China, despre cazul „Prinţesei Huawei”: Canada ar trebui „să tragă învăţăminte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Eliberarea directoarei financiare a Huawei, cunoscută drept „Prinţesa Huawei”, arată puterea Chinei, iar Canada ar trebui să „tragă învăţăminte” din acest caz, a transmis luni Ministerul chinez de Externe, în timp ce mass-media de stat a calificat acordul o resetare a relaţiilor bilaterale, reatează Reuters.

Meng Wanzhou a ajuns duminică în oraşul său natal Shenzhen la bordul unui avion guvernamental, la capătul a trei ani de arest la domiciliu în care a riscat extrădarea în SUA. Ca urmare a acestui acord - după ce Meng Wanzhou a recunoscut că a minţit un reprezentant al conducerii băncii HSBC, în timpul unei întâlniri în Hong Kong în 2013, despre activităţile Huawei în Iran, ţară supusă sancţiunilor - au fost eliberaţi canadienii Michael Kovrig şi Michael Spavor, încarceraţi în 2018 pentru spionaj.

În cadrul unei informări de presă, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying a spus că întoarcerea lui Meng acasă demonstrează abilitatea guvernului şi Partidului Comunist chinez de a-şi proteja cetăţenii, companiile şi interesele.

   

Cazurile canadienior au fost „complet diferite” de a lui Meng care a fost unul în mod clar legat de „persecuţie politică”, a comentat Hua.

„Canada ar trebui să tragă învăţăminte şi să acţioneze în conformitate cu propriile interese”, a adăugat ea.

Canada a calificat arestarea cetăţenilor săi un act de „diplomaţie a ostaticilor”, o descriere respinsă de China.

Duminică seara, tablodul chinez de propagandă Global Times a susţinut că cei doi canadieni şi-au „mărturisit vina” şi au fost eliberaţi pe cauţiune din motive medicale înainte de a părăsi China.

Spavor a fost acuzat că a furnizat fotografii cu echipament militar lui Kovrig, el fiind condamnat la 11 ani de închisoare în august. Kovrig îşi aştepta sentinţa.

Eliberarea lui Meng constituie o oportunitate de a îmbunătăţi relaţiile cu Canada şi Statele Unite, dar „retorica politică toxică” ar putea „otrăvi” atmosfera ”, a declarat, luni, tabloidul Global Times din China.

„Relaxarea poziţiilor de ambele părţi este o evoluţie pozitivă, dar limitată a relaţiilor China-SUA şi are prea puţină importanţă în marea schemă a lucrurilor”, a spus Shi Yinhong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing.

„Nu există niciun indiciu că Washingtonul se va înmuia în războiul comercial. Nu văd nici China relaxând imediat restricţiile comerciale împotriva Canadei."", a spus Shi. "

Meng a fost lăsată să plece acasă după ce a ajuns, vineri, la un acord cu procurorii americani pentru a pune capăt unui caz de fraudă bancară împotriva ei.

„Prinţesa Huawei” s-a întors în China

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite