Asia

articolul anterior articolul urmator

China. Găsit vinovat de corupţie şi poligamie, un important om de afaceri a fost condamnat la moarte şi executat

22
29 Jan 2021 15:52:00
Autor: Ion Gaidau
Lai Xiaomin adus în instanţă Captură CNN
Lai Xiaomin adus în instanţă Captură CNN

Fostul CEO al fondului de investiţii China Huarong, Lai Xiaomin, a fost executat vineri dimineaţa în baza unei condamnări pentru corupţie, a anunţat televiziunea publică chineză, potrivit AFP.

Lai Xiaomin, 58 de ani, a fost găsit vinovat de poligamie şi de faptul că a luat mită peste 215 milioane de euro.

Potrivit autorităţilor chineze, Xiaomin a încasat comisioane ilegale în valoare de peste 215 milioane de euro şi a încercat să obţină altele în sumă de 13 milioane.

În afară de faptele de corupţie imputate, Xiaomin a fost condamnat şi pentru poligamie, partea acuzatoare afirmând că acesta „a trăit multă vreme cu alte femei” în afara căsătoriei.

Fostul şef al conglomeratului financiar China Huarong a fost executat în cursul dimineţii de vineri, la 24 de zile de la pronunţarea sentinţei.

Sentinţa este neobişnuită pentru un oficial economic de rang înalt în China, notează AFP.

În materiale difuzate acum un an de CCTV, Lai Xiaomin mărturiseşte că deţine seifurile şi dulapurile pline cu bancnote prezentate pe postul public. El susţine însă că nu a „îndrăznit” să cheltuiască nimic din banii respectivi.

Dar asociaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat în repetate rânduri practica „mărturisirilor televizate” din China, semnalând că în multe cazuri acestea sunt obţinute sub tortură sau şantaj.

În 2012, la scurt timp după instalarea lui Xi Jinping în fruntea Partidului Comunist Chinez, Beijingul a lansat o vastă campanie anticorupţie. Peste un milion şi jumătate de cadre de partid au fost sancţionate în cadrul acestei campanii. Criticii săi spun că nu este decât un instrument al lui Xi de a-şi perpetua puterea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

22 Comentarii

RADU JON
29.01.2021, 16:35:20

Daca s-ar aplica si in Romania legea, inseamna ca am ramane fara politichie,si investitori de carton. Ar trebui sa importam parlamentari,senatori si toata burocrazia cangrenoasa. Deci : Frau Helene [Elena],Tariceanu,Dragnea,'Popoviciu,Niculae,Ghita, si multi altii s-ar gandii de mii de ori inainte sa bage mana in avutul obstesc, cum le placea comunistilor sa chieme economia nationala.

+8 (16 voturi)
adrian hora
29.01.2021, 17:19:37

europa a trait astfel de procese pe vremea inchizitiei. era unul invidiat pentru bogatia lui sau deranja prin afirmatiile sale, gata sarea inchizitia pe el. citesc in comentarii ca astfel de metode de ev mediu practicate de dictatorul chinez ar fi bune pentru noi.

-11 (15 voturi)
Joe
29.01.2021, 16:39:56

Exceptional. Imi place din ce in ce mai mult de chinezi. Vorbesc serios. Asa ar trebui facut si la noi !

+2 (12 voturi)
australis
29.01.2021, 16:41:17

pe cind si cu rumanii? ar ramane tara pustie

+2 (10 voturi)
toma spinu
29.01.2021, 17:03:25

Din nefericire,la noi asta e singura soluție viabilă.

+4 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (22)

Modifică Setările