China se confruntă cu o criză de electricitate ce o obligă să raţionalizeze consumul în fabrici şi la nivelul infrastructurii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Kunming  din China FOTO SHUTTERSTOCK
Oraşul Kunming  din China FOTO SHUTTERSTOCK

China se confruntă cu o criză de electricitate care riscă să se menţină pe termen lung afectând industriile şi cetăţenii deopotrivă mai ales în perspectiva unei ierni lungi, relatează The Independent.

Un număr de provincii chineze au luat măsuri de raţionalizare a energiei din pricina penuriilor de cărbune, determinând creşterea cererii din partea producătorilor şi consumatorilor, dar şi impunerea unor standarde dure privind emisiile de carbon.

China, cu o dependenţă crescută de cărbune, a dispus limitarea consumului energetic în măsura în care se pregăteşte de Jocuriile Olimpice de Iarnă şi se străduieşte să reducă emisiile de carbon.

Cetăţenii din mai multe provincii chineze s-au trezit cu întreruperi ale curentului şi s-au plâns pe reţelele de socializare de lipsa căldurii, oprirea lifturilor, a semafoarelor şi a iluminatului public.

Una din companiile energetice a scris pe reţelele sociale că această criză va deveni normalitate în China, avertizând că va dura până primăvara următoare, a relatat BBC. Postarea a fost ulterior ştearsă.

Cele mai afectate provincii sunt cele puternic industriale din nord-est, între care Heilongjiang, Jilin şi Liaoning.

Municipalitatea din Huludao le-a cerut rezidenţilor să scoată din priză în perioadele de vârf dispozitivele electronice cu consum mare de energie precum cuptoarele cu microunde şi boilerele.

Un rezident din oraşul Harbin  din  Heilongjiang a declarat pentru Reuters că mallurile s-au închis mai devreme decât de obicei, la ora 16.

Douăzeci şi trei de persoane au fost spitalizate pentru intoxicaţie cu monoxid de carbon după ce ventilarea într-o fabrică de turnare a metalelor s-a oprit vineri în urma unei întrerupere a curentului electric în oraşul nord-estic Liaoyang, a raportat presa de stat. Cu toate acestea, nu au fost raportate decese.

Efectele imediate ale crizei de electricitate au avut ecou şi în industrii. Furnizorii cheie ale companiilor Apple şi Tesla au oprit producţia în unele fabrici.

Au fost afectate şi sectoarele cu consum intensiv de energie, precum topirea aluminiului, fabricarea cimentului, fabricarea oţelului şi producţia de îngrăşăminte.

    

Cel puţin 15 companii chineze care produc produse din aluminiu şi produse chimice, au declarat că producţia lor a fost limitată de întreruperile de curent.

Impactul crizei se va propaga pe scară largă la industrii precum producătorii de mobilă, soia şi vopsele.

Şapte la sută din capacitatea de producţie a aluminiului a fost afectată şi până la 29 la sută din producţia sa de ciment a avut suferit, au declarat luni analiştii Morgan Stanley, citaţi de Reuters.

Asta se întâmplă pe fondul unei dispute comerciale cu Australia, al doilea cel mai mare furnizor mondial de cărbune, care a forţat China să-şi  limiteze importurile de cărbune.

Economia Chinei este „impulsionată de exporturi mai mult decât oricând în ultimul deceniu” şi nu a fost luată în considerare corespunzător în obiectivele energetice ale ţării, au declarat economiştii Larry Hu şi Xinyu Ji din Macquarie Group, potrivit Associated Press.

    

Liderii globali se vor întâlni în curând la o conferinţă a ONU privind mediul în sud-vestul oraşului Kunming în octombrie, după care vor avea loc discuţii climatice ale COP26 în noiembrie la Glasgow, Scoţia,  ceea ce va creşte presiunile asupra ţării pentru a se menţine la tintele sale  de eficienţă energetică.

 

În timp ce criza electricităţii a afectat cetăţenii abia în această lună, indicii timpurii ale crizei au fost observate din martie, când ţara a început să vadă creşteri ale preţurilor la energie electrică, a relatat Reuters.

Autorităţile din Mongolia Interioară, o regiune autonomă din nordul Chinei, au ordonat industriilor grele, inclusiv o topitorie de aluminiu, să-şi limiteze consumul, astfel încât provincia să îşi poată atinge obiectivele de utilizare a energiei stabilite pentru primul trimestru.

    

Cereri similare au fost făcute şi în Guangdong, o importantă provincie exportatoare din sudul ţării.

Criza energiei electrice a dat, aşadar, o lovitură previziunilor economice pe termen scurt pentru ţară, în măsura în care se întrevăd diminuări îngrijorătoare ale perspectivelor economice.

Previziunile de creştere ale produsului intern brut (PIB) în cel de-al treilea şi al patrulea trimestru al Chinei au fost reduse de grupul financiar japonez Nomura la 4,7 la sută şi, respectiv, 3 la sută, faţă de prognozele anterioare de 5,1 la sută şi 4.4 la sută.

Nomura şi-a redus, de asemenea, prognoza pentru întregul an la 7,7%, de la 8,2%.

„Şocul lipsei de alimentare cu energie electrică din cea de-a doua cea mai mare economie din lume şi cel mai mare producător din lume va afecta şi va avea un impact asupra pieţelor globale”, au declarat analiştii grupului financiar într-o notă din 24 septembrie.

Creşterea PIB-ului Chinei în al patrulea trimestru ar putea fi, de asemenea, scăzută cu un punct procentual dacă reducerile de producţie se prelungesc, au avertizat analiştii Morgan Stanley.

China a declarat că îşi propune să atingă un nivel maxim al emisiilor de carbon până în 2030 şi să devină o economie de emisii nete zero până în 2060.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite