Ce se ascunde în spatele testelor nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poporul moare de foame, iar liderii nord-coreeni aruncă banii pe înarmare FOTO Reuters
Poporul moare de foame, iar liderii nord-coreeni aruncă banii pe înarmare FOTO Reuters

Phenianul încearcă să forţeze mâna Occidentului să ridice sancţiunile la care este supusă Coreea de Nord  şi să reia ajutoarele alimentare.

Coreea de Nord a efectuat, marţi, al treilea test nuclear, de o putere mult superioară celor anterioare şi cu un dispozitiv miniaturizat. Testul a provocat un cutremur artificial detectat de toate agenţiile de supraveghere a activităţii seismice din regiune . Epicentrul cutremurului, a cărui magnitudine a fost estimată între 4,9 şi 5,1, a fost în regiunea Kilju (nord-est), unde se află instalaţia Punggye-ri, utilizată de către nord-coreeni pentru teste nucleare.

Utilizarea unui dispozitiv miniaturizat reprezintă o sursă de îngrijorare pentru puterile internaţionale, deorece sugerează că Phenianul stăpâneşte, de acum, delicata tehnologie ce permite fabricarea unei bombe suficient de mici pentru a fi instalată într-o ogivă. Până acum, exista o incertitudine cu privire la capacitatea regimului comunist de a dezvolta un focos nuclear pentru o rachetă cu rază lungă de acţiune.

În cazul în care Phenianul a reuşit, într-adevăr, să creeze o bombă miniaturizată, datele problemei se schimbă radical. Cu atât mai mult cu cât nord-coreenii au reuşit, la începutul lui decembrie, să lanseze în spaţiu o rachetă cu rază lungă de acţiune, un progres semnificativ în cadrul tehnologiei lor balistice. Ministerul sud-coreean al Apărării estimează la şase-şapte kilotone puterea exploziei de marţi, faţă de numai o kilotonă în cazul testului din 2006 şi între două şi şase în cazul celui din 2009. Bomba atomică utilizată de americani la Hiroshima avea 15 kilotone.

REUNIUNE DE URGENŢĂ A CONSILIULUI DE SECURITATE

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenţă, ieri, pentru a da un răspuns faţă de acest test, care contravine unor rezoluţii ale Naţiunilor Unite.  Japonia, Coreea de Sud, SUA; Rusia şi UE au condamnat acţiunea Phenianului. Până şi Iranul a dezaprobat cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord.
Beijingul, singurul mare aliat al Phenianului, l-a îndemnat pe vecinul său comunist să nu efectueze al treilea test nuclear.

De altfel, MAE chinez l-a convocat pe ambasadorul nord-coreean la Beijing pentru a da explicaţii. Numeroase rezoluţii ale ONU interzic Coreei de Nord orice activitate nucleară sau balistică.
Lansările de rachete şi testele nucleare efectuate de Phenian au determinat aplicarea unor sancţiuni începând din 2006, între care îngheţarea activelor aparţinând societăţilor nord-coreene sau interdicţii de călătorie pentru oficiali ai regimului.

DISTRAGEREA ATENŢIEI
Igor Linghe, director adjunct al Institutului pentru dezvoltarea în siguranţă a energiei nucleare de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, susţine că Phenianul ar avea nevoie de 5-7 ani şi de investiţii uriaşe pentru a intra în „clubul nuclear“, care reuneşte ţările posesoare de arme nucleare.

Valerie Niquet, de la Fundaţia pentru cercetări strategice din Paris, a declarat pentru site-ul 20Minutes că prin acest nou test regimul de la Phenian încearcă să forţeze mâna Occidentului să ridice sancţiunile la care este supusă Coreea de Nord şi să reia ajutorul alimentar. Chiar dacă Beijingul s-a arătat neliniştit de testul nuclear, Chinei îi convine situaţia pentru că distrage atenţia americanilor de la tensiunile cu Japonia din Marea Chinei, susţine specialistul francez.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite