Asia

articolul anterior articolul urmator

China, aliat sau opozant al Rusiei? Beijingul a cerut soluţii paşnice pentru criza din Crimeea

1
4 Mar 2014 18:36:54
Autor: Bianca Andrieş
Liu Jieyi, ambasadorul chinez la ONU. FOTO Reuters
Liu Jieyi, ambasadorul chinez la ONU. FOTO Reuters

China pare să se distanţeze de Rusia în ceea ce priveşte atitudinea faţă de criza din Crimeea, făcând apel la găsirea unei soluţii paşnice pentru tensiunile din Ucraina în cadrul unei reuniuni a reprezentanţilor statelor membre ONU, organizată luni.

Declaraţiile Chinei, stat care s-a remarcat datorită poziţionărilor similare cu cele ale Rusiei în cadrul relaţiilor internaţionale, au fost lansate după ce mass-media de la Kremlin a sugerat în repetate rânduri că Beijingul susţine atitudinea Moscovei faţă de Ucraina, relatează agenţia RIA Novosti.

„China va urmări desfăşurarea evenimentelor şi face apel la toate părţile implicate să găsească o soluţie politică prin intermediul dialogului şi lansarea unor negocieri bazate pe legislaţia internaţională şi pe principiile relaţiilor internaţionale”, a declarat Liu Jieyi, ambasadorul chinez în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Rusia pare să devină din ce în ce mai izolată din cauza acţiunilor sale în Ucraina, comunitatea internaţională fiind coalizată pentru a condamna operaţiunile militare ordonate de Moscova pe teritoriul republicii autonome Crimeea. Liderii statelor europene au avertizat că UE va impuse sancţiuni economice Rusiei, în cazul în care nu va renunţa la incursiunile armate ale trupelor sale.

Ministerul rus de Externe a transmis luni că statul chinez înţelege atitudinea Rusiei faţă de criza politică din Ucraina, precum şi rolul forţelor externe implicate în problemă. De asemenea, ziarul guvernului rus „Rossiiskaya Gazeta” a publicat marţi un articol în care a citat mass-media chineză şi prin care sugera că Beijingul sprijină acţiunile Moscovei.

China s-a identificat în ultimii ani drept un aliat al Rusiei pe scena internaţională. Moscova şi Beijingul s-au aliat şi au format un front comun împotriva unui intervenţii militarea a SUA pe teritoriul Siriei.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

snake
5.03.2014, 04:06:30

cihna:vrea/are nevoie pamanturile rusiei,ukrainei... china nu are prieteni.china are nevoi mari direct proportionale cu numarul de guri flamande in dotare. china are deficit de apa dulce. din cauza pesticidelor si altor dracovenii nu mai are sistem natural de polenizare. china este in pragul celei mai nenorocite forme de exterminare:foametea. china a pierdut un contract de exploatare a 3 MILIOANE de ha de pamant manos in ukraina.