Asia

articolul anterior articolul urmator

China ameninţă SUA cu represalii în cazul impunerii unor sancţiuni din cauza Hong Kongului. Taiwanul promite ajutor pentru manifestanţii pro-democraţie

15
25 May 2020 14:58:08
Autor: Ion Gaidau
Protestatar din Hong Kong încătuşat de forţele de ordine FOTO EPA-EFE
Protestatar din Hong Kong încătuşat de forţele de ordine FOTO EPA-EFE

Beijingul a ameninţat luni Washingtonul cu represalii dacă acesta din urmă va impune sancţiuni în legătură cu proiectul de lege privind securitatea naţională în Hong Kong. Peste 180 de persoane au fost arestate duminică în cursul unor manifestaţii de amploare împotriva acestui demers legislativ.

China va adopta contramăsuri dacă Statele Unite insistă „să aducă atingere intereselor Hong Kongului”, a ameninţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, citat de Reuters.

Statele Unite încearcă, acuză el, să dăuneze securităţii naţionale a Chinei.

Beijingul a depus o notă de protest pe lângă administraţia americană faţă de o declaraţie a consilierului însărcinat cu securitatea naţională la Casa Albă Robert O'Brien.

Proiectul de lege al Beijingului ar putea atrage sancţiuni americane şi ar putea ameninţa statutul de centru financiar al Hong Kongului, a avertizat O'Brien.

Mii de persoane au ieşit duminică în stradă la Hong Kong pentru a denunţa proiectul de lege privind securitatea naţională. Este vorba de cea mai vastă manifestaţie de la impunerea izolării din cauza pandemiei covid-19. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestaţia şi a arestat peste 180 de protestatari, transmite AFP.

„Terorismul se dezvoltă în oraş. Activităţile de această natură dăunează securităţii naţionale, iar «independenţa Hong Kongului» devine tot mai endemică”, a denunţat într-un comunicat secretarul pentru Securitate John Lee.

„În doar câteva luni, Hong Kongul a devenit dintr-unul dintre cele mai sigure oraşe din lume un oraş învăluit în umbra violenţei”, a denunţat el, subliniind că lega privind securitatea naţională este necesară în vederea protejării prosperităţii şi stabilităţii Hong Kongului.

Şeful Poliţiei din Hong Kong Chris Tang a făcut decalaraţii similare.

El a apreciat că, de la începutul contestării, în iunie anul trecut, forţele de ordine au fost sesizate în 14 rânduri cu privire la explozivi „folosiţi de obicei în atacuri teroriste în străinătate”.

Proiectul legii securităţii naţionale „va ajuta în lupta împotriva forţei «independenţei Hong Kongului» şi la restaurarea ordinii sociale”, a apreciat el.

Manifestaţiile urmează să se reia miercuri în Hong Kong, când Parlamentul local va examina în a doua lectură  un proiect de lege care pedepseşte ultragierea imnului naţional chinez.

Hong Kongul a fost din iunie până în decembrie 2019 teatrul unor manifestaţii şi acţiuni aproape zilnice de denunţare a amestecului Chinei în afacerile sale.

China prezintă mişcarea de contestare din Hong Kong drept un complot subsersiv orchestrat din străinătate pentru a destabiliza regimul condus de Xi Jinping.

Hong Kongul se bucură de o largă autonomie faţă de puterea centrală de la Beijing, condusă de Partidul Comunist Chinez (PCC, unic).

Locutorii fostei colonii britanice beneficiază de libertatea de exprimare, de libertatea presei şi de o justiţie independentă - drepturi necunoscute în China continentală.

Însă principiul „o ţară, două sisteme” riscă să dispară pe fondul noilor acţiuni ale Beijingului, care vrea de-acum să interzică „trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subversiunea” în cazul Hong Kongului.

Taiwanul promite ajutor

Pe de altă parte, preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a anunţat duminică faptul că va furniza populaţiei Hong Kongului „asistenţa necesară”.

Proiectul Beijingului reprezintă o ameninţare gravă la adresa libertăţilor şi independenţei judiciare a Hong Kongului, a subliniat Tsai Ing-wen.

Gloanţele şi reprimarea nu sunt un mod de gestionare a aspiraţiilor democratice şi de libertate ale populaţiei Hong Kongului, a adăugat ea într-un mesaj postat pe Facebook.

„Având în vedere evoluţia situaţiei, comunitatea internaţională a întins mâna poporului din Hong Kong”, a scris ea, iar Taiwanul va continua cu „activitatea de susţinere” şi „va furniza poporului din Hong Kong asistenţa necesară”.

Legea taiwaneză prevede ajutorarea cetăţenilor din Hong Kong ale căror securitate şi libertate sunt ameninţate din motive politice, notează AFP, potrivit news.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Sorin Constantin
25.05.2020, 16:02:47

Manifestație neautorizată...În Amerikakania s-o întîmpla altfel ? Îmi amintesc că prin Amerikakania, locuitorii unui sătuc au vrut să se separe și să iasă din USA, pe motiv de religie, localnicii erau dintr-o sectă neo-creștină. Poliția sătească de acolo nu a stăpînit situația, localnicii își cumpăraseră arme, muniții să-și apere teritoriul și independența iar autoritățile statale au trimis trupeții, au fost împușcate cîteva persoane răsculate ,,separatiste și antiunioniste" și a fost reinstaurată unitatea.

+2 (6 voturi)
AltCineva
25.05.2020, 16:59:48

Ce America...uitate in curtea noastra...in UE ! Catalanii si-au luat bastoane cat pentru doua vieti pentru ca au vrut "secesiune". Iar liderii separatisti au primit pedepse între 9 și 13 ani de inchisoare pentru "RAZVRATIRE" si "SECESIUNE"...ne transmite Reuters: https://www.reuters.com/article/us-spain-politics-catalonia/spain-finds-catalan-leaders-guilty-of-sedition-in-landmark-ruling-over-independence-bid-idUSKBN1WS0RX

0 (4 voturi)
AltCineva
25.05.2020, 16:49:18

autorul face o mica-mare confuzie..."interzice" este gresit spus...PEDEPSESTE ar fi termenul corect. --- iar eu ma intreb...in ce tara sunt permise(nu sunt pedepsite) "trădarea, secesiunea, răzvrătirea şi subversiunea” ??? In Spania este "permisa" SECESIUNEA ? Dar in Germania ? Dar in SUA ? Dar in Romania ? Ce este "rau" in a avea o lege care pedepseste tradarea ? sau care pedepseste secesiunea? Chiar la noi in Constitutie este interzisa secesiunea: "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil." !

+1 (5 voturi)
Berceni Stefan
25.05.2020, 17:07:59

E greu cu goagalul, baieti: https://en.wikipedia.org/wiki/One_country,_two_systems "The Hong Kong Basic Law ensured that Hong Kong will retain its capitalist economic system and own currency (the Hong Kong Dollar), legal system, legislative system, and same human rights and freedoms, as a special administrative region (SAR) of China for 50 years. Set to expire in 2047, the current arrangement has permitted Hong Kong to function as its own entity under the name "Hong Kong, China" in many international settings" Din cate ma uit in calendar, inca nu e 2047.

0 (4 voturi)
AltCineva
25.05.2020, 17:20:08

Dar nici nu da voie la secesiune/independenta...nu confunda libertatile ("freedoms") cu dreptul la independenta ! Iar curand va veni si 2047...atunci ce-o sa mai zica lumea ? China are timp sa astepte...doar ca trebuie "asigurate" unele chestii...gen "independenta", "trdare"...in fond sunt O SINGURA TARA...doar ca au 2 sisteme...

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (15)