Asia

articolul anterior articolul urmator

China cere ONU să nu participe la evenimentul legat de reprimarea musulmanilor din Xinjiang

10
8 May 2021 09:42:28
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Epa Efe
Foto Epa Efe

China a îndemnat statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să nu participe la un eveniment privind reprimarea musulmanilor uiguri şi a altor minorităţi în provincia Xinjiang, potrivit unei note la care a avut acces Reuters, citat de News.

Evenimentul este programat pentru săptămâna viitoare de Germania, Statele Unite şi Marea Britanie.
 
„Este un eveniment motivat politic”, a scris misiunea chineză la ONU în nota datată 6 mai. „Vă solicităm ca misiunea dumneavoastră să nu participe la acest eveniment anti-China”.
 
China a acuzat că organizatorii evenimentului, între care mai multe state europene, Australia şi Canada, folosesc problemele drepturilor omului ca „unealtă politică pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei precum Xinjiang, pentru a crea diviziune şi turbulenţe şi pentru a afecta dezvoltarea Chinei”.
 
„Sunt obsedaţi să provoace o confruntare cu China”, se mai arată în nota în care este adăugat că „evenimentul provocator poate duce doar la mai multă confruntare”.
 
Misiunea chineză la ONU nu a comentat cu privire la această notă.
 
Ambasadorii Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii urmează să ţină discursuri la evenimentul virtual ONU de miercuri, împreună cu Ken Roth, director executiv al organizaţiei Human Rights Watch, şi cu Agnes Callamard, secretar general al Amnesty International.
 
Obiectivul evenimentului îl reprezintă „discuţiile despre cum sistemul ONU, statele membre şi societatea civilă pot susţine şi apăra drepturile omului pentru membrii comunităţilor etnice turcice din Xinjiang”, potrivit invitaţiei emise.
 
Statele occidentale şi grupurile activiste au acuzat autorităţile din Xinjiang că au reţinut şi torturat uigurii în tabere, fapt descris de Statele Unite drept genocid. În luna ianuarie, Washingtonul a interzis importul de produse pe bază de bumbac şi roşii din Xinjiang, în urma acuzaţiilor de muncă forţată.
 
Beijingul neagă acuzaţiile şi descrie taberele drept centre de formare vocaţională pentru combaterea extremismului religios.
 
„Beijingul a încercat ani să intimideze guvernele să tacă, dar această strategie a eşuat lamentabil, pentru că tot mai multe state ies în faţă pentru a-şi exprima groaza şi repulsia faţă de crimele Chinei împotriva uigurilor şi altor musulmani”, a spus vineri Louis Charbonneau, directorul Human Rights Watch U.N.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Prudent
8.05.2021, 10:08:13

Dacă n-aveți ce ascunde, de ce vă este frică? Dacă n-aveți încredere în ONU, atunci ce căutați acolo?

+2 (2 voturi)
Noah Scînteia@Vancouver.ca
8.05.2021, 10:18:39

De-aia numai rusia, cuba si venezuela vor participa la olimpiada de iarna chineza de la anu...

+10 (10 voturi)
Mihai Popescu
8.05.2021, 10:38:24

Daca si minoritatile din China sunt la fel ca minoritatea ungurilor de la noi din tara care are tot felul de privilegii dat tot nemultumiti sunt si tot cu gura mare sunt atunci China are dreptate. Ii avem si noi pe astia in tara si am vazut cit de iubitori sunt fata de Romania si de romani.

+9 (15 voturi)
geminy alecs
8.05.2021, 10:38:34

uigurii primesc ce merita. RESPECT CHINEI!

-14 (14 voturi)
Æ Replicant
8.05.2021, 10:44:57

ABSOLUT CRIMINAL SE VA DESCOPERI CA HITLER ERA BAIAT BUN CAND VOM VEDEA CE A FACUT CHINA -------------------- PROBLEMA CUM TE LUPTI CU NAZISMUL CHINEZ IN ACEST SECOL ?

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările