„Centura şi drumul“ nu se opreşte, Vestul critică China, America pune sancţiuni, iar Beijingul se duce în... Cuba

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Oficialii chinezi (Consilierul de stat şi ministru de externe, Wang Yi în centru) la reuniunea anuală a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”, Sursa: Site-ul oficial al MAE China
Foto: Oficialii chinezi (Consilierul de stat şi ministru de externe, Wang Yi în centru) la reuniunea anuală a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”, Sursa: Site-ul oficial al MAE China

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declaraţii oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 21 – 27 decembrie 2021. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziţia oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile şi materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Sumar:

  • Principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”
  • Prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului respinge criticile care vizează calea ferată China-Laos
  • Miniştrii de Externe ai „Grupului celor Şapte” (G7) şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declaraţie comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong
  • SUA impune sancţiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislaţia internă a Statelor Unite
  • Vice-amiral Kay-Achim Schonbach îşi exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea forţelor maritime ale Chinei
  • China şi Cuba au semnat un plan de cooperare pentru promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul”.
  • Principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”

China Daily: Ne-aţi putea împărtăşi mai multe detalii şi care ar fi principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”?

Zhao Lijian: Pe 17 decembrie a avut loc reuniunea anuală a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internaţională „Centura şi Drumul”, care s-a desfăşurat prin

intermediul unei videoconferinţe. Consilierul de stat şi ministrul de externe, Wang Yi a ţinut un discurs la ceremonia de deschidere şi a asistat la publicarea raportului privind constatările şi recomandările Comitetului Consultativ. Viceministrul de externe Ma Zhaoxu, cel care a convocat Comitetul Consultativ, a prezidat întâlnirea.

a

În cadrul acestei reuniuni, membrii Comitetului au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la progresul general al iniţiativei „Centura şi Drumul” şi la etapele ce urmează a fi parcurse. Ei au împărtăşit opinia că, încrederea şi hotărârea Chinei de a promova cooperarea în cadrul iniţiativei „Centura şi Drumul” este pe deplin demonstrată în apelul preşedintelui Xi Jinping. Potrivit acestuia, iniţiativa trebuie să rămână angajată în realizarea obiectivelor durabile, orientate către mijloacele de trai şi la standarde înalte şi să depună eforturi pentru o mai mare cooperare la un nivel mai înalt, investiţii mai eficiente, o calitate mai bună în aprovizionare şi o mai mare rezistenţă în dezvoltare. Acesta este un principiu după care se ghidează cooperarea la nivel înalt a „Centurii şi a Drumului” în etapa următoare.

Atât iniţiativa privind Dezvoltarea Globală, cât şi iniţiativa „Centura şi Drumul” propuse de preşedintele Xi sunt favorabile implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă. Se pot completa şi întări reciproc pentru a contribui la dezvoltarea comună globală.

Participanţii la întâlnire au împărtăşit opinia potrivit căreia, cooperarea în cadrul iniţiativei „Centura şi Drumul” aduce beneficii conectivităţii globale şi consolidează cooperarea internaţională. În cei opt ani care au trecut de la propunerea acestei iniţiative, „Centura şi Drumul” a înregistrat rezultate tangibile. A promovat reducerea sărăciei la nivel mondial, comerţul şi creşterea economică şi a devenit un bun public important, la nivel global, şi o platformă de cooperare economică globală, care constă în principii directoare, mecanisme de cooperare şi programe pragmatice cu perspective de dezvoltare şi mai extinse.

Toate părţile ar trebui să continue să promoveze cooperarea practică în domenii precum: conectivitatea infrastructurii, sănătate, inovare şi sectoarele ecologice şi digitale, astfel încât să găsească mai mulţi factori pentru redresarea economică mondială şi să contribuie mai mult la lupta împotriva pandemiei la nivel global.

Membrii Comitetului au apreciat, de asemenea, cooperarea Chinei cu partenerii săi în cadrul iniţiativei „Centura şi Drumul” privind vaccinurile împotriva COVID-19, cât şi lansarea iniţiativei de parteneriat pentru vaccin în cadrul „Centurii şi Drumului” cu peste 30 de ţări. În opinia acestora, China a adus o contribuţie importantă în ceea ce priveşte lupta împotriva COVID-19 la nivel global. A furnizat aproape două miliarde de doze de vaccinuri către mai mult de 120 de ţări şi organizaţii internaţionale, reprezentând aproape o treime din utilizarea vaccinurilor globale în afara Chinei.

a

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

  • Prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului respinge criticile care vizează calea ferată China-Laos

Hubei Media Group: Într-un interviu acordat recent presei, prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului a respins criticile care vizează calea ferată China-Laos, declarând că acuzaţia potrivit căreia calea ferată atrage Laosul într-o capcană a datoriilor este o pură calomnie. Această cale ferată răspunde nevoilor de dezvoltare ale poporului din Laos şi le va aduce mari beneficii, oferind un impuls puternic schimbului de personal şi comerţului, a afirmat acesta. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

a
a

Foto: Calea ferată China-Laos

Zhao Lijian: Într-adevăr, după cum a declarat şi prim-ministrul Phankham Viphavanh, calea ferată China-Laos răspunde nevoilor de dezvoltare ale Laosului. Acest stat este bogat în resurse naturale şi prezintă un potenţial enorm de dezvoltare. Fiind o naţiune fără ieşire la mare, unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă această ţară îl reprezintă transportul, care este unul deficitar. După cum spune şi un proverb chinezesc: „Un vin bun îşi răspândeşte aroma până şi pe cele mai îndepărtate drumuri.“

Calea ferată China-Laos îşi propune să exploreze aceste „drumuri îndepărtate”, să transforme Laosul dintr-o ţară fără ieşire la mare într-una cu legături terestre, să-i accelereze dezvoltarea, să-l aducă mai aproape de lume şi să le permită oamenilor să nu simtă doar „aroma”, ci şi gustul „vinul fin” produs de Laos.

Calea ferată China-Laos este proiectul emblematic al cooperării reciproc avantajoase dintre cele două ţări şi al iniţiativei „Centura şi Drumul”. De la deschiderea sa de mai bine de jumătate de lună au fost înregistrate rezultate concrete.

Potrivit statisticilor, multe localităţi din China precum Yunnan, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Chongqing, Sichuan şi Guangdong, cât şi altele, au început să opereze trenuri internaţionale de marfă pe această cale ferată. Începând cu 15 decembrie, valoarea totală a mărfurilor de import şi export a depăşit 100 de milioane de yuani.  Începând cu 20 decembrie, secţiunea Laos a căii ferate a oferit servicii pentru 22.000 de pasageri. Colegii mei din Vientiane, capitala Laosului, mi-au spus că mulţi localnici cumpără bilete pentru a experimenta schimbările pozitive aduse de calea ferată în viaţa şi munca lor. Ei îşi exprimă bucuria şi sprijinul pentru această cale ferată prin acţiuni concrete. În viitor, calea ferată va conecta mai multe ţări atât spre nord, cât şi spre sud.

Suntem convinşi că va juca un rol şi mai important, producând beneficii multiple şi va genera o bunăstare mai mare pentru oamenii din China, Laos şi din întreaga regiune.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html , 21 decembrie 2021.

  • Miniştrii de Externe ai „Grupului celor Şapte” (G7) şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declaraţie comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong

CRI: Potrivit ştirilor, miniştrii de externe ai Alianţei celor „Cinci Ochi” şi ai „Grupului celor şapte” (G7) împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declaraţie comună privind alegerile pentru cel de-al şaptelea mandat al Consiliului Legislativ al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

a

Foto: Miniştrii de Externe ai „Grupului celor Şapte” (G7) şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declaraţie comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong

Zhao Lijian: China respinge şi condamnă cu fermitate contondenţa anumitor ţări occidentale, observaţiile iresponsabile cu privire la alegerile celui de-al şaptelea mandat al Consiliului Legislativ al Regiunii Administrative Speciale din Hong Kong şi amestecul grosolan în afacerile interne ale Chinei.

Îmbunătăţirea sistemului electoral din Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong este necesară pentru a asigura implementarea deplină şi fidelă a politicii „O ţară, două sisteme” şi a principiului „patrioţilor care administrează Hong Kong”, cât şi pentru o bună dezvoltare a democraţiei în Hong Kong. Alegerile pentru cel de-al şaptelea Consiliu Legislativ al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong reprezintă o practică de succes în implementarea noului sistem electoral şi un salt important în dezvoltarea unui sistem democratic care să fie în concordanţă cu condiţiile actuale şi realităţile acestuia. Procesul electoral a fost echitabil, just, deschis, sigur şi curat, în care drepturile democratice ale alegătorilor au fost pe deplin respectate şi protejate.

Vreau să subliniez că sub dominaţia colonială britanică, în Hong Kong nu a existat deloc democraţie. Locuitorii săi nu s-au bucurat niciodată de o democraţie reală, de drepturile omului sau de libertate. Dar nicio ţară „democratică” nu şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru atunci. Când formele de democraţie s-au dezvoltat odată cu îmbunătăţirea calităţii în Hong Kong, anumite ţări occidentale şi-au exprimat fără ruşine „îngrijorarea” cu privire la alegerile democratice într-o regiune administrativă a Chinei şi au lansat cu condescendenţă atacuri şi acuzaţii asupra democraţiei şi a guvernării din Hong Kong.  Acest lucru dezvăluie pe deplin ipocrizia ţărilor, precum şi intenţiile lor sinistre de a destabiliza Hong Kong şi de a limita dezvoltarea Chinei.

Anumite ţări occidentale ar trebui să înţeleagă că au trecut 24 de ani de când Hong Kong-ul i-a fost retrocedat Chinei continentale. Acestea ar trebui să respecte dreptul internaţional şi normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale, să nu se mai amestece în afacerile ce ţin de Hong Kong şi în alte afaceri interne ale Chinei. Orice încercare de a submina prosperitatea şi stabilitatea Hong Kong-ului va fi sortită eşecului.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

  • SUA impune sancţiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislaţia internă a Statelor Unite

CCTV: Pe 10 decembrie, Departamentul de Stat al SUA şi Departamentul de Trezorerie au anunţat că vor impune sancţiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislaţia internă a Statelor Unite. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

a

Foto: Nadine Maenza, Nury Turkel, Anurima Bhargava şi James W. Carr. (de la stânga la dreapta)

Zhao Lijian: SUA au impus sancţiuni ilegale oficialilor chinezi sub pretextul nerespectării „drepturilor omului în Xinjiang”, în conformitate cu legislaţia internă a acestora. O astfel de acţiune interferează serios în afacerile interne ale Chinei, încalcă grav normele de bază ale relaţiilor internaţionale şi subminează grav relaţiile dintre cele două state. China se opune ferm şi condamnă ferm acest lucru.

Ca răspuns la acţiunile greşite menţionate mai sus ale Statelor Unite, China a decis să aplice o serie de contramăsuri reciproce în conformitate cu Legea anti-sancţiuni străine a Republicii Populare Chineze. Începând de astăzi, China va lua contramăsuri împotriva a patru membri ai Comisiei pentru libertatea religioasă internaţională din SUA (USCIRF). Aceştia sunt: Nadine Maenza, preşedinta Comisiei; Nury Turkel, american de etnie uigură şi vicepreşedinte al Comisiei, comisarii Comisiei - Anurima Bhargava şi comisarul James W. Carr.

Acestor persoane li se interzice intrarea pe teritoriul Chinei continentale, în Hong Kong şi în Macao. Activele lor din China vor fi îngheţate, iar cetăţenilor şi instituţiilor chineze li se va interzice să facă afaceri cu ei.

Trebuie subliniat că afacerile care vizează Xinjiang-ul sunt exclusiv afacerile interne ale Chinei, iar Statele Unite ale Americii nu au dreptul şi nici nu sunt în măsura de a interveni în ele. SUA ar trebui să-şi ridice „sancţiunile” şi să înceteze de a se mai amesteca în afacerile din Xinjiang şi în celelalte afaceri interne ale Chinei. Partea chineză va răspunde în funcţie de evoluţia situaţiei.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

  • Vice-amiral Kay-Achim Schonbach îşi exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea forţelor maritime ale Chinei

Shenzhen TV: Şeful Marinei Germane, vice-amiral Kay-Achim Schonbach a declarat într-un interviu pe 22 decembrie că Republica Populară Chineză îşi măreşte dimensiunea forţelor sale maritime cu echivalentul întregii marine franceze la fiecare patru ani, ceea ce este o „dezvoltare explozivă” şi un motiv de ingrijorare. „Pot înţelege că liderii chinezi vor o marină mare, vor o flotă pentru apă albastră” a declarat acesta, la care a mai adăugat „Întrebarea este dacă se încadrează în ordinea internaţională bazată pe reguli”. Germania şi-a promulgat liniile directoare pentru Indo-Pacific în 2020. Trimiterea unei nave de război (germane) în Marea Chinei de Sud este primul pas. „Următorul pas, probabil, sper că putem veni în mod regulat – doi sau trei ani”, a spus el. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

a

Foto: Vice-amiral Kay-Achim Schonbach, şeful Marinei Germane făcând declaraţii cu privire la „dezvoltarea explozivă” a forţelor maritime ale Chinei.

a

Foto: Vice-amiral Kay-Achim Schonbach, şeful Marinei Germane

Zhao Lijian: Este o exagerare să descriem dezvoltarea militară a Chinei drept una „explozivă” şi nu este necesar să o considerăm „un motiv de îngrijorare”. China este angajată într-o politică de apărare naţională defensivă. A jucat întotdeauna rolul de constructor al păcii mondiale, de contribuitor la dezvoltarea globală, de apărător al ordinii internaţionale şi a fost un furnizor de bunuri publice. Prin dezvoltarea capacităţilor sale militare, China urmăreşte protejarea intereselor legitime de securitate naţională, ceea ce este complet justificat şi rezonabil. Nicio ţară nu va fi ameninţată de forţele de apărare ale Chinei atâta timp cât nu intenţionează să ameninţe sau să submineze suveranitatea, securitatea şi integritatea teritorială a Chinei.

În prezent, odată cu eforturile comune ale Chinei şi ale ţărilor care fac parte din Asociaţia Naţiunilor din  Asia de Sud-Est (ASEAN), situaţia din Marea Chinei de Sud rămâne în general stabilă. Ţările din afara regiunii ar trebui să respecte eforturile ţărilor direct implicate de a menţine pacea şi stabilitatea. După cum am subliniat în repetate rânduri, singurul obiectiv pe care toate ţările ar trebui să îl aibă este  protejarea ordinii internaţionale susţinută de dreptul internaţional. Singurul lucru pe care toţi ar trebui să-l respecte sunt normele de bază care guvernează relaţiile internaţionale bazate pe scopurile şi principiile Cartei ONU.

Trebuie să acordăm o mare atenţie anumitor ţări care trimit nave şi avioane de război în Marea Chinei de Sud şi seamănă discordie printre ţările din regiune. Dacă Germania vrea să-şi extindă armata, să-şi depăşească propriile limite politice şi să-şi demonstreze prezenţa militară în alte regiuni, nu trebuie să ia drept exemplu China.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1222/c1002-32314702.html , 23 decembrie 2021.

  • China şi Cuba au semnat un plan de cooperare pentru promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul”

People’s Daily:  Pe 24 decembrie, guvernul chinez şi guvernul cubanez au semnat un plan de cooperare pentru promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul”. Ne-aţi putea oferi mai multe detalii pe această temă?

a

Foto: Ambasadorul Chinei în Cuba, Ma Hui a participat la ceremonia de semnare a planului de cooperare pentru promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul”, Sursa: Site-ul oficial al MAE China

a

Sursa: Site-ul oficial al MAE China

Zhao Lijian: Pe 24 decembrie, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă din R.P.Chineză, He Lifeng şi viceprim-ministrul cubanez, Ricardo Cabrisas au semnat „Planul de cooperare dintre Guvernul Republicii Populare Chineze şi Guvernul Republicii Cuba privind promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul”. Acest document este un mecanism de implementare a „Memorandumului de înţelegere privind promovarea iniţiativei „Centura şi Drumul” semnat de cele două ţări în 2018. Acesta stabileşte în mod clar o serie de proiecte de cooperare care sunt în concordanţă cu planurile de dezvoltare ale Cubei pentru domenii şi conţinut cheie de cooperare în cadrul iniţiativei „Centura şi Drumul”. Acest lucru va da un nou impuls celor două părţi în implementarea consensului dintre cei doi şefi de stat, va consolida cooperarea reciproc avantajoasă, aprofundând astfel prietenia dintre China şi Cuba.

Iniţiativa „Centura şi Drumul” a fost lansată în urmă cu opt ani de zile. În tot acest timp, şi-a extins domeniile de cooperare, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În primele zece luni ale acestui an, volumul comerţului cu mărfuri dintre China şi ţările implicate în această iniţiativă a crescut cu 23%. Calea ferată China-Laos este oficial în funcţiune. China-Europe Railway Express a înregistrat o creştere accelerată a serviciilor de transport de marfă şi a volumului de mărfuri. Proiecte emblematice precum portul Pireu, portul Gwadar şi calea ferată Ungaria-Serbia înregistrează progrese constante.

Cea de-a opta Conferinţă ministerială a Forumului privind cooperarea China-Africa (FOCAC) şi a treia reuniune ministerială a Forumului China-America Latină au ajutat cooperarea de înaltă calitate a iniţiativei „Centura şi Drumul” să facă progrese mai solide în Africa şi America Latină. Cu sprijinul şi participarea a 145 de ţări şi a 32 de organizaţii internaţionale, „Centura şi Drumul” devine „o centură a prosperităţii” şi „un drum către fericire”, de care beneficiază toţi oamenii de pe glob.

Privind în perspectivă, China va lucra cu toate părţile pentru a susţine principiul consultării extinse, contribuţiei şi beneficiilor comune, va urmări o cooperare deschisă, ecologică şi curată şi va alinia „Centura şi Drumul” cu planurile şi iniţiativele de dezvoltare ale altor ţări.

Credem că, prin eforturile comune ale tuturor părţilor, construcţia de înaltă calitate a „Centurii şi a Drumului” va face noi progrese în anul viitor şi va continua să producă rezultate fructuoase în dezvoltarea sustenabilă, centrată pe oameni şi la standarde înalte.

Sursa:  http://world.people.com.cn/n1/2021/1227/c1002-32318319.html , 27 decembrie 2021.

***

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Zahn Yu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite