Asia

articolul anterior articolul urmator

„Cetatea Soarelui“ păzită de arsenal nuclear

22
3 Dec 2019 10:54:33
Cristian Unteanu
Ieri a fost inaugurat oraşul utopiei socialiste de la Samjiyon
Ieri a fost inaugurat oraşul utopiei socialiste de la Samjiyon

În istoria complicată a mentalităţilor umane există coşmaruri recurente alimentând imaginaţia unor lideri bolnavi de putere, întotdeauna fascinaţi de proiecte gigantice şi sacrificând viaţa popoarelor lor pentru a încerca să-şi realizeze utopiile.

Printre acestea, una a reprezentat în mod deosebit modelul invocat de foarte mulţi dintre fanaticii care aveau să devină dictatori cu pretenţii absolutiste: Cetatea Soarelui despre care a vorbit călugărul dominican Thomasso Campanella în cartea sa cu acelaşi nume apărută în jurul anului 1602, inspirându-se din Republica lui Platon şi din opera lui Thomas Morus cu a sa călătorie spre insula imaginară. Este vorba (urmând rezumatul realizat de Yvan Hochet) despre o societate organizată la modul colectivist în care nu există proprietate privată. Este profund teocratică, liderii săi fiind preoţi şi savanţi-astrologi cu putere absolută. Copiii sunt rezultatul unei  foarte stricte politici eugenice, numele lor sunt alese de preoţii-magistraţi şi, începând cu vârsta de 2 ani, sunt educaţi în comun, băieţii separaţi de fete, lucru posibil datorită absenţei familiei ca instituţie socială. Alegerea viitoarei meserii se face pe bază vocaţională, atât băieţii cât şi fetele participă în mod obligatoriu la instrucţia militară începând de la vârsta de 12 ani. Absolut totul, întreaga viaţă socială în toate aspectele sale, este definit de astrologie, nimic nu se decide decât după consultarea astrelor.

Este limpede de ce această viziune a putut fi sursa de inspiraţie pentru primii susţinători ai socialismului, cei care aveau măcar scuza de a nu fi avut ocazia să vadă la ce poate duce un asemenea experiment aplicat la nivel social. Au urmat tragicele experienţe care au marcat memoria omenirii, extremele ucigaşe ale nazismului, fascismului şi comunismului.

Toate însă cu aceeaşi obsesie: indiferent de condiţiile în care trăia poporul, fără a lua în socoteală costurile economice şi umane pe care le presupuneau proiectele faraonice, demersul consta în a crea mai întâi “monumente reprezentative” întru gloria liderilor, apoi, în stricta logică e nebuniei utopice, oraşe gigantice cu “arhitecturi ideale” pentru fericirea generaţiilor care vor veni şi pe care lumea să le cinstească cu uimire şi veneraţie.

Asta este logica după care Kim Jong-un a decis demararea unui asemenea proiect la Samjiyon în imediata apropiere a Muntelui Sacru Paektu, locul unde noua mitolgie revoluţionară a Coreei de Nord localizează originile dinastei conducătoare. Iar agenţia de presă KCNA notează, plină de deferenţă, că însuşi Kim personal “s-a dedicat deplin transformării zonei Samjiyon, pământul sacru al revoluţiei, în oraşul utopic sub socialism”. Intenţie nobilă pentru care au fost puse la muncă, alături de unităţile armatei populare, familiile celor trimişi la “reeducare” (luptători pentru drepturile omului şi persoane acuzate de încercare de evadare) alături de brigăzi ale tineretului, din ce în ce mai multe în ultima perioadă când presiunea de a termina construcţiile a fost deosebit de mare, în ciuda faptului că termenele iniţial anunţate au fost decalate din cauza lipsei materialelor de construcţie. Rapoarte ale unor diplomaţi de la ambasadele din Phenian pomenesc şi de tabere de muncă ale copiilor organizate pentru a ajuta la încheierea la timp a lucrărilor.

Oraş care este o perfectă ilustraţie a socialismului utopic al secolului XXI în versiunea nord coreeană cu al său muzeu al activităţilor revoluţionare, dar şi staţiunea de schi descrisă ca funcţionând la cele mai înalte stadarde mondiale, locuri industriale pentru cultivarea legumelor şi fructelor şi, evident, blocuri cu 10.000 de apartamente. Este inutilă întrebarea privitoare la utilitate unei asemenea staţiuni de schi la nivel internaţional, atât timp cât porţile ţării sunt bine ferecate, iar accesul se permite numai în condiţii speciale.

Acest oraş al utopiei socialiste este construit în perioadă de criză economică care s-a transformat de mai mult timp în problemă umanitară la nivel naţional. Priviţi construcţiile destinate să transmită lumii imaginea victoriei modului de gândire al Marelui Lider şi gândiţi-vă că enormitatea a apărut pe faţa pâmântului atunci când aproximativ 10 milioane de nord-coreeni (adică 40% din populaţie) suferă de malnutriţie cronică, lucru confirmat de un raport al ONU apărut în luna mai a acestui an.

Construcţiile acestea sunt o sifidare giganitică în condiţiile în care, din cauza secetei, recoltele din 2019 au fost cele mai slabe din ultimii 10 ani şi, pentru a face faţă penuriei severe, ar fi fost necesară, conform specialiştilor de la FAO, cumpărarea a peste 1 milion de tine de cereale: “Sistemul guvernamental de distribuţie publică – cel pe care se bazează o mare parte din populaţie – a fost nevoit să micşoreze aprovizionarea la cel mai scăzut nivel pentru această perioadă a anului” se spune în raport, notându-se cu mare îngrijorare scăderea nivelului consumului, diversitatea limitată a alimentaţiei şi faptul că familiile au fost nevoite să reducă mesele sau, pur şi simplu, să mănânce mai puţin.

Ceremonia fastuoasă ce a avută loc pentru inaugurarea staţiunii montane are rolul evident de a transmite lumii (şi în special SUA) sfidarea supremă: politica la Phenian se va desfăşura pe absolut aceleaşi coordonate de până acum, chiar întărită de recentele acorduri cu ruşii şi chinezii. Şi, mai presus de toate, în condiţiile în care, nestingherit, au continuat testele care presupun lansări de rachete purtătoare. Astfel, în urmă cu puţin timp, a avut loc cel de-al 13-lea asemenea test, de data asta fiind vizate capacităţile “aruncătorului multiplu de rachete de mare capacitate” Kn-25. Semnalând totodată, prin agenţia oficială de presă, că ne apropiem de finele anului, termenul limită dat de Kim lui Trump pentru a pune în practică acele concesii pe care i le ceruse cu ocazia întâlnirilor lor bilaterale.

Ce va urma? Nimc deosebit. Aceiaşi lideri, aceleaşi proiecte, aceeaşi concepţie asupra istoriei. Foarte probabil, cu istoria consmnând şi acelaşi tip de final lipsit de glorie pentru construcţiile lor utopice destinate să reziste pentru eternitate.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

Lucifer
3.12.2019, 11:09:36

Glumind, şi Bucureştiul este o "Cetate a Soarelui" pesedist, cu Firea pe post de Kim....

-2 (10 voturi)
Andone
3.12.2019, 12:14:05

"Oraş care este o perfectă ilustraţie a socialismului utopic" "Construcţiile acestea sunt o sfidare giganitică" prostii de ziarist dus cu pluta. E mai bine in Romania, unde se tine cont de situatia economica a populatiei, se imprumuta bani pentru pensii si salarii si NU SE CONSTRUIESTE NIMIC.

+5 (11 voturi)
Fahrenheit 451
3.12.2019, 13:59:58

... poate ni se explică ce înseamnă ,,giganitic". N-am mai auzit și nici citit, până în prezent, poate gigantic, deși alăturarea de cuvinte, ,,sfidare gigantică", sună cam aiurea. Și sfidează pe cine, poate pe noi românii, cu drumurile noastre peticite și pline de gropi, cu gările și autogările jegoase, cu trenurile care miros a urină și sar de pe șine, cu clădirile lăsate în paragină care arată ca după bombardament, cu întreruperile în furnizarea de energie electrică, mai ceva decât în perioada comunistă, cu cerșetorii și slăbănogii rupți de foame, de pe care societatea și-a luat mâna de pe ei și nu mai contează ca persoane umane, cu spitalele jegoase care gem de bolnavi, cu sutele de mii de români, milioanele, bolnavi de diabet, hepatită, cancer, boli ale sistemului cardio-vascular etc.

+4 (4 voturi)
Bibi Loi
3.12.2019, 12:16:52

Lasati-i, bah, pe coreeni, ca ei stiu ce fac. Scrieti despre Romania facuta praf, acum plina de analfabeti functional care sunt VIITORUL tarii !!!

+3 (11 voturi)
Fahrenheit 451
3.12.2019, 14:04:02

Dar ce ziceți de Republica populară chineză, o altă țară comunistă... Doamne, ce sfidare! https://adevarul.ro/locale/targoviste/structuri-gigantice-china-mai-costisitor-proiect-1_57ea52fa5ab6550cb80e3df9/index.html Știu că atunci când aud de Dumnezeu unii fac clăbuci la gură, dar uite-așa vreau eu, să nu ucid, să nu preacurvesc, să nu fur, să fiu curat sufletește și trupește ca lacrima! Cu întorsul obrazului am o problemă, dar am o teorie a mea, cum că răbdător și tolerant poți fi doar cu cei asemenea ție, nu cu toți hoții, criminalii, impertinenții, aroganții, violatorii, aroganții, hulitorii de Dumnezeu! Atenție, ortodoxia nu produce violatori! Satana produce violatori și homosexuali, chiar și în rândul ,,Înaltelor fețe”, adevărate satane în sutane, nu Dumnezeu, nu ortodoxia! Da, desigur, sunt o groază de religii pe lumea asta, în trecut egiptenii se închinau la zei cu cap de câine sau de șarpe, iar în prezent sunt unii care cred că vaca este sfântă și alții care cred că pe lumea aialaltă, dacă îi ucid cu cuțitul pe necredincioși, vor avea parte de n-șpe virgine, dar toate religiile, absolut toate, percep existența Divinității! Că lumea o interpretează în fel și chip, de multe ori monstruos, nu știu de ce Dumnezeu permite asta!... Cred că Dumnezeu depășește cu mult înțelegerea noastră!...Poate că ne lasă liberul arbitru, să evoluăm în bine, nu în rău, să învățăm, în sfârșit, să distingem binele de rău, să fim mai buni, mai educați, nu criminali, nu inchizitori, nu rudimentari în gândire, nu habotnici cu vederi înguste! Până la urmă unde vrem să ajungem, ce dorim, să construim o societate a binelui sau a răului? Binele și răul coexistă în fiecare dintre noi, alb și negru, Yin și Yang, înger și demon, dar esențial , pentru fiecare dintre noi, e să scoți binele la suprafață și să-ți ții în frâu răul! Ce-ați zice dacă un dement, așa cum au fost Hitler sau Stalin, va declanșa un nou război mondial, datorită răutății, a aroganței de rasă superioară, a nebuniei? Se va alege praful și pulberea de civilizațiile noastre, iar dacă vor mai exista supraviețuitori vor fi aduși înapoi în stadiul primitiv! Cât despre credința în Dumnezeu, mă privește relația mea cu divinitatea și de ce o persoană rațională ca mine crede în Dumnezeire, iar dreptul meu de a crede nu poate fi îngrădit de nimeni și e consfințit de Constituția României!... Au făcut-o și alți intelectuali înaintea mea, o fac și în prezent, cum ai putea să convingi pe cineva care se închină Satanei de starea ta de suflet, de relația ta cu Dumnezeu? Cum ar putea fi explicată o minune, atunci când o persoană, un copil foarte bolnav, căruia medicii nu îi mai dădeau nicio șansă, se însănătoșește datorită rugăciunii părinților către Divinitate? Punem, chiar așa, totul pe seama hazardului, a coincidențelor, a întâmplării?

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările