic decât în zilele precedente, ceea ce ar putea indica o diminuare a răspândirii virusului. Nu este însă exclus ca, dat fiind că spitalele din regiune sunt supraaglomerate, unii pacienţi să nu se fi prezentat la spital pentru  internare.

Un număr 4.740 pacienţi s-au vindecat şi au fost externaţi din spital.

În ceea ce priveşte nava de croazieră aflată în carantină în portul nipon Yokohama, numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 175.

Marţi, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a spus că „virusul trebuie considerat inamicul public numărul unu al lumii”. Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai avertizat că efectele epidemiei ar putea fi mai grave decât „orice atac terorist” şi că un vaccin eficient nu va fi gata mai devreme de un an şi jumătate. OMS a spus marţi că bilanţul morţilor în epidemia din China a ajuns la 1017, iar numărul pacienţilor la 42.708.

Noul coronavirus se va numi oficial „Covid-19”

Noul coronavirus se va numi oficial „Covid-19”, a anunţat marţi, la Geneva, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Această denumire o înlocuieşte pe cea anterioară – 2019-nCoV – decisă în mod provizoriu după apariţia bolii în decembrie 2019. Noul nume a fost ales astfel încât să fie „uşor de pronunţat”, fără a face referire la o anumită ţară sau populaţie, a mai spus directorul OMS.

„Este important să ai un nume pentru a împiedica utilizarea altor denumiri care pot fi inexacte sau stigmatizante”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

El a explicat că termenul „co” provine de la corona, „vi” de la virus şi că „d” a fost ales pentru „desease” (boală în limba engleză). Numărul 19 indică anul apariţiei sale (2019).

De asemenea, directorul OMS a declarat că există o „şansă reală de a opri” răspândirea la nivel mondial a noului coronavirus.

„Dacă investim acum (…) avem o şansă reală de a opri această epidemie”, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a cerut totodată ţărilor să fie „cât mai agresive posibil” în lupta împotriva Covid-19.

„Dacă lumea nu vrea să se trezească şi să considere virusul inamicul public numărul unu, nu cred că vom învăţa din greşeli”, a mai spus şeful OMS.

„Suntem încă în strategia de izolare şi nu ar trebui să permitem virusului să dispună de spaţiu pentru a se putea transmite local”, a subliniat el, precizând că primul vaccin împotriva coronavirusului ar putea fi disponibil în 18 luni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite