Asia

articolul anterior articolul urmator

China a interzis toate tranzacţiile cu monede virtuale

10
24 Sep 2021 18:53:58
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto Arhive
Foto Arhive

Banca centrală a Chinei a declarat ilegale toate tranzacţiile care implică bitcoin şi alte monede virtuale, intensificând o campanie de blocare a utilizării banilor digitali neoficiali, scrie The Guardian.

Preţul bitcoin a scăzut cu peste 8% imediat după anunţ, la puţin peste 41.000 de dolari.
 
Băncilor chineze li s-a interzis gestionarea criptomonedelor încă din 2013, însă guvernul a emis un memento anul acesta. Mişcarea reflectă îngrijorarea autorităţie chineze cu privire la faptul că exploatarea şi tranzacţionarea criptomonedelor ar putea fi încă în desfăşurare sau că sistemul financiar administrat de stat ar putea fi expus indirect riscurilor.
 
Într-un aviz emis vineri, Banca Populară Chineză a transmis că bitcoin, ethereum şi alte monede digitale au perturbat sistemul financiar şi au fost utilizate în spălarea banilor şi alte infracţiuni. „Tranzacţiile cu instrumente financiare derivate în valută virtuală sunt activităţi financiare ilegale şi sunt strict interzise”, a scris banca pe site-ul său.

Promotorii criptomonedelor spun că permit anonimatul şi flexibilitatea, dar autorităţile de reglementare chineze îşi fac griji că ar putea slăbi controlul partidului comunist aflat la guvernare asupra sistemului financiar care se teme că tranzacţiile ar putea contribui la ascunderea activităţii infracţionale.

Banca Populară Chineză dezvoltă o versiune electronică a yuanului, moneda chineză, pentru tranzacţiile fără numerar pentru a putea fi urmărite şi controlate de Beijing.

Comunicatul sugerează clar că cei care sunt implicaţi în „activităţi financiare ilegale” comit o infracţiune şi vor fi urmăriţi penal, scrie BBC.

Şi site-urile străine care furnizează astfel de servicii cetăţenilor chinezi online sunt, de asemenea, o activitate ilegală, mai arată acesta.

Tranzacţionarea criptomonedelor a fost interzisă oficial în China încă din 2019, dar a continuat online prin intermediul exchange-urilor străine.

Cu toate acestea, a avut loc o represiune semnificativă în acest an.

În luna mai, instuiţiile statului chinez i-au avertizat pe cumpărători că nu vor avea nicio protecţie dacă continuă să tranzacţioneze Bitcoin şi alte monede online, în timp ce oficialii guvernamentali au promis să crească presiunea asupra industriei.

În iunie, China le-a comunicat băncilor şi platformelor de plăţi să înceteze facilitarea tranzacţiilor şi a emis interdicţii privind „exploatarea” monedelor - comerţul cu utilizarea computerelor puternice pentru a face noi monede.

China, cu costurile sale relativ mici de energie electrică şi cu hardware-uri ieftine, a fost mult timp unul dintre principalele centre de minerit din lume.

Activitatea este atât de populară acolo încât jucătorii au învinuit uneori industria pentru o lipsă globală de plăci grafice puternice, pe care minerii le folosesc pentru procesarea criptomonedelor.

Represiunea chineză a lovit deja industria minieră.

În septembrie 2019, China a reprezentat 75% din consumul mondial de energie Bitcoin. Până în aprilie 2021, aceasta scăzuse la 46%.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Kongo-Müller
24.09.2021, 20:23:40

Moneda virtuala este o escrocheria gigantica.

-9 (17 voturi)
Vasile Naftuli
24.09.2021, 20:45:03

Monedele virtuale „ar putea slăbi controlul partidului comunist aflat la guvernare” din 1949, vedeți, chinezii din China nu sunt „democrați”.

-12 (14 voturi)
Mironov George
24.09.2021, 21:11:24

Interzicerea "facaturilor" trebuie interzisa in tote tarile. Toti speculantii si amatorii de castiguri usoare, au parasit bursele de valori si s-au orientat catre "criptomonede".

+12 (14 voturi)
Mironov George
24.09.2021, 21:57:12

@Mironov George erata- trebuia "extinsa" in loc de "interzisa"

+10 (12 voturi)
J@ Ma 3.14sh
24.09.2021, 22:16:24

stire doar pentru a castiga balenele de fapt China are o colosala avere in crypto este doar un joc au mai incarcat vor vedea ca guvernul CCp nu prea conteaza LOL

+10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările