Asia

articolul anterior articolul urmator

China, adversarul lumii libere

23
30 Jan 2020 09:19:16
Mihail Neamtu

Să vorbim astăzi despre ţara lui Confucius şi Mao Tzedun. Există un conflict profund de valori şi filozofie, plus diferenţe grave de comportament, între Republica Populară Chineză şi comunitatea transatlantică a lumii libere. NATO nu poate privi cu indiferenţă la politicile guvernului din Beijing.

În cadrul Uniunii Europene, însă, Germania este o ţară dependentă de China, cu care întreţine relaţiile comerciale cifrate în 2018 la circa 200 miliarde Euro. Anul trecut, fabrica Volkswagen din Wolfsburg şi-a încetinit producţia din pricina scăderii cererii pe piaţa marilor oraşe precum Shanghai, Wuhan ori Shenzhen. Companii precum Daimler şi BMW au, deci, motive serioase de îngrijorare. Va continua declinul exportului de maşini? Vor găsi firmele germane destinaţii alternative (cum ar fi în Taiwan)?

Pentru industriaşii nemţi, situaţia este cu atât mai dificilă cu cât R.P. Chineză a depăşit Germania în privinţa tehnologiilor avansate. Japonia a înţeles acest lucru, diversificându-şi portofoliul comercial prin exporturi către Coreea de Sud (20 mld. $), Taiwan (15 mld. $), Singapore (13 mld. $), Thailanda (7 mld. $) sau India (5 mld. $).

Pe lângă criza de sănătate globală declanşată prin epidemia coronavirus şi dincolo de liniile de separaţie diplomatică şi militară între lumea liberă şi China, trebuie să observăm că solidaritatea transatlantică slăbeşte. Amintirea căderii Zidului Berlinului se estompează, iar cunoaşterea istorică despre comunism lasă de dorit în sânul tinerelor generaţii. Dacă după cel de-al Doilea Război Mondial europenii au înţeles importanţa relaţiei cu Statele Unite, ideologia globalistă a ultimelor decenii a subminat nu doar sentimentul patriotic (în beneficiul utilitarismului economic), ci şi viziunea atlantistă a liderilor occidentali.

China este un adversar al Statelor Unite şi al Europei – o ţară autoritară condusă dictatorial de Preşedintele Xi Jinping, neomarxist convins, care a renunţat la politicile liberale ale lui Deng Xiaoping (fapt vizibil în acţiunile Partidului Comunist din provinciile Hong Kong şi Xinjiang).

Încălcarea drepturilor omului, poluarea agresivă a mediului înconjurător, furtul de tehnologie, întărirea controlului asupra populaţiei, persecutarea minorităţilor religioase (care includ milioane de creştini), ca şi puternica cenzură social-media, toate acestea fac din China o societate opusă libertăţilor constituţionale din lumea liberă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

roxy roxy
30.01.2020, 09:39:20

Doar eu am senzația că am citit doar o introducere? Ceva incomplet ,un pasaj de undeva ...

+3 (3 voturi)
Podar
30.01.2020, 11:54:13

@roxy...unde ai dispărut...? Bine c-a fost, la vorbe...Scurt, Puștiul ... ce critică chinezii, De Dictatură si de...Furt, Parcă ar scrie... Recenzii. ”Uitănd”, , din întămplare pură, ”Praful de pușcă” și...Racheta”, Care...prin hoață conjunctură, Domină in prezent...Planeta. Occidentul, nu se Compară, Cu China, in multe privințe... Fiindcă...Istoria-i ...Precară, A cam dus ...Lipsă de...Semințe. De exemplu, americanii, Tot prin Furt de...Tehnologie Și Creiere, fac astăzi...Banii, Sau...Asta Nu este...Hoție...?! De englezi, nu mai aduc vorba, Ce talentați sunt la...Ciordit... Și in Prezent iși umflă tolba, Mă mir că nu au...Obosit...:) ...

+6 (8 voturi)
moftronix
30.01.2020, 09:58:49

Dacă nu exista China populația din România și numai ar fi beneficiat de Electronice și Electrocasnice la nivel de masă peste 25...30 de ani.... Pentrucă Occidentul NU era, nu este in stare sau nu voia să producă, să aducă, astfel de produse la nivel accesibil locuitorilor din majoritatea Statelor lumii...Uite, China poate produce MULT, BINE și ieftin.... Autorul recunoaște că China a depășit TEHNOLOGIC toate Statele din lume cu excepția USA. Asta e dovada limpede că China NU este dușmana nimănui. Furtul de tehnologie se practică peste tot. Din NEPUTINȚĂ tehnologică USA inventează MINCIUNI contra Chinei, vezi circul cu tehnologia 5G chineză BLOCATĂ in UE și in USA, pe motiv de ....spionaj.....In fapt, și cu acest pretext USA fură bani de la China in stil banditesc. Pe mine nu mă interesează dacă Religia, Teologia, Filosofia din China e sau nu pe placul Autorului care, se zice, este un hiper - expert in Teologie. Eu văd că in China există o filosofie a muncii UTILE. Și asta e bine. Democrația tip Westminster NU este productivă decât in State foste Imperii mondiale, bine deprinse să SUGĂ de pe tot globul.

-1 (9 voturi)
cib
30.01.2020, 10:09:11

Norocul nostru e ca neomarxistii de la Bruxelles sunt mai neomarxisti decat aia chinezi. Ce ghinion pe chinezi, sa ajunga aproape prima putere economica a lumii, fiind condusi de comunisti. Ce nesimtiti! Si sa-i mai depaseasca si pe nemti. Asta chiar e blasfemie. Noroc ca noi nu iesim din cuvantul teutonilor si iote ce democratie si bunastare avem. N-asa, nenea autorule?

+8 (10 voturi)
DoaroOpinie!
30.01.2020, 11:15:36

Asta cu lumea libera nu am priceput?! Care libera cind Europa de 75 de ani este ocupata de la Lisabona la Riga, Bucuresti, Sofia si Ankara de trupele de ocupatie americane! Si doi la mina! China a eradicat practice saracia! Cred ca fara sa clipeasca din ochi cei 15% de americani si 10-15% de europeni care traiesc sub limita de saracie ar renunta la aceasta iluzorie si ipotetica libertate pentru o ciorba calda si o camera incalzita! Iar UE, daca vrea sa supravietuiasca economic, financiar si politic, ar trebui sa inteleaga ca dragonul China este speranta si un partener de viitor, iar inamicul se afla in partea opusa!

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările