China a construit noi facilităţi militare în insulele din Marea Chinei de Sud, susţine un think tank american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a construit noi facilităţi militare pe insulele din Marea Chinei de Sud, a anunţat un think thank joi, o decizie ce ar putea escalada tensiunile cu Washington-ul, ce a acuzat în repetate rânduri Beijing-ul că încearcă militarizarea uneia dintre cele mai importante rute maritime, a relatat Reuters.

Iniţiativa pentru Transparenţă în Asia Maritimă (AMTI), parte a Centrului pentru Studii Strategice Internaţionale din Washington, a declarat că noile imagini din satelit indică existenţa unor silozuri pentru rachete şi radar, împreună cu facilităţi de comunicaţii construite de către Beijing în insulele Fiery Cross, Mischief, şi Subi Reefs, toate parte din Insulele Spratly.

Statele Unite au criticat politica Chinei de a instala facilităţi militare într-o serie de insule artificiale, indicând pericolul ca acestea să fie folosite pentru a restricţiona libera circulaţie a mărfurilor prin Marea Chinei de Sud, una dintre cele mai importante rute maritime de bunuri din lume.

Luna trecută o navă a marinei militare americane a trecut la doar 12 mile de Mischief Reef, parte din operaţiunile de de garantare a liberei circulaţii în apele internaţionale - o primă astfel de misiune ce contestă poziţia Beijing-ului ce revendică aceste ape.

China a negat acuzaţiile Statelor Unite cum că ar militariza aceste ape, o acuzaţie susţinută şi de Statul Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam.

Administraţia Trump a cooperat cu guvernul de la Beijing în problema Coreei de Nord, iar aceste noi informaţii ar putea complica aceste eforturi. Pe de altă parte, Washington-ul pare a lua deja poziţii critice economice faţă de China, indicând posibilitatea impunerii unor tarife vamale asupra unor importuri din China şi criticând posibilitatea acordării statului de economie de piaţă gigantului asiatic.

Conform celor de la think-tank-ul AMTI, China a finalizat construcţia a patru noi silozuri pentru rachete cu rază lungă de acţiune surface-to-air, care se adaugă altor opt existente deja pe insula artificială Fiery Cross Reef. Pe insula Mischief Reef este instalat un complex sistem de antene ce ar permite armatei chineze să monitorizeze zona, susţin cei de la AMTI. De asemenea, pe aceste insule o serie de domuri sunt în construcţie, ceea ce indică posibilitatea unui puternic sistem de radar şi de comunicaţii „ce poate fi conectat la un sistem de rachete performant”.

„Beijing-ul are capabilitatea de a desfăşura efective militare, inclusiv avioane de luptă şi lansatoare de rachete mobile pe Insulele Spratly în orice moment”, se mai arată în comunicatul AMTI.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite