Asia

articolul anterior articolul urmator

China a lansat campania „farfuria goală”, după un apel al preşedintelui Xi Jinping, alarmat de risipele alimentare

5
13 Aug 2020 10:45:17
Autor: Cristina Ene
Restaurant în cadrul unui mall din Beijing FOTO EPA-EFE
Restaurant în cadrul unui mall din Beijing FOTO EPA-EFE

China ia măsuri pentru a reduce risipa alimentară după ce preşedintele chinez Xi Jinping a atras atenţia asupra volumului „şocant şi tulburător” de mâncare care ajunge la gunoi.

O campanie a farfuriei goale a fost lansată după ce preşedintele Chinei a declarat că pandemia COVID-19 a „dat alarma” în privinţa risipei alimentare” şi că ţara trebuie să „păstreze un sentiment al crizei cu privire la siguranţa hranei”, relatează BBC.
 
Declaraţia vine la câteva săptămâni după inundaţii masive în sudul Chinei care au afectat ferme şi au distrus tone de producţie. 
 
Agenţia de ştiri de stat Global Times a încercat să minimizeze ceea ce numeşte exagerări din mass media că China s-ar îndrepta spre o criză alimentară agravată de pandemia COVID-19.
 
După mesajul preşedintelui chinez, Asociaţia Industriei de Catering din Wuhan a solicitat restaurantelor să limiteze numărul de porţii printr-un sistem de calcul „N-1” - care presupune că felurile comandate vor fi cu unul mai puţin decât numărul persoanelor. De pildă, un grup de 10 oameni nu poate comanda decât 9 porţii.
 
Însă e puţin probabil ca sistemul să fie implementat rapid, având în vedere că în China este un semn de politeţe să comanzi mai multă mâncare decât ai nevoie. La fel, în cadrul unui grup farfuriile goale sunt percepute ca indicator al unei gazde proaste -semnalând că nu a oferit suficientă mâncare oaspeţilor.
Conceptul „N-1  a stârnit o serie de critici pe reţelele sociale, unii denunţând sistemul ca „prea rigid”.
 
„Ce se întâmplă când o persoană se duce singură la restaurant? Câte porţii poate comanda? Zero?”, a întrebat o persoană pe platforma Weibo.
 
Alţii au subliniat că nu în restaurante are loc o risipă semnificativă - ci mai curând la banchetele extravagante ale oficialilor.
 
Canalul de stat CCTV a denunţat practica Mukbang a transmisiunilor live (populară în ţările asiatice) în care oamenii se filmează consumând cantităţi mari de mâncare. Potrivit acestuia, unii vor fi nevoiţi să o vomite, în mod inevitabil.

China a mai lansat „Operaţiunea Farfurie Goală” şi în 2013 - dar atunci vizate au fost ospeţele şi recepţiile extravagante ale oficialilor.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Adrian Foangǎ
13.08.2020, 11:03:14

Si asa farfuria e mai mult goala in China in multe zone ale tarii. Si se vede ca e grav pentru ca au inceput deja si pe la orase cu politici de genul "la 10 insi dati 9 portii" - probabil ala fara portie gusta cate putin de la fiecare.

-3 (7 voturi)
Kongo-Müller
13.08.2020, 12:18:43

O campanie necesara peste tot in lume, nu doar in China. Risipa alimentara e imensa. Sa ne uitam la noi in frigider, cate alimente inutile cumparam si aruncam dupa o vreme, fiind expirate.

0 (6 voturi)
Torquemada
13.08.2020, 12:29:40

Risipa in unele zone ale Chinei,intr-altele mananca tot ce zboara si se taraste,toate scarboseniile.

+2 (2 voturi)
The Fog
13.08.2020, 13:32:38

In noua China e considerat nepoliticos sa lasi din pangolin in farfurie. Din ce vad cei din tarile mai sarace sunt cei mai preocupati sa dea impresia (lipsita de acoperire) prin afisarea unei prosperitati de fatada. Mi-a fost greu sa discut implicatiile cu niste britanici care auzisera de foame in Romania, cand oriunde ii duceam erau primit cu masa pusa si plina. Vorba aceea, de la restul (care restul?) ne abtinem, doar n-o sa ne abtinem si de la mancat ca porcul! Sau "traditia" de a nu lasa bautura in pahar (si tot timpul e unul pregatit sa-l umple). Din pacate in lumea moderna mancatul pentru ca ti-e foame si cat iti trebuie ca s-o astamperi e pe cale de disparitie. Pentru asta ar trebui sa te implici personal, si e atat de comod (si magulitor) sa te lasi servit de altii, cu portii care vor sa impresioneze; si in final ori se arunca cu gramada, ori... se depune, ca sa aiba si nutritionistii de lucru. Daca vor sa afle ce sa faca cu mancarea aruncata pot intreba alti chinezi, aia democratici, care locuiesc in Taiwan. Unde problema colectarii si valorificarii deseurilor alimentare n-a fost nici decretata imposibila, nici impiedicata de confortul unora. O tara mica, cu relief nasol, cu oameni simpli, intr-o vreme aveau aceeasi populatie ca noi; pe vremea cand ne credeam grozavi. Noi intre timp ne-am mai trezit din iluzii, ei intre timp nu se cred grozavi, ci stiu asta cu precizie.

+3 (3 voturi)
un roman doar
13.08.2020, 16:28:52

mai aproape , pe la noi , sa privim la sejururile " all-inclusive" , vanate de romani , care , dupa ce merg acolo si baga in ei ca porcii , se plang ca s-au ingrasat in concediu 5 kg si nu stiu cum sa scape de grasime .

+1 (3 voturi)
Modifică Setările